Hayalleri yıkılan gençlerin kaderi ABD Kongresi’nde

ABD Eski Başkanı Obama’nın 2012’de imzaladığı kararname ile ABD’de kanuni statü kazanan 800 bin çocuğun kaderi Trump hükümetinin kararnameyi iptal edeceğini açıklamasından sonra şimdi Kongre’nin elinde.

Dünya
8 Eylül 2017 Cuma

Eski Başkan Obama imzaladığı kararname, kaçak olarak ABD’ye giren ve oturma izni olmadan yaşayan çoğunluğu güney Amerikalı  ailelerin çocuklarına hukuki bir statü tanımıştı.

DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals) olarak bilinen Obama kararnamesi, ailelerinin yanında gelen ve reşit olmayan bu çocukların ABD’de kaçak yaşamalarının kendi suçları olmadığına dikkat çekerek onlara geçici bir izin tanımıştı.

Son olarak Başkan Donald Trump ve ABD Başyargıcı  Jef Session bir açıklama yaparak söz konusu kararnameyi iptal edeceklerini belirttiler.  Başkan Kongre’ye altı aylık bir değerlendirme süresi verdi ve kararnamede geçen hakları ya kanun metnine çevirmesini ya da reddetmesini istedi. Kararın kaderini etkileyeceği 800 bin çocuk arasında Yahudiler de var.  Bugün üniversite çağında olan bu çocuklar için kendi ülkelerine sınır dışı edilmek büyük bir problem oluşturuyor.  Bu çocukların çoğu ABD’de hem çalışıyor hem de üniversite eğitimi alıyor, zaman içinde İngilizceyi de kusursuz konuşan bu çocuklar kamuoyunda Hayalleri Büyük olanlar,  Dreamers olarak biliniyorlar.

Geçtiğimiz hafta Boston’da yollara çıkan dünün çocukları- bugünün gençleri kendilerine destek olan binlerce Amerikan vatandaşı eşliğinde hükümeti protesto ettiler.

Şimdi hayalleri yüksek olanlar Kongre’nin alacağı olumlu kararı umutla bekliyorlar.