05 Haziran 2020 09:08
Son Güncellenme Tarihi: 05 Haziran 2020 09:19

HDP, 3 ismin milletvekillliğinin düşürülmesini Ankara'da protesto etti

HDP Parlamento Grubu Leyla Güven, Musa Farisoğulları ve Enis Berberoğlu'nun milletvekilliğinin düşürülmesini Ankara'da Güvenpark'a yürüyerek protesto etti.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Milletvekillikleri düşürülen üç vekil için Güvenpark’ta açıklamaları engellenen HDP’li vekiller, MEB önünden seslendi. HDP Grup Başkan Vekili Saruhan Oluç, iktidarın parti ile devleti bütünleştirdiğini ve muhalif olan herkesi "devlet düşmanı" ilan ettiğini söyledi.

Milletvekillikleri düşürülen HDP’li Leyla Güven ve Musa Farisoğulları ile CHP’li Enis Berberoğlu için HDP milletvekillerinin Güvenpark’ta yapacağı açıklama, polis tarafından engellendi. Bu sırada güvenlik güçleri tarafından HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan’ın ceketi yırtıldı.  Güvenpark’a yüz metre mesafede olan Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) önünde açıklama yapan vekiller, Meclisten bakanlık binası önüne kadar “Darbe var” dövizleri ile yürüdü.

Burada konuşan HDP Grup Başkan Vekili Saruhan Oluç, iktidarın tek amacının üstünlerin hukukunu ve kendi koltuklarını korumak olduğunu söyleyerek “Parti ile devleti bütünleştirdikleri için partiye muhalif olan herkesi devlet düşmanı ilan ediyorlar. Biz bütün seçilmişlerimizle dimdik ayakta duracağız. Asla bu iktidarın baskısına diz çökmeyeceğiz” dedi.

 HDP grubu, 3 ismin milletvekilliğinin düşürülmesini Ankara'da protesto etti.

"İKTİDAR DEMOKRATİK SİYASETE DARBE YAPTI"

Polisin engellemesi nedeniyle MEB önünde açıklama yapmak zorunda kaldıklarını ve sosyal mesafeyi koruyamadıklarını ifade eden HDP Grup Başkan Vekili Saruhan Oluç, iktidarın demokratik siyasete darbe yaptığını söyledi. Oluç, “Yaptıkları darbeler yeni değildir elbette ama iki HDP, bir CHP milletvekilinin Anayasa Mahkemesinde süreç tamamlanmamasına rağmen Cumhurbaşkanı tarafından verilen talimatla milletvekilliği düşürülmüştür. Yürütme ve başındaki AKP Genel Başkanı, cumhurbaşkanı sıfatıyla yasama üzerine tahakküm kurmuştur. Bu yaptığı ile bir kez daha Anayasayı çiğneyerek siyasi rakiplerinin vekilliğini düşürmüştür” dedi.

"TEK AMAÇLARI ÜSTÜNLERİN HUKUKUNU VE KENDİ KOLTUKLARINI KORUMAK"

Türkiye tarihinde defalarca askeri darbelerin yapıldığını belirten Oluç, “Darbeler sadece tarihin bir zamanında apoletlilerle, orduyla yapılmaz. Askerlerin dışında dünyanın her yerinde kravatlılar da darbe yaparlar. Bu iktidarın bir tek amacı vardır, hukukun üstünlüğü değil üstünlerin hukukunu korumak, kendi koltuklarını kendi iktidarlarının bekasını sağlamak” diye konuştu.

Siyasal iktidarın sadece ülke içinde değil ülke dışında da herkese savaş açtığını ifade eden Oluç, “Ülkenin başta ekonomik olmak üzere bütün kaynaklarını kendi iktidarları için kullanmakta, yandaşlarına peşkeş çekmektedirler. Parti ile devleti bütünleştirdikleri için partiye muhalif olan herkesi devlet düşmanı ilan ediyorlar” dedi.

"BU İKTİDARIN BASKISINA ASLA DİZ ÇÖKMEYECEĞİZ"

Toplumun çoğunluğunun iktidarın değişmesini istediğini söyleyen Oluç, “Ancak bu iktidar toplum nezdinde azınlığa düşmüş olmasına rağmen iktidarın devamı için cezaevi yolunu göstermekte. İtirazı olan milletvekillerinin Güvenpark’ta açıklama yapmasını engellemektedir. Biz bütün seçilmişlerimizle dimdik ayakta duracağız. Asla bu iktidarın baskısına diz çökmeyeceğiz. Bizim seçmenlermiz başta Kürt halkı olmak üzere hiçbir baskıya boyun eğmeyecektir. Bizi demokratik siyaset alanından tasfiye etmelerine kaşrı mücadele edecğiz. Demokratik siyasetin her alanında mücadelemizi sürdüreceğiz. Kürtü, Türkü, Alevisi, Sünnisi olarak söz veriyoruz. Bizler bu darbeyi engellemek ve demokrasinin üstünlüğü için mücadele edeceğiz” diye konuştu.

Yapılan açıklamanın ardından vekiller meclis kapısına kadar “Darbeci AKP” sloganları ile yürüdü. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kovid-19 tedavisinde kullanılan hidroksiklorokin hakkındaki makale geri çekildi

SONRAKİ HABER

Barolardan vekilliklerin düşürülmesine tepki

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...