DOLAR

32,5421$% 0.26

EURO

34,7521% -0.02

GRAM ALTIN

2.485,21%0,94

ÇEYREK ALTIN

4.248,00%0,30

BİST100

9.524,59%-0,06

BİTCOİN

2066994฿%4.32475

ETHEREUM

99784Ξ%3.15998

a

HAZİNE VE MALİYE BAKANI ALBAYRAK: POZİTİF BİR BÜYÜME İLE BU YILI KAPATACAĞIZ

Hazine Ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Bundan Soraki Sürece Yönelik Sosyal Destek Ve İhtiyaç, Finansman Ve Kredi, Konut İle Turizm Ve Seyahat Sektörlerini Destekleyen Paketlere İlişkin Çalıştıklarını Açıkladı.

Albayrak, TRT Haber Yayınında Gazetecilerin Gündeme İlişkin Sorularını Yanıtladı.

Bugün Açılışı Yapılan Demokrasi Ve Özgürlük Adası’yla Tarihi Bir Güne Tanıklık Edildiğini Aktaran Albayrak, “Darbeler Tarihini, Darbe Kültürünü Birinci Dereceden Yaşamış Ailenin Bireyi Olarak Bizim İçin Anlamlıydı. Ben Maddi Ve Manevi Olarak Çok Etkilendim, Babasını Darbeye Vermiş, Hapislere Göndermiş Evlat Olarak, Bizim De Çok Farklı Anılarımız Canlanmadı Değil. İnşallah Ülkemiz İçin Daha Güzel Günler Önümüzde Yakın. Bu Yatırımın Hayata Geçmesiyle Tüm Türkiye’den Yeni Nesil, Gençler Adaya Yoğun Ziyaret Gerçekleştirecek Ve Ülkenin Gerçek Tarihini Dokunarak Yaşayacak. Türkiye, 60 Senede Büyük Acılar Yaşadı. Her Birinden Dersler Çıkararak Demokrasi Ve Özgürlük Konseptini Yaşayarak Geçirecek. Tüm Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlarının Mutlaka Bir Kere Gidip Görmesi Lazım.” Dedi.

Türkiye’de 1950’den Sonra Serbest Seçimle Bir Daha İktidara Gelememiş Bir Siyasi Hareket Olduğunu Belirten Albayrak, “Bu Siyasi Hareket, O Gün Bugündür İktidarda Olan Yapıların Tamamını Aynı Dille Tehdit Ediyor. CHP, 1950’den Sonraki Süreçte Serbest Seçimle İktidara Gelemediği İçin Hep İki Şey Söylemiş: ‘Bu Hükümet Gayrimeşru Ve Erken Seçim’. Menderes’ten Özal’a Hep Aynı Hikaye. Amaç Ne, Hiçbir Şey Yapmamak Ve Farklı Güçlerle Tehdit Etmek. Farklı İlişkilerle Türkiye’yi Büyük Hedefleriden Alıkoymak İçin Hep Birileriyle İşbirliği İçinde Olmak. Ama Bu Ülkede Bu Millet Özgür İradesiyle Bu Yetkiyi Vermedi.” İfadesini Kullandı.

“BU SÜREÇ DE GEÇECEK”

Kovid-19 Salgınının, Yeni Ekonomi Politikaları Noktasında İl Ziyaretlerinin Yapıldığı Ve Değişim Sürecinin Başladığı Döneme Denk Geldiğine İşaret Eden Albayrak, Bu Süreçte, İş Dünyasından, Esnafa, KOBİ’lere Ve Tüketicilere Kadar Tüm Kesimleri Kapsayan Önemli Bir Paket Açıkladıklarını Anımsattı.

Albayrak, Vergi Ertelemelerinden, Likidite İhtiyaçlarının Karşılanmasına Ve İşsizliğin Yasaklanmasından, Kısa Çalışma Ödeneğiyle İşverenin Desteklenmesine Kadar Attıkları Adımlara Dikkati Çekerken, Sözlerini Şöyle Sürdürdü:

“Hakikaten, 260 Milyar Lirayı Geçen Ve Çarpan Etkisiyle 600 Milyara Yakın, 260 Milyar Lira Etkisiyle Gayri Safi Mili Hasılanın Yüzde 5’i, Çarpan Etkisiyle Bakınca Gayri Safi Milli Hasılanın Yüzde 10-11’i Oranında Olan Önemli Bir Paket. Hazirandan İtibaren Normalleşmenin Tüm Dünyada Olduğu Gibi Türkiye’de De Başlayacağı Süreç. Haziran Ve Temmuzla Birlikte İhracatta, Ticarette, Turizmde, İç Piyasa Ve İç Tüketim Noktasında Hareketlenmenin Yavaş Yavaş Başlayacağı Döneme Giriyoruz. Bununla İlgili Tüm Paydaşlarla Yoğun İletişim Kurup, Taleplerin Yoğun Şekilde Değerlendiriyoruz. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin Hızlı Reaksiyon Gösterme Refleksinin De Avantajıyla Çok Hızlı Şeklide Sahada Normalleşme Sürecinin Ekonomik Adımlarını, Hazırladığımız Adımları Adım Adım Atarak Bu Süreci Dinamik Şekilde Yürüteceğiz. Bu Süreç De Geçecek.”

