Havza, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün kaplıcalarında şifa bulduğu ilk kıvılcımın oluştuğu şirin mi şirin ilçemiz. Bu ilçe son günlerde yapılan çalışmalarla dikkat çekiyor. Tamamlanan Organize Sanayi Bölgesi yatırımcıları beklerken özellikle kaplıcaların oluşturduğu bacasız sanayi ilçe ekonomisinde büyük katkı sağlıyor. Tüm bunların yanı sıra Havza Ticaret ve Sanayi Odası yaptığı projelerle sosyal sorumluluk bilinci aşılıyor. Bizler de bu hafta sayfamıza Oda Başkanı Erkan Acar'ı konuk ettik. Umarız, bu güzel bayram gününde keyifle okursunuz.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Sizi tanıyabilir miyiz?

Erkan ACAR: 1977 yılında Havza Çamyatağı köyünde doğdum. İlkokulu köyde ortaokul ve liseyi Havza'da okudum. 1994 yılında özel bir firmada çalışmaya başladım ve 2000 yılında işi devraldım. 2000 yılından bu yana da çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 9 kardeşiz. Kardeşlerimle birlik içerisinde çalışıyoruz.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Bir yandan da Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı görevini sürdürüyorsunuz…

Erkan ACAR: Ben bir önceki dönemde odanın yönetim kurulundaydım. Hevesli olduğumu söyleyebilirim, oda başkanlığını da özellikle istedim. Her zaman 'daha çok neler yapabiliriz' düşüncem oldu. 2013 yılının 7. ayında göreve başladım.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Göreve geldiğinizde, öncelikli çalışmalarınız neler oldu?

Erkan ACAR: İlk olarak eksik olarak gördüğümüz OSB konusu üzerine eğildik. Oda binamızın tadilatı ve diğer konularla ilgili bir planlama yaparak işe başladık. Bu planlar dahilinde çalışmalarımızı notlarımızı alarak sürdürüyoruz.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: 'İş Birliği Güç Birliği ' büyük ses getiren bir proje oldu, ondan bahsedecek olursak neler söyleyeceksiniz?

Erkan ACAR: Bu proje için 5 Firma bir araya geldi. Projeyle yarışmaya girdik. Yaklaşıl bin 500 firma arasından ilk 50' ye kaldık. Akabinde yaptığımız tanıtımın sonucu biz de Akra Kimya ile final için Ankara'ya gittik. Finalde 5 firma arasından Türkiye birincisi olduk ve Başbakandan ödül aldık. Bu bize büyük bir haz verdi. Bir hedef koyuyor ve onunla ilgili mücadele ediyorsanız mutlaka bu hedefe ulaşıyorsunuz. Ondan sonra da daha neler yapabiliriz diye düşünmeye başladık.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Birincilik bekliyor muydunuz bu projeyle?

Erkan ACAR: Başlangıçta çok umutlu değildik. Ancak projemizi tanıtmaya başlayınca yapabileceğimizi düşündük. Firmamız dünyaya ürün satan yenilikçi bir firma. Yaptıkları iş Türkiye'de bir ilk. Bu da başarıyı getirdi.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Onun dışında sosyal sorumluluk bilinciyle yapılan çalışmalar olduğunu biliyoruz…

Erkan ACAR: Evet, irili ufaklı birçok çalışmamız oldu. Örneğin Kevser Camii şadırvanlarının modernizasyonunu sadece oda üyelerimizin katkılarıyla yaptık. Misafirlerimizin rahatlıkla kullanacağı bir alan oluşturduk. Kevser Parkı artık çok daha güzel ki bu noktada Havza Belediye Başkanı Murat İkiz'e de teşekkür etmek isterim onun çok önemli çalışmaları oldu.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Havza'da bir birliktelik sağlandı diyebiliriz öyleyse…

Erkan ACAR: Evet, kesinlikle 'Birlikte rahmet ayrılıkta azap var' der başkanımız. Biz de buna inanıyoruz. Oda olarak ne yapabilirsek gücümüz neye yeterse üyelerimizin de kayıtsız şartsız desteği söz konusu. Bu vesileyle, onlara da çok teşekkür ediyorum.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Akülü araç kullanan vatandaşlar için bir çalışma sürdürdüğünüzü biliyoruz. Ondan bahseder misiniz?

