Çorum’da, daha önce 7 adet olan “Hastalıktan Ari İşletme” sayısı 8 oldu.

Kentte 50 baş ve üzeri hayvancılık işletmesi 192 adet olan Ari işletme sertifikası, işletme bazında %4,16 iken, 2020 yılında 48 işletme arileştirilerek %25‘e çıkarılması hedefleniyor.

2018 yılı içerisinde Hastalıktan ari sertifikası almak için Tarım ve Orman İl Müdürlüğüne başvuruda bulunan İşletme sahibi Veteriner Hekim Ahmet Uysal’ın işlemleri yıl içerisinde tamamlanarak, İl Müdürü Orhan Sarı tarafından sertifikası teslim edildi.

Hastalıktan Ari işletme projesi hakkında açıklamalarda bulunan Orhan Sarı “Bu işletmeyle birlikte İlimizde hastalıktan ari belgesine sahip 8 adet işletme olup, bu işletmelerin toplam hayvan sayısı 2000 baştır. Bu belgeyle işletmeler, ilimizin süt ve süt üretiminin yanı sıra kaliteli hayvancılık yönünden de gelişmesine büyük katkı sağlayacaktır. Ahmet Uysal’a ait 411 hayvanı bulunan büyükbaş simental süt çiftliği, bölgenin en modern çiftliği olup insan gücüne ihtiyaç duymadan süt sağımı yapabilen lazerli robotik sağım sistemi de dâhil olmak üzere modern alet ve makinelerle donatılmış bir işletmedir” dedi.

Hastalıktan ari işletme sertifikasının Karantina ünitesine sahip, hayvanları kayıt altına alınmış, teknik ve hijyenik şartlara uygun, tüm hayvanları şap, tüberküloz ve brusella ile mücadele yönetmelikleri gereğince laboratuvar kontrolleri sonucu bu hastalıkları taşımadıkları belirlenen hayvancılık işletmelerine verildiği belirten Sarı, “Hastalıktan ari işletmelerinin işletmeye ait her türlü kayıtları tutmaları, hijyen ve hayvan refahı kurallarını uygulamaları gerekmektedir. Bu işletmelerde her yıl gerekli hastalık ve hijyen şartlarını taşıyıp taşımadıklarına dair gerekli denetim ve analizler yapılmaktadır.

İnsan sağlığı ve hayvan refahı konularına önem verdiklerini dile getiren Sarı, Bakanlığımız bu konuda üreticilerimizi teşvik etmek için hayvan başına 450 TL. Destek vermekte olup İl Müdürlüğü olarak da gerekli eğitim ve bilgilendirme çalışmalarımızı arttırarak Veteriner Hekim arkadaşlarımız sahada üreticilerimizle bire bir görüşerek konu hakkında bilgilendirmeler yapmaktalar. Hedefimiz 2020 yılına kadar hayvan refahı ve hijyen koşulları uygun olan tüm işletmelerimizin Hastalıktan Ari İşletme olmasıdır.

Ahmet Uysal kardeşimize belgesinin hayırlı olmasını diliyor ve bol ve bereketli kazanç diliyorum” şeklinde konuştu.