18 Ekim 2019 09:12

HDP'den ateşkes açıklaması: Çözüm Washington ya da Moskova'da değil

HDP Sözcüsü Günay Kubilay, ABD'li heyetin gelmesinin ardından Türkiye'nin ateşkes ilan ederek askeri operasyonu durdurmasını değerlendirdi, "Kürt sorunu ancak ve ancak Kürtlerle çözülebilir" dedi.

HDP Sözcüsü Günay Kubilay | Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Günay Kubilay, ABD'li heyetin gelmesinin ardından Türkiye'nin ateşkes ilan ederek "Barış Pınarı" adı verilen askeri operasyonu durdurmasını değerlendirerek “Kürt sorunu ancak ve ancak Kürtlerle çözülebilir. Çözümün anahtarı Washington'da ya da Moskova'da değil, Ankara’da, Diyarbakır’da ve İmralı’dadır” dedi.

HDP Sözcüsü Günay Kubilay, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında TSK'nin Suriye'ye yönelik harekatında ateşkes ilan edilmesini değerlendirdi. 5 gün süreyle de olsa kan akmayacağına dair verilen taahhüdü önemli bulduklarını belirten Kubilay, “Bu ülkenin sorunları savaşla çözülemez. Kürt sorunu derin tarihsel kökleri olan sosyo-politik bir sorundur. Bütün cumhuriyet tarihi boyunca izlenen savaş ve şiddete dayalı politikalar çözümsüzlükten başka bir şey üretmemiştir. Türkiye’nin denemediği tek yol barıştır. İktidara defalarca söyledik, yine söylüyoruz; Kürt sorunu ancak ve ancak Kürtlerle çözülebilir. Çözümün anahtarı Washington'da ya da Moskova'da değil, Ankara’da, Diyarbakır’da ve İmralı’dadır” dedi.

AKP iktidarının gerçek anlamda bir muhasebe yapmasının tam zamanı olduğunu belirten Kubilay, çözümü askeri harekatlarda değil siyasi müzakerelerde aramak gerektiğini söyledi. Çözüm yerinin Meclis, muhatabının da herkes olduğunu ifade eden Kubilay, “Erdoğan, Washington ve Moskova arasında mekik dokumak yerine 'İmkân verin bu sorunu bir haftada çözerim' diyen İmralı’nın sesine kulak vermelidir” dedi.

"BÖLGEYİ TERK EDENLERİN İHTİYAÇLARI KARŞILANMALI"

Kendi ülke halklarıyla barışık olmayan bir iktidarın Suriye topraklarında "barış" iddiasıyla at koşturmasının, kendi evinin önünü süpürmekten aciz olan birinin komşularına temizlik dersi vermesi kadar ciddiyetsiz olduğunu söyleyen Kubilay, oluşturulacak "Güvenli Bölge"nin hemen hemen tamamında büyük Kürt kentleri olduğuna dikkat çekti. Kubilay, buraları terk etmek zorunda kalan tüm halkların insani ihtiyaçlarının güvence altına alınması, korunması, karşılanması gerektiğini vurguladı.

"SURİYE'NİN SORUNLARINI SURİYE HALKLARI ÇÖZMELİ"

Türkiye ve Suriye'nin, Kürtler masada olmadan onlar adına aldıkları kararın bağlayıcı olmadığına dikkat çeken Kubilay, “Suriye’nin sorunları Suriye halklarınca çözülebilir. Türkiye her şeyden önce saldırgan, yayılmacı ve militarist bu dış politikaya son vermelidir. Kayıtsız ve koşulsuz olarak Suriye topraklarından çıkmalı, kendi sınırlarına çekilmelidir. Suriye’de savaşın son ermesi ve demokratik bir siyasi çözümün önünde engel olmamalı, Suriye halklarının kendi siyasi geleceklerini belirleme haklarına saygılı olmalıdır” dedi.

"KAYYUM REJİMİNE SON VERİN"

Savaşta sadece insanların değil, hakikatin de öldürüldüğünü belirten Kubilay, savaş çığırtkanlığı karşısında barışı savunmanın cezalandırıldığını anlattı. 15 Ekim sabahı eş zamanlı gerçekleştirilen operasyonlarda Hakkari, Yüksekova, Van Erciş ve Mardin Nusaybin Belediye Eş Başkanlarının evleri basılarak gözaltına alındığını hatırlatan Kubilay, belediye eş başkan ve meclis üyelerinin gözaltına alınmasına tepki gösterdi. Açıklamasından saatler önce Nusaybin Belediyesine kayyum atandığını aktaran Kubilay, “Ülkeyi artık demokratik ve meşru siyaset yöntemleriyle yönetemiyorlar. Kimse bunların yalanlarına, iftiralarına inanmıyorlar. Bu iktidar, çoğunluk desteğini yitirmiş gayri meşru bir iktidardır. Geçici olarak görevlerinden uzaklaştırılan belediye eş başkanlarımızı derhal görevlerine iade edin, Belediyeleri gerçek sahiplerine Mardinlilere, Amedlilere, Vanlılara teslim edin ve kayyım rejimine son verin” diye konuştu. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Eski Katalan lider Puigdemont kendi isteğiyle Belçika'da teslim oldu

SONRAKİ HABER

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'ya ölüm tehdidi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa