‘Hayatımı geri istiyorum’

33 kişinin yaşamını yitirdiği Suruç katliamından canlı kurtulan Havva Cuştan, bir gazetede çıkan “canlı bomba olduğuna” ilişkin haber nedeniyle hâlâ sıkıntı yaşıyor.

Yayınlanma: 16.12.2018 - 21:19
Abone Ol google-news

Havva Cuştan, sağ görüşlü bir ailenin solcu kızı. 33 kişinin yaşamını yitirdiği Suruç katliamından yaralı kurtulan bir isim. Katliamın ardından bir gazetede çıkan  “6 canlı bomba aranıyor” haberi ile değişen hayatı, bir kez daha sarsıldı. Cuştan o dönem sosyal medya üzerinden binlerce tehdit mesajı aldı. Sokakta gezemez hale geldi. Avukat Sezin Uçar, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na aynı haberde canlı bomba olarak gösterilen bir müvekkili için yaptığı suç duyurusunda, Cuştan için de suç ihbarında bulundu.

Savcılık söz konusu haberin düşünce özgürlüğü kapsamında olduğunu belirterek takipsizlik kararı verdi. Cuştan’ın canlı bomba olduğu iddiasının ortaya atılmasının üzerinden yaklaşık 2.5 yıl geçti. Ancak haberin Cuştan’ın üzerinde yarattığı olumsuzluklar bir türlü bitmek bilmedi. Cuştan, canlı bomba ilan edilmesinin ardından yaşadıklarını Cumhuriyet’e anlattı.

Sosyal medyada hedef oldu

Cuştan, katliamın ruhunda bıraktığı izleri uzun bir süre atamadı. Bir sabah ise kendisine sosyal medya üzerinden gönderilen, “Sen de mi masum insanları hedef alıyorsun” mesajıyla şaşkına döndü. Kendisine mesaj atan kişiye, “Ne diyorsun sen kardeşim” diye sorması üzerine bir gazetede çıkan canlı bomba olduğuna dair haber ile karşılaştı. Haberi okuduğunda şoka girdiğini aktaran Cuştan, “Haberin içeriğinde Suruç’ta sağ kaldığım için kendimi patlatıp, intikam alacağım yazıyordu. Beyin yakan bir kurgu ile yazılmıştı. O süreçte beni tanıyan hocalarım, arkadaşlarım çok destek oldular ancak çok fazla tehdit mesajı aldım. Sosyal medyada hedefe koyanlar, hesaplarımı hack’lemeye çalışanlar oldu” diyor.

Haberi yapan gazeteciye ulaşmaya çalıştığını ancak kendisine geri dönüş yapılmadığını aktaran Cuştan, “Bu haberi yazan muhabirin vicdanını, meslek etiğini sorgulaması gerekir. Acaba şimdi başını yastığa koyabiliyor mu? Yaptığı haberin üzerinden 2.5 yıl geçti. Bu haber nedeniyle sokakta öldürülebilirim. Haberi yapan muhabir, ‘bir haber yaptım’ diye düşünebilir. Ancak genç bir kadının hayatını kararttı” diyor. Arama motorlarına ismi yazılınca ise halen aynı haberin çıkıyor olmasına isyan eden Cuştan, haberin kaldırılması için başvurular yaptıklarını ancak bir sonuç alamadıklarını aktarıyor. Haberlerin tamamen kaldırılmasını isteyen Cuştan, hayatına sıradan bir insan gibi devam etmek istiyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler