21 Nisan 2017 11:35

HDP Milletvekili Nursel Aydoğan için tahliye kararı

Tutuklandıktan 6 ay sonra hakim karşısına çıkan HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan için tahliye kararı verildi.

Paylaş

HDP milletvekillerine yönelik 4 Kasım 2016’da yapılan eş zamanlı operasyonda tutuklanarak hakkında 103 yıla kadar hapis istemiyle dava açılan HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan'ın yargılamasına başlandı. Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya HDP'li Aydoğan tutuklu olduğu Silivri Cezaevi'nde SEGBİS üzerinden katılırken, avukatı ve Diyarbakır Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Serhat Eren duruşmada hazır bulundu. HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım, HDP Milletvekilleri Sibel Yiğitalp, Feleknas Uca, Ziya Pir, Mahmut Toğrul ve Sibel Yiğitalp, HDP il yöneticilerinin yanı sıra çok sayıda kişi izleyici olarak duruşmaya geldi.

Kimlik tespiti ve iddianamenin özetinin okunmasıyla başlayan duruşmada ilk olarak Aydoğan'ın avukatı Abdulkadir Güleç söz aldı. Güleç, Aydoğan'ın yasama dokunulmazlığının hukuka aykırı bir şekilde kaldırıldığını, müvekkilinin halen milletvekili olduğunu ve yasama dokunulmazlığının devam ettiğini belirterek, yargılamanın durdurulması talebinde bulundu. Güleç ayrıca, dokunulmazlığı kaldırılan CHP, MHP ve AKP milletvekillerinin hiçbirinin tutuklanmadığını, sadece HDP'li milletvekillerinin tutuklandığını ifade ederek, bunun Anayasa'da ayrımcılık yasağının ihlali olduğunu vurguladı. Ancak mahkeme bu talebi reddetti.

Kararın ardından Aydoğan'ın savunmasına geçildi. Aydoğan, dokunulmazlıklarının kaldırılması, tutuklama ve yargılamaların nedeninin 7 Haziran'da ortaya çıkan seçim sonuçları olduğuna dikkat çekerek, bu seçimin sonucunda AKP'nin hükümeti kuracak çoğunluğa ulaşamadığını söyledi. Aydoğan, “Tutuklanmam nedeniyle seçmenlerimi ve halkı temsil etme gücüm elimden alınmıştır. Bir hukuksuzluk ile karşı karşıyayım. Anayasa Mahkemesi (AYM) milletvekillerinin tutuklu yargılanmayacağına dair 2013 yılında karar vermiş. Bu karara rağmen 4 Kasım'da tutuklandım. AYM bu konuda yaptığım başvurunun henüz incelemeye alınmadığını biliyorum" dedi.

Siyasi iktidarın yargı üstünde baskısı olduğunu dile getiren Aydoğan, “4 Kasım'da 13 HDP'li milletvekilinin gözaltına alındığı operasyonu hukuk ile izah etmek zor. Bu operasyon Ankara'da planlandı. Bazı hakim ve savcılar eliyle yapıldı. Gözaltına alınıp götürüldüğüm Şırnak'ta maruz kaldığım demokrasi ve insan hakları açısından kabul edilemez buluyorum. AYM ve mahkemelerin bu aşamada bizi (milletvekillerini) tutuksuz yargılayacağını düşünmüyorum. Mahkemelere gelmemizin nedeni yargıya değil siyasi iktidara olan tavrımızdır" dedi.

Aydoğan, Diyarbakır'da hakkında açılan bir davanın 3 ay gibi kısa bir sürede sonuçlandırılarak kendisine 4 yıl 8 ay hapis cezası verildiğini belirtti.

