HDP Demirtaş'ın tahliyesi için bir üst mahkemeye başvuruyor

HDP'nin Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş'ın tutuklu yargılandığı davada tahliye talebi mahkeme tarafından reddedilirken, parti karara itiraz için bir üst mahkemeye başvuracağını açıkladı.

HDP, 24 Haziran cumhurbaşkanlığı seçimlerinde partinin adayı olan Demirtaş'ın tahliye edilmesi talebiyle geçtiğimiz günlerde Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi'ne başvurmuştu. Mahkeme tahliyenin reddine karar verirken, buna ilişkin gerekçeli kararında Demirtaş'ın üzerine atılı suçları işlediği iddiasına yönelik olay tutanakları, deliller, tanık beyanına dayanan kuvvetli suç şüphesinin varlığı ve tutuklama nedeni olarak öngörülen katalog suçlara dikkat çekti.  Kararda, "Tutuklama tedbirinde ölçülülük bulunması ve adli kontrol hükümlerinin de yetersiz kalacağı kanaatiyle tahliye talebinin reddine karar verildi" denildi. 

Mahkeme kararı bir hakimin muhalefet şerhine karşı oy çokluğu ile alındı. Hakim Cengiz Aydıner Demirtaş'ın tahliye edilmesi yönünde karar bildirdi. 

Aydıner şerhinde, seçilmiş milletvekillerinin yasama faaliyetlerini yerine getirmelerini engelleyecek "ölçüsüz müdahalelerin" halk iradesiyle oluşan siyasal temsil yetkisini ortadan kaldıracağını belirterek, "Aslolan halkın siyasi iradesinin engellenmemesi ve hakkın özünün etkisiz hale getirilmemesidir" dedi. 

  
HDP Eşbaşkanları Sezai Temelli ve Pervin Buldan bugün Ankara'da düzenlenen milletvekili aday tanıtım toplantısında sorular üzerine karara itiraz için bir üst mahkemeye başvuru yapacaklarını belirttiler. 

Temelli, "itirazımızı bir üst mahkemeye yineleyeceğiz, beklentimiz bu kararın düzeltilmesi" derken, Buldan üst mahkemeden de tahliye yönünde karar çıkmaması durumunda Anayasa Mahkemesi ve ardından Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvuracaklarını bildirdi. Demirtaş Kasım 2016'dan bu yana Edirne cezaevinde tutuklu bulunuyor.

 

Kategoriler

Genel Güncel