Büyüme Beklentilerine İlişkin De Değerlendirmede Bulunan Albayrak, “Türkiye, Dünyaya Kıyasla Büyümeden Tutun İşsizliğe Kadar Bir Çok Alanda Etkilenen Ülkeler İçinde En Az Etkilenen, Pozitif Ayrışan Ülke Olacak. Birinci Çeyrekte Dünyada Birçok Ülke Ciddi Küçülme Yaşadı, Türkiye, Bu Anlamda Birinci Çeyrekte Pozitif. İkinci Çeyreğe Bakacağız. Dünya, Birçok Ülke Ciddi Daralma Yaşayacak, Türkiye Onlara Kıyasla Daha Az Etkilenecek, Negatif Olsa Da Daha Az Etkileneceği Süreç Olacak. Nisan Ayında Herkes Evinde Oturdu, Kimse Üretip Tüketmedi. İnşallah Hazirandan İtibaren Toparladığımız Süreçte, Normalleşme Süreci Daha İyi Olacak. Yılın Kalan İki Çeyreğinde, Yılın İkinci Yarısında Bu Manada Da Türkiye’nin Pozitif Ayrılacağı 2020 Yılını Öngörüyoruz.” Değerlendirmesinde Bulundu.

Albayrak, Bu Kriz Olmadan Önce İlk Çeyrek Büyüme Tahminlerinin İyi Gittiğine İşaret Ederek, “Bu Krizin Etkileri Büyüdükçe Yüzde 5 Ve Üzeri Büyüme Tahminlerimizi İkinci Ve Üçüncü Çeyrek Süreçlerinde Revize Etme Noktasındayız. Çok Bilen Ama Çok Yanılan Otoritelerin Söylediğinin Aksine, Hepsi ‘Türkiye Yüzde 5-6-7-8-10 Küçülecek’ Diyor, Bu Kriz Olmasaydı Yüzde 5’i Tutturacağımız Yıl Olacaktı. Ama Bu Krize Rağmen, Yüzde 5, Yüzde 8, Yüzde 10 Küçülme Değil, İnşallah Pozitif Büyümeyle Bu Yılı Kapatacağımız Yıl Olması İçin Çok Büyük Çaba Sarfediyoruz. Bu Çerçevede 2020’yi Kapatacağımız Yıl Olacak.” Diye Konuştu.

ABD Ve AB İle Karşılaştırınca Kovid-19’a Karşı Alınan Ekonomik Ve Sosyal Önlemlerin Türkiye Ekonomisinin Ne Kadar Büyük Olduğunu Ortaya Koyduğunu Aktaran Albayrak, Pek Çok Ülke Parası Olmayanları Ölüme Terk Ederken, Türkiye’nin Hiçbir Vatandaşını Tedavisiz Bırakmadığını Anlattı. Albayrak, Sağlık Sektörü Ve Finansal Sistemi Güçlü Olan Türkiye’nin Bu Süreçten Daha Güçlü Çıkacak Nadir Ülkelerden Birisi Olacağını Söyledi.

YENİ DESTEK PAKETLERİ

Albayrak, İş’e Devam Kredisine 200 Binden Fazla İşletmenin Başvurduğunu Ve 180 Binden Fazla İşletmeye Bu Kredinin Verildiğini Belirtirken, “Büyüklüğü 150 Milyar Lirayı Buldu, Yüzde 97’si KOBİ. Yani Esas İhtiyacı Olan. 7 Milyona Yakın Bireysel İhtiyaç Kredisi Tahsis Edildi. Yüzde 85’in Üzerinde Başvuru Kabul Oranı Var. İlk Günden Beri Şeffaf Şekilde Bu Noktaya Getirdik.” İfadelerini Kullandı.

Yeni Bir Destek Paketi Olup Olmayacağına Yönelik Soru Üzerine İse Albayrak, Şunları Kaydetti:

“Şimdi Bundan Sonraki Süreçte, Normalleşme Süreci, İktisadi Faaliyetin Devamı Noktasında Hızlı Adımlarla İç Piyasa, İç Talebin Hızlı Şekilde Normalleşmesi, Bunun İçerisinde Sosyal İhtiyaç Destek Paketleri Olacak, Finansman Kredi Destek Paketleri Olacak. Bunun İçerisinde Konut Anlamında Ülke Tarihinin En Uygun Maliyetli, Uzun Vadeli, Ödemesiz Farklı Paketlerimiz Olacak. Bunun Yanında Turizm, Seyahat Anlamında Sektörlerimizi Desteklemeye Yönelik Paketlerimiz Olacak. Farklı Talepler Oluyor, Vergi, Öteleme, Kısmi Çalışma Gibi Talepler Oluyor. Bunlara Çalışıyoruz. Bunlarla İlgili Bazı Adımlarımız Olacak, Bunları Meclis Süreciyle İlişkilendirerek Adımlarımız Olacak. Bu Dinamik Süreci Hızlı Şeklide Yönetmemiz Lazım.”

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

TÜRKİYE GENELİNDEKİ 4 GÜNLÜK SOKAĞA ÇIKMA KISITLAMASI SONA ERDİ

HIZLI YORUM YAP