18 Eylül 2019 08:34

HDP önünde oturan asker ailesi: O kadar destek oluyor ama hiçbir somut adım atılmıyor

HDP önündeki eyleme katılan, asker çocuğu PKK tarafından alıkonulan Şevket Altuntaş, "O kadar destek ziyaretleri oluyor ama hiçbir somut adım atılmıyor" dedi.

Fotoğraf: Şevket Altuntaş

Paylaş

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır il binası önündeki eyleme katılan, asker çocuğu PKK tarafından alıkonulan Şevket Altuntaş, "O kadar destek ziyaretleri oluyor ama hiçbir somut adım atılmıyor. Burada bizi kullanarak kendi kahramanlıklarını yapıyorlar" dedi.

HDP Diyarbakır il binası önünde çocuklarının "dağa kaçırıldığı" iddiasıyla ailelerin başlattığı eylem devam ediyor. Eyleme katılanlar arasında 2 Ekim 2015’te Dersim’in Pülümür ilçesinde PKK’liler tarafından alıkonulan Asker Müslüm Altıntaş’ın (24) ailesi de bulunuyor.

MA’dan Fethi Balaman’ın haberine göre, 5 Eylül’den bu yana HDP binası önünde bekleyen baba Şevket Altuntaş, 4 yıldır çocuğunun getirilmesi için devlet nezdinde bir girişimin olmamasından şikayetçi. Başvurdukları kitle örgütlerinden kendilerine “Devlet yanaşmıyor” cevabı aldığını kaydeden Altuntaş, “İnsan Hakları Derneğine başvurduk. Aradan zaman geçti, TJA’ya sorduk, ‘Hükümet yanaşmıyor’ dediler. Devlet nezdinde de her yere gittik, bütün partilerin grup başkanlarına gittik” dedi.

"10 GÜN DEDİLER 4 YIL OLDU"

Çocuğunun alıkonulması sürecine değinen Altuntaş, “Çocuğum askerdeyken bana bir haber geldi. Telefonla aklıma gelebilecek her yeri aradım ama bir şey öğrenemedim. Sonra oradaki karakoldan beni aradılar ‘Gel teröristler senin oğlunu kaçırmış’ dediler. Bana karakolda ‘Korkma oğluna bir şey yapmazlar, 1 hafta 10 gün sonra bırakırlar’ dediler. Bu cümle beni biraz olsun serinletti. Bir hafta 10 gün sonra dediler ama aradan 4 yıl geçti. Benim bir oğlum var, bıraksınlar, benim tek isteğim budur” dedi.

"ÇOCUKLARIMIZI İSTİYORUZ"

Gerektiğinde Kandil’e gideceğini dile getiren Altuntaş, şunları söyledi: “O kadar destek ziyaretleri oluyor ama hiçbir somut adım atılmıyor. Burada bizi kullanarak kendi kahramanlıklarını yapıyorlar. Biri geliyor, kendi reklamını yapıyor. Biri geliyor, şarkı söylüyor. Biri de işte birileri görsün diye ‘Anaların yanına gittim, herkes görsün’ diye geliyor. Biz köprüyüz, biz bunun farkındayız. Reklam amaçlı gelenler çok ama ben gelen kişiye diyemem sen reklam için geliyorsun. Burası provokatörlük yeri değil, gösteriş yeri değil, bizim burada bir amacımız var, çocuklarımızı istiyoruz.”

"BARIŞ SÜRSEYDİ ÇOCUKLAR DAĞDA OLMAZDI"

Çocuğu Tuncay Bingöl’ün dağa kaçırıldığını iddia eden Şefket Bingöl ise 4 yıldır devlet kapısında çocuğunu aradığını, ancak kendisine herhangi bir cevabın verilmemesinden yakınıyor. Barış talebinde bulunan Bingöl, “Devlet barış sürecini sürdürseydi bugün bu sorunlar olmazdı, bu çocuklar dağda olmazdı” dedi.

"AİLELER ACILARININ İSTİSMAR EDİLMESİNE İZİN VERMESİN"

HDP Diyarbakır İl Örgütü önündeki ailelerin oturma eylemi ile ilgili Parti Sözcüsü Günay Kubilay, MA’dan Diren Yurtsever’e değerlendirmelerde bulundu. Kubilay, “Biz başından beri annelerin acılarını anlıyoruz. Ailelere ‘Bu parti sizin partinizdir’ dedik. İster içeride oturun ister dışarıda oturun ama çözüm yeri HDP’nin Amed il binası değil. Biz nihayetinde bir muhalefet partisiyiz. Barışı demokrasiyi, özgürlüğü savunuyoruz. Ama bu acılar Kürt sorununda çözümsüzlük süreci ve iktidarın savaş, şiddet politikası devam ettiği için yaşanıyor. Dolayısıyla bunun çözüm yeri Meclistir” dedi.

"KÜRT HALKI BARIŞTA ISRARLI"

Kubilay konuşmasına şöyle devam etti: "İktidar, annelerin acılarına çözüm olacak bir siyasal sürecin inşası yerine, onların acılarını istismar eden, HDP üzerinde bir tür algı yaratarak kayyum atamaları ile elde etmek istediklerini böyle bir yolla gerçekleştirmek istiyor. Aileler acılarının istismar edilmesine lütfen izin vermesinler. Onların acılarının gerçek olduğunu düşünüyoruz. Biz o yüzden, iktidarın siyasi rant devşirme politikalarını geri plana iterek, bütün ailelerin çocukları için gerçek bir çözüm arayışı içerisindeyiz.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Avrupa Parlamentosu mevcut Brexit anlaşmasını destekleyen kararı onayladı

SONRAKİ HABER

İHD, CHP ve HDP’den anneler için hükümete çağrı: İstismarı bırak, çözüm için adım at

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...