Erkan ACAR: Evet, engelli vatandaşlarımız zaman zaman elektrikle çalışan araçlarını şarj ederken zorlanabiliyor. Biz de düşündük ve meydana elektrik şarj ünitesi koymaya karar verdik. Vatandaşımız oluşturulan alanda aracını şarj etmesinin yanı sıra internetine de girebilecek. Bu çalışmamız yakın zamanda hayata geçecek.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Bir AB projesi olan 'Fırsat Verirsen Kadın Başarır ' projesinin içeriği ve çıkış noktası nedir?

Erkan ACAR: Öncelikle şunu belirtmek isterim ki TSO (Ticaret ve Sanayi Odası) başkanlığı gönüllülüktür. Hiçbir oda başkanı oda başkanlığından dolayı maaş almıyor. Siz bu gönüllülük esasına göre ne kadar zaman ayırırsanız o kadar proje üretiyorsunuz. Biz de AB ve ülkemiz abrasında imzalanan 'hayat boyu öğrenmeyi destekleme programı-2' projesiyle yola çıktık. Yoğun bir çalışma olacağını tahmin ediyorduk ancak bu kadar güzel bir çalışma olacağını tahmin etmiyorduk. Projeye bu ismi veren kişi öğretmen Seyit Ahmet Dikmen'dir ona da çok teşekkür ederim. Bu projede 100 kadın kursiyer (70'i tekstil, 18'i turizm 12 kişi de fizik tedavi ) kurs gördü. AB destekli bir proje olduğu için kursiyerlerimiz cep harçlıklarını da aldı. Bu kursların tamamı istihdam odaklı kurslar ve dört ay sürdü. Bu noktada tekstil ile ilgili bir hayalimden söz etmek isterim. Kadınlar bir araya gelsin tekstil ile ilgili bir şeyler üretsin istedik. Ancak bunların sıkıntısı pazarlama konusuydu. Ben de bu sorunu ortadan kaldırmak için Koç Holding'e gittim. 'Bayan kursiyerlerime bir firma kurduralım ve siz de üretilen ürünleri alma garantisi verin' dedim.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Bir de Çanakkale gezisi planlanıyor değil mi bu konunun ayrıntıları neler?

Erkan ACAR: Kursta kullanılan sarp malzemenin değerlendirilmesini istedik. Bu noktada hocalarımızla görüşmeler yaptım. Bir miktar kumaşla AB, Havza TSO ve görüşüp, reklamını aldığımız Opet firmasının logoları olan formalar yapıldı ve bunlar ilköğretim öğrencilerine dağıtılıyor. 2 bin 800 formadan söz ediyoruz. Sonrasında OPET ile görüştüm ve forma dağıttığımız öğrencilerin Çanakkale'yi görmek istediklerini ifade ettim. Bunu yapmalarını da gerçekten çok istiyoruz çünkü gençlik ruhuyla böyle bir yeri gezmek çok çok önemli.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Proje şu an ne durumda?

Erkan ACAR: Kurslar sona erdi. Belgeler hazırlandı. Raporlama süreci devam ediyor. Çok ilgi gördü hatta vatandaşlarımız 'devamı gelecek mi?' diye soruyor. Ben de şunu söylüyorum 'hayal kuracaksak daha büyük kuralım' inşallah çalışmalarımız devam edecek.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: iş ve işçiyi buluşturan bir çalışmanız var. Neler yapıldı bu konuda?

