Haydi Çocuklar ! Karneni İŞ BANKASI'na Getir Hediyeni Al

 Türkiye İş Bankası'nın "Karneni Göster, Kitabını Al" kampanyasının 10. yılında 1 milyon çocuğa "Astronotlar Üşür Mü?-Bilim Yolunda Eğlenceli Adımlar Kitabı" hediye edilecek.

İş Bankası'nın 2007-2008 eğitim öğretim yılında başlattığı "Karneni Göster, Kitabını Al" kampanyası, bu yıl 10. kez gerçekleştirilecek.

Bankanın bu yılki karne hediyesi olan "Astronotlar Üşür Mü?-Bilim Yolunda Eğlenceli Adımlar Kitabı" Çağlar Sunay tarafından hazırlandı.

Kampanyanın 10. yılında dağıtılacak 1 milyon kitapla birlikte çocuklara 10 yılda 12 milyonu aşkın kitap hediye edilmiş olacak.

- "9 Haziran'da karnelerini alan çocuklarımızı şubelerimize bekliyoruz"

İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, kampanyanın yeni kitabının tanıtım toplantısında, İş Bankası'nın bu yıl 93. yılını kutlayacağını ve bir asra yakın bir ömrü tamamlayacaklarını söyledi.

Bütün bu geçmiş içinde bankacılık ve ekonomik kalkınmaya destek verme anlamındaki faaliyetlerinin ayrılmaz bir parçası olarak gördükleri sosyal sorumluluk projelerini sürdürdüklerini belirten Bali, "Eğitim, kültür, sanat, çevre alanında üzerimize düşen sorumluluklarımızı hem uzun soluklu bir anlayışla hem sürdürülebilirliğine özen göstererek hem de yaygın mahiyette yerine getirmeye devam ediyoruz. Bunun güzel bir örneği olan 'Karneni Göster, Kitabını Al' kampanyasının, şimdiye kadar milyonlarca çocuğa ulaşmasından dolayı da gurur duyuyoruz." diye konuştu.

Bali, çocukların özellikle kitap okuma alışkanlığı kazanması, hayal güçlerinin geliştirilmesi, merak duygularının uyandırılması, bilim ve akıl yolunda kişisel gelişimlerini sağlamalarının önemine işaret etti.

Sorgulayan ve araştıran bir birey olmanın yolunun da okumak olduğunu vurgulayan Bali, "2008 yılında başlattığımız bu projeyi başarıyla bugüne kadar getirdik. O dönemden bu yana her eğitim döneminin son ders zili çaldığında çocuklarımıza hediye kitaplarını şubelerimiz aracılığıyla dağıtıyoruz. Bu yıl da aynı şekilde 9 Haziran Cuma günü karnelerini alan çocuklarımızı şubelerimize bekliyoruz." dedi.

- "Okuma alışkanlığını geliştirmemiz gerekiyor"

Yaklaşık 80 milyonluk ülke nüfusunun yüzde 30'a yakın bölümünün çocuk nüfusundan oluştuğunu, dolayısıyla Türkiye'nin hala genç nüfus vasfını koruyan ülke olduğunu ifade eden Bali, bu yönüyle bakıldığında genç nüfus yoğunluğunun ülke olarak eğitime, bilime, araştırmaya daha fazla önem vermeyi zorunlu kıldığını söyledi.

Adnan Bali, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştaki fertlerin bir günde sosyal yaşam, eğlence, spor, hobi, oyun ve kitle iletişim araçları gibi faaliyetlere ne kadar zaman ayırdığına ilişkin Zaman Kullanımı Araştırması'na göre, bu bireylerin boş zamanlarının ortalama yüzde 46'sını televizyon izlemeye ayırdığına dikkati çekti.

İş Bankası Genel Müdürü Bali, şöyle devam etti:

"Bütünüyle yararsız ve yanlış bir faaliyet olarak düşünülmeyebilir tabii ki içeriğine de bakarak… Ama nereden bakarsanız bakın, okumaya ayrılan süre olan yüzde 3,2 ile kıyasladığınızda çarpıcı bir istatistik... Okuma alışkanlığını geliştirmemiz gerektiği çok açık. İşte böyle bir tabloda, Türkiye İş Bankası olarak, çocuklarımıza kitap okuma zevkini aşılamak ve okuma alışkanlığını küçük yaşlarda edinmelerine katkıda bulunmak amacıyla 10 yılda 12 milyonu aşkın kitabı çocuklarla buluşturmanın önemli olduğunu düşünüyoruz."

