"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Helal olmanın dört şartı

Cenk ÇALIK
11 Mayıs 2021, Salı
ORUÇ TUT, SIHHAT BUL - Hazırlayan: Cenk Çalık

Gıda katkı maddeleri denilince ister istemez helâllik boyutu devreye giriyor. Gıda katkı maddelerinin dört helâl şartı şu şekilde özetlenebilir: 

“İlki, muhkem olarak yasaklanan şeylerden olmaması gerekir. İkincisi, Kur’ân’da sabit olan ve Efendimizin (asm) sair sünnetleriyle sabit olan hususlardan olmamalıdır. Üçüncüsü, İnsan sağlığına ve yapısına zarar veren kimyevî maddelerden oluşmamalıdır. Dördüncüsü, genetiğiyle oynanarak, yapıları değiştirilmiş ve fıtrî, tabiî halinden, yani, yaratılışından farklı bir maddeye dönüştürülenlerden olmamalıdır.” 1

Bu dört şartı sağlayan katkı maddesi de hemen hemen yok gibidir. Standart hale getirilmiş ve mahiyeti, muhtevası boşaltılan gıdalara mahkûm ediliyoruz. 

Gelinen vahim noktayı aktivist Mebruke Bayram şu şekilde dillendiriyor: 

“Soframızdaki gıda birileri tarafından gasp ediliyor. Gaspın yalnızca köylünün emeğinin sömürülmesi ya da yükselen gıda fiyatları yoluyla yapıldığını düşünmeyin. Yeni nesil gıdalarda, gıdanın içeriğinde “doğal olarak” bulunması gereken maddeler birer birer azalırken, gıdayla ilgisi olmayan katkı maddeleri ve koruyucu maddeler çoğalıyor. Gıdanın her alanında bir standartlaşma, zapturapt altına alınma süreci yaşanıyor. Dünya halklarının zengin gıda çeşitliliği ve kültürü yavaş yavaş yok edilirken soframızı tek tipleşmiş, standart, hijyenik, şık ambalajlı, ancak içi boş gıdalar ele geçiriyor. Gıdanın gaspı üretim sürecinde kullanılan tekniklerden tutun, genlere kadar pek çok alanda sürdürülüyor. Gıdalar ağır bedeller karşılığında üretiliyor. Asıl üretici konumunda olan köylüler açlığa mahkûm edilirken, gıdanın ticaretini yapan ulusötesi tekeller akıl sınırlarını zorlayacak büyüklükte paralar kazanıyor.” 2

Gıda katkı maddeleri mutlu bir azınlık dışında herkese maddî ve manevî zarar verdiği net bir şekilde anlaşılıyor. Bu tür gıdaları tüketmenin sağlığımızı nasıl bozduğunu Prof. Dr. Canan Efendigil Karatay şu şekilde özetliyor:

 “Rafine edilmiş ve işlenmiş hazır yiyeceklerin glisemik indeksleri de şeker gibi çok yüksektir ve 100 olarak hesaplanmıştır. Fabrikalarda büyük miktarlarda üretilen bütün yiyecekler, uzun süre bozulmadan kalabilmeleri için çeşitli işlemlere tabi tutulurlar. Bu tür gıdalar, raf ömürleri uzatılmak amacı ile doğal olan faydalı liflerden, yağlarından ve vitaminlerinden endüstriyel işlemlerle arındırılır, böylece kısa sürede bozulmaları önlenmiş olur.

Özgün maddeleri yok edilen yiyeceklere daha sonra damak tadını sağlamak amacıyla çeşitli sun’î tatlandırıcılar, gıda katkı maddeleri ve gıda boyaları eklenir. Bu İşlemleri görmüş yiyecekler ağza alındığı anda, hızlı bir şekilde kan şekerimizi yükseltirler. Ayrıca lifleri(posaları) yok edilmiş olduğundan, hazmedilmeleri hızlanmış ve kolaylaşmıştır. Mideden çabucak geçerek, incebağırsağa ulaşırlar. Uzun bir tüp şeklinde olan incebağırsağın başlangıç bölümünden de hemen hazmedilirler ve son bölümüne kadar bile ulaşamazlar. Mide ve bağırsaklar kısa süre içinde boşalır.” 3

Dipnotlar:

1- Dr. Hüseyin Kami Büyüközer, Helâl Lokma, s. 67. 

2- Mebruke Bayram, Gıdalar Ambalajlar Silâhlar ve Açlar, s. 8.

3- Prof. Dr. Canan Efendigil Karatay, Karatay Diyeti’yle Beslenme Tuzaklarından Kurtuluş Rehberi, s. 51.

Okunma Sayısı: 3013
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Abdullah Tunç

    11.5.2021 19:01:28

    Burada dikkat edilnesi ge reken son derece önem husus;doğal tohumların korunmasıdır.Gıdaların temelini tohumlar oluştu rur.Tobumlar esastır,özdür ruhtur.Doğal tohum olma dıktan somra,gerisi hiç bir anlam ifade etmez. Ürün yetiştirme ortamları ve bütün yetiştirme şartları doğal olursa,kullanılan tohumun genetiği ile oy nanmışsa ortaya çıkacak ürün asla organik olamaz. İşte bundan dolayı,herke sin tohumlara sahip çılma sı lazım.Muhafazaları ko nusunda hassas davran mak gerekiyor.Bugün dün yada en büyük oyun tohumlar üzerinde oynanı yor.Bazı ülkeler tohumları tekellerine almışlar.İleri de büyük bir tehdit unsuru olarak karşımıza çıkarsa şaşmayalım.Onunu için aman tohumlarımıza sa hip çıkalım.

  • Esma

    11.5.2021 17:29:39

    Allah sizden razı olsun yazılarınızı çok severek ve istifade ederek okuyorum yeme içme helal gıdalar israf konusunda sizin gibi yazan bilgilendirici çok az yazar var hatta neredeyse yok! Oysaki o kadar önemli bir mevzuki toplumda farkındalık oluşturmak adına.Rabbim sayınızı artırsın inş sizinde kaleminize güç kuvvet versin inş..

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı