Abdullah Karakuş

Abdullah Karakuş

akarakus@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

“PKK ile arasına çizgi çekmeyen HDP, Türkiye siyasetinde kendisine yer bulamaz”.

Bu cümle HDP’nin nereye gittiğini ve gideceğini gösteriyor.

Bu cümleyi AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan söyledi.

AK Partili Turan’a HDP ile ilgili tartışmaları sordum.

Turan şunları kaydetti:

“HDP’nin demokratik siyaseti tercih etmesi, terörle arasına, amasız, lakinsiz, net bir çizgi koyması gerektiğini defalarca ifade ettik. Ancak tüm bu çağrılarımız, ne yazık ki HDP’yi Kandil’in sözcülüğünden, terör örgütünün aparatı olmaktan alıkoymadı. Milletin vekili olmak gibi şerefli bir sıfat varken, Kandil’in sözcülüğünü tercih ettiler. Bir siyasi parti genel başkanı ‘Ben terör örgütü liderinin heykelini dikeceğim’ diyemez. Bir milletvekili teröristin telefonunu polisten saklayamaz, teröristin cenazesine katılamaz. Dünyanın hiçbir yerinde devletini yıkmak, milletini bölmek isteyen bir partiye izin verildiği görülmemiştir. 6-8 Ekim benzeri olayların başlamasına neden olan bir parti Avrupa’da kendisine yer bulabilir mi? En güzel örneği İspanya’daki ETA terör örgütünün siyasi aparatı Batasuna’nın sonu. İspanya’da Batasuna mı kaldı? PKK ile arasına çizgi çekmeyen HDP, Türkiye siyasetinde kendisine yer bulamaz. Hukuken değerlendirme ise bağımsız mahkemelerin konusu.”

Haberin Devamı

Yanıt bekleyen sorular

HDP’li milletvekillerine yönelik fezlekeler TBMM’ye geldi.

Gözler şimdi partilerin nasıl tavır alacağında.

AK Parti’nin ve MHP’nin tavrı net.

Yanıt bekleyen ve tartışılacak sorular şöyle:

- CHP ne yapacak?

- İYİ Parti ne yapacak?

- Millet İttifakı ortak tutum sergileyebilecek mi?

Plan nasıl takip edilecek?

İnsan hakları eylem planı açıklandı.

İçinde her kesime dokunacak maddeler var.

Tabii herkesin kafasında ilk soru nasıl takip edilecek, pratikte nasıl işleyecek?

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Hakan Çavuşoğlu ile eylem planını konuştum.

Eylem planının öngördüğü hedef ve faaliyetlerle başlı başına bir reform olduğunu belirten Çavuşoğlu planın takibi ile ilgili de şunları söyledi:

“Bu eylem planı iki yıl olarak belirlenen uygulama ve düzenleme süresi neticesinde Türkiye’nin insan hakları görünümünü olumlu yönde etkileyecek ve insanımızın insan haklarının güçlenip geliştirilmesine ve korunmasına katkı sağlayacaktır. Hiç şüphesiz en iyi düzenlemeler olsa bile bunların pratikte uygulanması takip edilmez, analize tabi tutulmaz ise söz konusu düzenlemelerin istenilen etkiyi doğurmadığı bilinmektedir. İşte eylem planı ile bu eksiklik de giderilmiş. Eylem planının uygulanması aşamasının analiz ve değerlendirilmesi için de önlemler alınmış olmaktadır. Adalet Bakanlığı İnsan Hakları Daire Başkanlığı sekretaryasında her dört ayda bir değerlendirmelerin yapılması ve her yıl Türkiye’nin insan hakları raporunun yayınlanması sağlanacak.”

Haberin Devamı

Sınavlarda insan hakları sorulacak

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Hakan Çavuşoğlu eylem planındaki dikkat çekici başlıklardan birisinin de insan hakları konusunda bilinç ve farkındalığın artırılmasına dönük yapılacak düzenlemeler olduğunu kaydetti.

Çavuşoğlu insan hakları konusunun sınavlarda da olacağını belirterek, “Bu kapsamda ilk ve orta öğretimde insan hakları derslerinin müfredata dahil edilmesi, yapılacak KPSS ve benzeri sınavlarda insan hakları bilgi düzeyinin ölçülmesine ağırlık kazandırılması olacaktır” vurgusu yaptı.