Bali, bu yıl hediye edecekleri "Astronotlar Üşür Mü?-Bilim Yolunda Eğlenceli Adımlar Kitabı"nda yer alan bitkiler, hayvanlar, dinozorlar, insan bedeni, beyin, DNA, resim, müzik, bilim ve teknoloji, atom, enerji, tıp, tesadüfü buluşlar gibi birçok alandaki ilginç bilgilerle çocukların hayal dünyalarını geliştireceklerini düşündüklerini dile getirdi.

- "Bu kampanyayla okur sayısı artıyor"

Gazeteci-yazar Doğan Hızlan ise yıllardır İş Bankası'nın "Karneni Göster, Kitabını Al" kampanyasıyla dağıtılan kitapların okur ve kitap meraklısı sayısını artırdığını belirterek, "Hiç kuşkusuz çocukların bu konudaki beğenisini, ilgisini de geliştirmiştir." dedi.

Ayrıca bu kampanya aracılığıyla kitapların Türkiye'nin her yerindeki çocuklara ulaşmasını da çok önemli gördüğünü vurgulayan Hızlan, şunları kaydetti:

"Bilim ile edebiyatın, bilim ile diğer sanatların bağlantısını İş Bankası'nın çocuklara bu yıl dağıtacağı kitabı okuduğumuzda anlayabiliyoruz. Birçok ressam ve müzisyen artık günümüzde bilgisayardan yararlanıyor. Dolayısıyla bilim sadece bilim dünyasına ait ve bilimle sınırlı bir şey değil. Sanatı da, yaşamımızı da etkiliyor. Bu yıl hediye edilecek kitap okuyanları başka dünyalara, başka kitaplara götürecek, bazı çocuklar bilim adamı olma isteğinin çekirdeğini bulacaktır, bazı çocuklar okullarda yaptığı deneylerin nedenini anlayacaktır. Bilim hayatın içindedir. Sanat da edebiyat da hayatın içindedir. Bilim, sanat, edebiyat insanların hayatının içine girdikçe insanlar daha mutlu olacaktır."

- Kitaplar, Türkiye ve yurt dışındaki İş Bankası şubelerinden dağıtılacak

İş Bankası, kampanya kapsamında son okul zilinin çalmasının ardından yaz tatiline girecek olan 1 milyonu aşkın ilk ve orta öğretim öğrencisine kitap armağan edecek. Öğrenciler, hediye kitaplarını İş Bankası şubelerinden alabilecek.

Banka, bu yıl 10'uncusu yapılan kampanyayla çocukların küçük yaşta kitap okuma alışkanlığı edinmesini, nitelikli kitaplarla buluşmasını hedefliyor.

Kampanya çerçevesinde kitap hediyesi, Türkiye'nin yanı sıra Almanya, Bulgaristan, Fransa, Gürcistan, Hollanda, Irak, İngiltere, İsviçre, KKTC, Kosova, Bahreyn ve Rusya olmak üzere 12 ülkedeki İş Bankası şubelerinden de yapılacak.

- Kitaplar görme engelliler için Braille alfabesiyle de basılacak

İş Bankası, Karneni Göster Kitabını Al kampanyasıyla çocuklara 2008'de "Alice Harikalar Diyarında", 2009'da "Yazarlarımızdan Masallar ve Öyküler", 2010'da "Yazarlarımızdan Öyküler", 2011'de "Halime Kaptan" ve "Küçük Mavi Gezegen", 2012'de "Sait Faik'ten Çocuklara Hikayeler", 2013'te "Aziz Nesin'den Çocuklara En Güzel Öyküler", 2014'te "Yazarlarımızdan Öyküler", 2015'te "Şairlerimizden Seçme Şiirlerle Şiir Dünyasına Yolculuk" ve "Depremden Korkmuyorum-Nasıl Korunacağımı Biliyorum", 2016'da "Mars'a Nasıl Giderim?-Bilim Yolunda Eğlenceli Adımlar Kitabı" kitaplarını dağıtmıştı.

Bu yıl hediye edilecek kitaplarla birlikte 10 yılda çocuklara dağıtılan kitap sayısı 12 milyonu aşmış olacak.

İhtiyaç sahibi daha çok çocuğa ulaşabilmek için, Yatılı Bölge Okulları, Sevgi Evleri, Çocuk ve Gençlik Kapalı Cezaevleri ile Çocuk Eğitimevleri'ndeki çocuklara da "Astronotlar Üşür Mü?-Bilim Yolunda Eğlenceli Adımlar Kitabı" hediye edecek.

Hediye kitaplar, görme engelli öğrencilerin eğitim gördüğü okulların kütüphanelerine gönderilmek üzere Braille alfabesiyle de basılacak.