Politika

HDP'li Oluç: Seçim stratejimiz başarılı oldu

Oluç, Şırnak ve Tunceli'de devletin seçmen kaydırmalarının sonucu belirlediğini söyledi

31 Mart 2019 22:05

HDP Sözcüsü Saruhan Oluç, resmi olmayan seçim sonuçlarına ilişkin olarak parti genel merkezinde basın toplantısı düzenledi. Seçim stratejilerinin başarılı olduğunu söyleyen Oluç,  “Biz seçim öncesinde de defalarca YSK’yı ihlaller konusunda uyarmıştık. YSK yaklaşık bir saat kadar siyasi partilere veri akışını durdurmuştur ve açıklama yapmamıştır. Bunun gerekçesini tüm topluma açıklamak zorundadır. Aksi halde YSK bu seçimlere şaibe karıştırılmasına aracı olmuş olacaktır” dedi.

Oluç, seçim sonuçlarına ilişkin olarak Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli'nin Diyarbakır ve Ankara'da açıklama yapacağını söyledi. 

"YSK’den veri akışının kesilmesi teknik bir arıza şeklinde asla açıklanamaz" diyen Oluç, "Çeşitli illerde başa baş giden yarışın sonuçlarının değiştirilmesi için atılmış bir adım mıdır bu? Teknik bir arızaysa bunun nedenlerini bilirkişi raporuyla açıklamak zorundadır. Aksi halde iktidarın oyununa alet olduklarını vurgulayacağız önümüzdeki günlerde. Batıdaki seçim stratejimizin doğru bir strateji olduğu ve sonuç verdiği anlaşılmıştır. Kürdistan coğrafyasında ise bir iki yerde beklemediğimiz sonuçlarla karşı karşıya kaldık ama onun dışında kayyım politikalarının reddedildiği bir sonuç oldu" diye konuştu. 

Oluç, seçimi kaybettikleri Şırnak ile ilgili olarak şunları söyledi: "Seçim akşamı boyunca iktidar medyasının üzerinde durduğu yer Şırnak oldu. Halbuki Şırnak merkez ilçe açısından çok açıktır. Devletin güvenlik güçlerini Şırnak merkeze kaydırılmasıyla elde edilmiş sonuçtur. Bütün zorluklara, baskılara, ambargolara, devletin gözaltı ve engelleme furyasında ve medya ambargosuna rağmen bu noktaya gelinmiştir. Bu zorluklarla mücadele edilmiş ve kayyım politikalarının bölgede reddedildiği, batıda da izlediğimiz stratejinin doğru olduğu görülmüştür"

Oluç, "Dersim ve Ağrı’daki sonucu nasıl değerlendiriyorsunuz? sorusunu şöyle yanıtladı: "Şırnak’ta yapılan iş küçük çapta Dersim’de yapılmıştır. Dersim merkezde aldığımız oylara baktığımız zaman biz oylarımızı koruduk. Geçen seçimde aldığımız oyla bu seçimde aldığımız oy arasında esasen fark yok. Ama Dersim Merkeze de devletin önemli bir kaydırması olmuştur. Bir manipülasyon yapılmıştır ve bütün güçler Dersim’de bizim karşımızda birleşmiştir ve kaybetmemiz için çalışmıştır. Dersim merkezde yaşanan sonuç bundan kaynaklanmaktadır."