Erkan ACAR: Meclis Başkanımız Mustafa Başaran'ın önerisiyle başlayan bir çalışma bu. İş arayan kişiler odamıza müracaat ediyor. Onlar ve işçi arayan firmalar arasında köprü oluyoruz. Bunu özel sektörde yaptığımızı da belirtmek isterim. Hem Havza halkına iş imkanı sağlamaya çalışıyoruz hem de üyelerimize işçi buluyoruz.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Havza OSB ile ilgili neler yapıldı?

Erkan ACAR: Havza Organize Sanayi şuanda yatırıma hazır. 96 hektar üzerine kurulmuş bir OSB burası. Havza Tarımsal Ürün İşleme ve Tarım Makineleri İhtisas OSB şeklinde bir isimle ifade edilse de karma olması için çabalıyoruz. Bununla alakalı prosedürü yerine getirdik ama ufak tefek aksaklıklar çıkabiliyor. ÇED raporlarımız karma OSB ye göre. Biz tüm bu çalışmaları Havza için yapıyoruz önceden ülkeler arasında yarış söz konusuydu şimdi ilçeler arasında bir rekabet var. Önce kapımızın önündeki karı temizleyeceğiz ki sonra başkasının damına bakalım. Sonuç olarak bizim organize sanayimiz bitti. Antep'ten bir yatırımcımız var. Bu yatırımcımız yaklaşık 40 milyon Avro civarında bir yatırımla gaz beton fabrikası kuracak. 250 kişiye istihdam sağlaması bekleniyor ve bu konuda da belli bir yol kat edildi. Bunun gibi başka firmalarda yatırımlarını yapacaklar. Bunlar geldiğinde Havza'daki işsizlik sorununu da çözersek en azından göçü durdurmayı hedefliyoruz. Havza Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün kurtuluş mücadelesini başlattığı ilçe ve geçiş konumunda olması nedeniyle de çok büyük öneme sahip. Ayrıca ilçemize bir devre mülk yapılacak bu da çok önemli ve turizm alanında da gelişmeler söz konusu. Bacasız sanayi ve bacalı sanayi bir araya gelecek. Yatırımcının üzerine gideceğiz.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Verilen teşvikleri nasıl değerlendiriyorsunuz?

Erkan ACAR: Bu konuda biraz veryansın etmek istiyorum. Karadeniz'in haritasına baktığımızda Samsun haricinde hepsi teşvik bölgesinde. Ben bu konuyu her fırsatta dile getiriyorum. Samsun teşvikte 3. bölge. Örneğin Amasya 5. Bölge. Ben havza ile Merzifon'u karşılaştırdığımda çok farklı bir yapı görüyorum. Bu teşviklerin en azından ilçeler bazında değerlendirilmesini istiyoruz. Bu konu OSB'de de karşımıza çıkıyor hemen 'kaçıncı bölgedesiniz?' diye soruyorlar. Havza Samsun'dan dolayı 3. Bölge OSB de her yerde olduğu gibi 4. Bölge olarak değerlendiriliyor. Bu sorunun çözümü için bütün şehir olarak konuşmalıyız. Yalnızca bizim söylememiz yetmez. Bu konuda şunu da belirtmek isterim devletin verdiği teşviklerin tamamı çok önemli (KDV, İŞKUR, KGF vs.) bu desteklerin çok etkisi oldu.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Son olarak neler söylemek istersiniz?

Erkan ACAR: Oda üyelerine ve Havza halkına layık olmak için ayırabildiğimiz en yüksek zamanımızı ayırarak çalışmalarımızı bir yerlere kadar getirmeye çalıştık. Birlikte çalıştığımız tüm isimlere çok teşekkür ediyorum. Bundan sonra da elimizden geldiğince çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Sizlere de çok teşekkür ederim.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Biz teşekkür ederiz.

Röportaj: Burcu DÜZGÜN ÇOBAN

Fotoğraf: Pirsu DÜZGÜN