AYŞİN SEÇİL GEZER

Türkiye’deki herkesin, çocuğunu doktor, mühendis, avukat olsun diye yetiştirmek için uğraştığını söyleyerek sözlerine başlayan Helvacıoğlu, “Hangi çocuğa ‘büyüyünce ne olacaksın’ diye sorsak, ‘doktor, mühendis’ diyor. Peki biz, en önemli ihtiyacımız olan nitelikli iş gücünü nasıl geliştireceğiz? Meslek liseleri, her geçen gün, kan kaybederek zayıflıyor. Meslek yüksek okulları, uygulamasız oldukları için tecrübesiz eleman yetiştiriyor ve teorik olarak kağıt üzerinde usta yetiştiriyor. Diploma değil, insanın kendisi ustalık yapacak. Yetişen kalifiye elemanın kendisi usta olmalıdır. Mesleki eğitim ayağında, ticaret odaları ve esnaf odaları aktif rol almalıdır. Bu konuda bizlerle işbirliği yapılmalı ve birlikte hareket edilmelidir. Meslek lisesinde okuyan bir kişi, aynı bölümü meslek yüksekokulunda okuduğunda, devletin de bir teşviki olmalıdır ki özendirici olsun. Devlet, meslek lisesinde okuyana meslek yüksekokuluna gitmesi için iş garantisi vermelidir. Meslek lisesindeki öğrenci o bölümü sevmeli ve bilmeli ki meslek yüksekokuluna gittiğinde de aynı bölümü tercih etsin. Öğrenci seçtiği meslekten mezun olduğunda ve iyi yetiştiğinde, örneğin devlette ona ‘Senin 3 yıl maaşının yarısını vereceğim, sigortanı 40 ay ödeyeceğim.’ demelidir. İyi yetişen kişi, iyi maaş alır.” şeklinde konuştu.

TÜRKİYE’DEKİ MESLEKİ EĞİTİM, DÜNYA STANDARTLARINA KAVUŞTURULMALIDIR

Helvacıoğlu, sözlerinin devamında, Türkiye’deki işsizliğin arttığını ancak işletmelerin de eleman bulunamadığına dikkat çekerek, şunları söyledi: “Türkiye’deki mesleki eğitimde bir sorun var. Demek ki Türkiye’deki meslek liselerinde bir eksiklik var. Bu eksiklikleri ve sorunları telafi edebilmemiz için, nitelikli iş gücü yetiştirebilmemiz için, esnaf odaları ve ticaret odalarıyla birlikte işbirliği yapmalıyız. Ne isteniyorsa, nokta atışı atışı yaparak o yönde iyileştirme yapılmalıdır. Türkiye’deki mesleki eğitim, dünya standartlarına kavuşturulmalıdır.  Bizim derdimiz, teorikten çok pratik meslek liselerinde ve meslek yüksekokullarında. Kağıt üzerinde her şey okunuyor ama pratik yok. Pratik uygulama artmadığı sürece ilerleyemeyiz.”

MESLEKİ EĞİTİM AYAĞINDA KAMU VE ÖZEL SEKTÖR ORTAKLIĞINI ARTTIRMALIYIZ

İşkur’un son projesinin iş dünyası ve mesleki eğitim adına çok fazla önem taşıdığına değinen Mustafa Helvacıoğlu, “İşkur, bu projesinde diyor ki ‘Yeni başlayan bir elaman, hiçbir şey bilmiyorsa, buyursun şu firmada o işi öğrensin. Sonra bu elaman işi öğrenirken maaşını 3 ay İşkur versin. Öğrendikten sonra firma, o elamanı işe alsın sonra da 30 ay sigortasını devlet ödesin. Aslında devlette, Milli Eğitim Bakanlığı da, odalar ve borsalar da bu iş için büyük çaba sarf ediyor ama kopukluk yaşıyoruz. Herkes, bir iş yapıldığında kendi tarafında yapıldığını sanıyor. Sadece Ankara’da birlikte masaya oturuluyor. Siyaset bu işi düşünerek, başarılı uygulamalar ortaya koyuyor ama 81 ile gelince hepsinde gayretler düşüyor. Ticaret odalarının, esnaf odalarının, sayın valimizin, milli eğitim müdürlüklerimizin, halk eğitim müdürlüklerimizin ve İşkur temsilcilerinin sık sık bir istihdam kurulu oluşturtmak kaydıyla bu işi yapmaları gerekiyor.” dedi. Mesleki eğitim, işletmeler açısından çok önemlidir, verimliliği arttırır, performansı arttırır ve iş kalitesini öne çıkararak, işletmelerin inovasyon ve araştırma yeteneğini güçlendirir. Eğer kaliteli bir eleman çalıştırırsak bu özelliklerle de olursa ticaret ve işletmelerimiz daha çok kazanır. Dolayısıyla ekonomi kazanır. Mesleki ve teknik eğitim, bireylerin ekonomik gelişmesini sağlar, refahını arttırır, fakirliği önler ve sosyal uyumluluğu sağlar. Kısacası mesleki eğitim, şehre çok iyi katkılar verir. İş verimliliğine ve iş dünyasına çözüm istiyorsak, mesleki eğitim ayağında kamu ve özel sektör ortaklığını arttırmalıyız. Biz, iş dünyasının temsilcileriyiz. Bizlerle yapılacak işbirliği, çözüm odaklı olacaktır. İş gücü niteliğini arttırmazsak, ilerleyen yıllarda çok daha zor günler bizi bekliyor.”

ROBOTLARIN BİLE İŞSİZ KALACAĞI DÖNEM GELİYOR

“Ne iş olsa yaparım” döneminin bittiğini de sözlerine ekleyen Mustafa Helvacıoğlu, iş ehliyeti olmayan kimsenin çalışamayacağını vurgulayarak, “Artık sadece mesleki iş ehliyeti olan kişi çalışacak. Eleman yetişmediği sürece ilerideki yıllarda, az gelişmiş olan ülkelerden ya iş gücü gelecek ya da robotlar gelecek. ‘4.0 sanayi devrimi’ başlıyor. Robotların bile işsiz kalacağı dönem geliyor. Donanımlı olmayan para kazanamayacak, işi iyi bilen ve iş ehliyeti olan kazanacak. Daha önce de söylediğim gibi mühendis 2 milyona iş bulamazken, işletmeler de 4 milyona usta bulamıyor. Eğer 10-15 yıl sonra nitelikli eleman bulamaz hale gelirsek, bu dışarıdan iş gücü gelecek anlamına geliyor, yani akıllı üretim dönemi geliyor. bu akıllı üretim döneminde sınıfta kalarak, küme düşmemeliyiz.”

Google Play Store’dan Medya Keşan uygulamasını indirmek için BURAYA TIKLAYINIZ

Apple Store’dan Medya Keşan uygulamasını indirmek için BURAYA TIKLAYINIZ

Facebook sayfamız için BURAYA TIKLAYINIZ

Twitter için BURAYA TIKLAYINIZ

Instagram için BURAYA TIKLAYINIZ

Google plus için BURAYA TIKLAYINIZ

Youtube Kanalımız için BURAYA TIKLAYINIZ