Demokratik Toplum Kongresi’nin (DTK) sivil ve demokratik bir yapılanma olduğunu ifade eden Aydoğan, DTK'nin yasa dışı bir kurum olmadığını söyledi. Siyasi parti faaliyeti kapsamında yaptığı bütün çalışmaların "yasa dışı" olarak gösterildiğini ifade eden Aydoğan, "Bunu yapanlar çatışmaların çıkmasını, ölümlerin olmasını mı istiyor? Milletvekili olmayalım mı yani" diyerek suçlamalara tepki gösterdi. Mahkeme başkanın çatışmalarda yaşamını yitiren PKK'lilerin cenazelerine neden katıldığı şeklindeki soruya Aydoğan, “Cenazelere insani ve vicdani duygularla gittim ve katıldım. Bir görev olarak biliyorum. Beni seçen halkın yanında olmak dertlerini, acılarını ve sıkıntılarında yardımcı olmak zorundayım" cevabını verdi.

Kürtlere uygulanan inkar ve asimilasyon politikaları nedeniyle PKK'nin ortaya çıktığı ifade eden Aydoğan, Kürt sorununun çözümünün dünyadaki benzer örneklerde olduğu gibi diyalog ve müzakere ile olacağını söyledi.

Cezaevinde 3 ay boyunca tek kişilik hücrede tecrit koşullarında kaldığını belirten Aydoğan, yaşadığı ağır sağlık sorunları nedeniyle tedavi için hastaneye gitmek istediğini, ancak kelepçelenmeyi kabul etmediği için hastaneye götürülmediğini söyledi. Aydoğan'ın savunmasını bitirmesinin ardından duruşmaya öğle arası verildi.

Aranın ardından savunma yapan Aydoğan'ın avukatı Abdulkadir Güleç, müvekkili Aydoğan hakkında fezleke hazırlayan, dinleme kararı veren 6 savcı ve hakimin “FETÖ/PDY" soruşturması kapsamında HSYK tarafından ihraç edildiğini söyledi. İddianamede, yasal ve legal faaliyet yürüten siyasetçilerin "yasa dışı örgüt üyesi" olarak gösterilmesinin hukuksuz ve temelsiz olduğunu söyledi.

Avukatlar Aydoğan'ın tahliye edilmesini isterken, iddia makamı Aydoğan'ın tutukluluk halinin devamını talep etti.

Savunmaların ardından mahkeme heyeti, Aydoğan'ın tutuklu kaldığı süreyi göz önünde bulundurarak, adli kontrol uygulamasıyla tahliyesine karar verdi.

DAVA HAKKINDA

Aydoğan 4 Kasım 2016'da Diyarbakır’da gözaltına alınıp götürüldüğü Şırnak’ta tutuklanarak Silivri Cezaevi’ne konulmuştu. Aydoğan'ın tutuklandığı Şırnak’ta avukatı olmadan ifade verdiği ortaya çıkmıştı. Aydoğan hakkında açılan dava yetkisizlik kararı verilerek Şırnak'tan Diyarbakır' a gönderilmişti. Aydoğan “örgüte üye olmak”, 14 defa “örgüt propagandası yapmak”, 2 defa “2911 Sayılı Kanuna Muhalefet”, 2 defa “Suç ve suçluyu övme”, “Halkı Kin ve Düşmanlığa Tahrik Etmek” ve “Halkı Kanunlara Uymamaya Tahrik Etmek” ile suçlanıyor. Aydoğan, 2007 ve 2016 yılları arasında siyasi parti faaliyetleri kapsamında Diyarbakır, Siirt, Batman, Mardin, Urfa, Elazığ ve Şırnak illerinde katıldığı eylem ve etkinliklerde yaptığı konuşmalar ile Demokratik Toplum Kongresi (DTK) ve Demokratik Özgür Kadın Hareketi’nde (DÖKH) yaptığı ileri sürülen çalışmalar nedeni ve 8 Mart’a katılması nedeniyle suçlanıyor. Aydoğan, 2011 yılında Diyarbakır’da katıldığı 5 ayrı basın açıklaması, yürüyüş ve cenaze töreni nedeniyle Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davada “Örgüt üyesi olmamakla birlikte, örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek” suçundan 4 yıl 8 ay 7 gün hapis cezasına çarptırılmıştı. Bu ceza Antep Bölge Adliye Mahkemesi’nce (istinaf) onanmıştı. (DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

23 Nisan'da fırtına, soğuk, yağış ve kar geliyor

SONRAKİ HABER

Adanalıoğlu’da ‘kavga’ açıklaması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa