REKLAMI GEÇ

HAVA KİRLİLİĞİ

17 Ocak 2017 Salı

Doğalgaz gelmeden önce Denizli’de hava kirliliği had safhada idi. Şehrin merkezinin çukur bir mevkide olması, hava sirkülasyonunun bulunmaması ve kalitesiz kömür yakılması gibi sebeplerle havanın kirliliği hiç gündemden düşmez ve yapılan ölçümler her gün duyurulurdu.

Doğalgaz gelip; kullanımı da mecbur olduktan sonra hava kirliliği asgari seviyelere düştü. Daha sonra kömür satıcıları açtıkları davayı kazandı ve işyerleri ile evlerin bir kısmında kömür yakılmaya ve bacalardan kapkara duman çıkmaya başladı.

Merkezefendi Belediye Meclisi toplantısında CHP grubu ilimizdeki hava kirliliğinin ölçülmesi talebinde bulununca çevre koruma ve kontrol müdürlüğü hava kirliliği ile ilgili bir rapor hazırladı.

Buna göre Merkezefendi’de 125.396 konutun önüne doğalgaz hattı geldiği halde; 90876 hane abone olmuş. Bu verilere göre doğalgaz kullanım oranının %72.47 olduğu görülmekte.

İki adet sabit tip hava kalitesi izleme istasyonu var. Bir tanesi Sevil Kaynak Ortaokulu diğeri de Adalet Mahallesindeki İtfaiye Müdürlüğü bahçesinde yerleştirilmiş durumda.

Bu iki istasyondan hariç olmak üzere Sümer Mahallesine de istasyon kurulmuş olup, henüz test aşamasında.

Halen kükürt dioksit ve partikül madde açısından ölçümler yapılmaya devam etmekte. Ölçümler sonucunda elde edilen bulgulara bakıldığında, hava kirliliği seviyesi ilimiz için sağlıksız seviyelerde değil.

Ancak; şehirde dolaşırken; bazı apartman ve işyerlerinden kapkara dumanların yükseldiğini görmekte ve bundan üzüntü duymaktayız.

Her ne kadar katı yakıt kullanmaya devam edenlerin bacalarına filtre taktırması ve bunlara periyodik aralıklarla bakım yaptırması gerekse de kalorifer kazanları yakma talimatına uygun yakması; ateşçi belgesine sahip eleman çalıştırması gerekse de, bu müeyyidelere uymayan ev ve işyerlerinin bulunduğu da aşikar.

Malum olduğu üzere Eylül 2016 sonu itibariyle merkezi sistemde ısınan konutların doğalgaza geçmesi zorunluluğu getirildi. Bu karara uymayan site ve apartmanlardaki daire başına 607 lira ceza kesilmesi söz konusu.

Sonuç olarak; hava kirliliği yaşamamak, insan sağlığının olumsuz etkilenmesini önlemek için

Kükürt oranı yüksek düşük kalitedeki katı yakıtların şehre sokulmaması

Yakma tekniklerini öğrenmiş ateşleyicilerin istihdam edilmesi

Kazan, baca ve filtre bakımlarının düzenli olarak yapılması

Enerji üretim tesislerinde emülsiyon sınır değerlerinin geçilip geçilmediğinin denetlenmesi lazım.

Hele patlak egzozla; canhıraş sesler çıkararak ve hız sınırlarını aşarak yollarda caka satan otomobil ve motorların insanın sinir sistemini felç etmesini önlemek gerekiyor.

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı