Ercan ÇELİK

Tire Şehit Albay İbrahim Karaoğlanoğlu Anadolu Lisesi tarafından somut olmayan kültürel mirasların yaşatılması amacıyla yürütülen Erasmus projesi kapsamında, dünyada şu anda sadece Tire’de oynanan karambol oyunu ele alındı. Karambol oyunun yaşatılması için yürütülecek olan projeye Tire Ticaret Odası da destek verdi ve Tire Ticaret Odası’nın katkılarıyla ŞAİK Lisesi bahçesine karambol sahası yaptırıldı.

Tire’nin yeni karambol sahasının açılış törenine Tire Kaymakamı Fatih Çobanoğlu, Tire Belediye Başkanı Salih Atakan Duran, Milli Eğitim Müdürü Ogün Derse, Tire Ticaret Odası Başkanı Mehmet Delikanlı, Tire İlçe Emniyet Müdür Vekili Muhittin Murat Yener, ŞAİK Lisesi Müdürü Mete Arslan ve çok sayıda davetli katıldı.

DELİKANLI: “ONUR VE MUTLULUK DUYUYORUZ”

Açılışta konuşma yapan Tire Ticaret Odası Başkanı Mehmet Nadir Delikanlı, “Somut olmayan kültürel mirasın yeni nesillere aktarılması ve ilçemizin tanıtılması amacıyla tire şaik lisesi ile yapılan iş birliği protokolüyle okulumuzun erasmus projesine katkıda bulunmaktan onur ve mutluluk duymaktayız.  

Tire İlçesi Beş bin yıllık tarihi birikimi olan Batı Anadolu’nun kültürel miras yönünden en zengin şehirlerinden biridir. Tarih boyunca çeşitli medeniyetlere beşiklik yapan şehirde bugün bile hala o zenginliği görmek mümkündür.

Yalnızca Tire’de oynanan karambol oyunu bu zenginliğin bir parçasıdır. Bu oyunun tarihi İspanya’ya kadar gider. Türk İslam kültür medeniyeti içinde rastlamadığımız bu oyun türü Tire’ye İspanya’dan tehcir edilen Musevi vatandaşların getirdiği bilinmektedir. Bu konuda II.Beyazıt Şeyhülislamı Tireli alim, Molla Arap lakabıyla bilinen Ali Arabi devrin padişahı üzerinde son derece etkin roller üstlenmiş bir şahsiyet olarak tarihteki yerini almıştır. İspanya’dan II.Beyazıt’ın fermanıyla ülkemize kabul edilen Musevi vatandaşların çoğunlukla yerleştirildiği yerlerin başında Aydın vilayetinin o dönem sancak merkezliği görevini 19.yy başına kadar sürdüren Tire gelmektedir.

Tireye II. Beyazıt döneminde gelen ve bir çok kahvenin bahçesinde yer alan karambol sahası günümüzde sadece Alay Parkında bulunmakta ve hala oynanmaktadır.

Okulumuzun ERASMUS projesinin başarılı olmasını temenni eder, bu anlamlı açılış törenimizde bizi yalnız bırakmayan ve burada bulunan herkese teşekkür ederiz.” Dedi.

ORTAYA RENKLİ GÖRÜNTÜLER ÇIKTI

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından protokol üyelerinin katılımıyla kurdela kesilerek karambol sahasının açılışı gerçekleştirildi. Daha sonra Tire’deki karambol ustalarının özel gösteri maçı ilgiyle izlendi. Protokol üyeleri de ustaların nezaretinde atış yaptılar. Ortaya renkli görüntüler çıktı. Okul tarafından döktürülen lokma, davetlilere dağıtıldı.

Proje kapsamında ŞAİK Lisesi öğrencilerine de karambol oyunu öğretilecek ve turnuvalar düzenlenecek. Bu sayede karambol oyunun kaybolmasının da önüne geçilmiş olacak.

Editör: Haber Merkezi