featured

Başarıyı kaldırmak, başarısızlığın altından kalkmak lazım

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Seçimlerde başarılı olan, aldığı başarının yükünü kaldırabilmeli. Seçimlerde kaybeden de seçimin sonucu karşısında ezilmemeli. Kaybolmamalı. En önemlisi de kaybetmenin nedenini öyle bir iki sebepte aramamalı. Olaylara geniş açıdan bakmalı. Kazananlar da kendilerine verilen görevin önemini iyi kavrayarak, üzerlerine yüklenen yükü altında kalmamalı. Taşkınlık seviyesizlik yerine hizmet için kolları bir an önce sıvamalı. Temennisi ile yazıma başlıyorum.

Aslında seçim ve özellikle sonuçları hakkında yazı yazmak pek içimden gelmiyordu. Bazı arkadaşların “kaçak yazıyorsun, yandan yazı yazıyorsun,”  sözleri bana aragaz oldu. İstemeyerek birazda tarafsız bir şekilde yazmaya dikkat edeceğim. Lütfen kimse üzerine almasın.

Ben siyasi kavganın içinde, doğruları aramanın önemli olduğuna inanıyorum. Çünkü siyasette her şeyin  geçici olduğunu düşünüyorum. Onun için yapılıp geçen seçimin analizini( kazanan nasıl kazandı, kaybeden nasıl kaybetti ve bundan sonra neler yapılmalı ile ilgili görüşlerimi ) yazmaya çalışacağım.

AK Partiyi başarılı kılan yöntemleri;

“Ey halkım hükümet olarak saldırı altındayız” diyerek mağdur edebiyatı yapması. ”Ekonomide ciddi hissedilir sıkıntı olur kanaatinin yayılması”. Millet cebine parasına baktığını, gerisinin, önemli olmadığını, anlayışını muhalefetin izah edemeyişi.”Barış süreci. Artık şehit gelmiyor.” Söylemine karşı söylem geliştirilemeyişi.” Başbakanın hitabet, çabası, azmi, inandırıcılığı. Meydan okuma, dünyaya meydan okuma, konuları basite indirgeyerek anlatması”. Seçmenin güvenmesine, yılların ezilmişliğinin yok sayılışının verdiği iç güdü ile kenetlenerek oy verme olarak yorumlamasına sebep olması. “Kutuplaştırma topluma barışa zarar verir ama, aynı politika oy kazandıırı anlayışını uyguladı ve kazandırdı. Böylece rüşvet ve yolsuzluğu inkar etmeden, ortaya çıkaranları, polis, memur, savcı hakim ve birçok valiyi görevden alarak veya başka yerlere vererek sidirmiştir. Seçmeni adeta laf manyağı yaparak üste çıkmayı başarmış oyları almıştır.

 ” Dindar kesime kazandırdığı özgüven,” sonucunda %95 Müslüman olan bu ülkede her seçmenle büyülü ilişki kurularak, artık partisini bulduğunu başka maceralara girmenin zamanı olmadığını, başlarına iş almanın gereksiz olduğunu, buna karşın; Muhalefetin cılız yetersizliği karşısında çok yaygara yapılan ortamda daha da kenetlenmişlerdir.” CHP ve MHP’nin seçmenin taleplerini iyi algılamadığı ve o isteklere karşı politikalar üretilemediği. Devletin imkanlarını kullanması. HAS parti ve Demokrat parti gibi %2, %3 oy alacak partileri bünyesine alması”. Bunun karşısında muhalefet halen soldaki ayrışan partilerin götürdükleri ile MHP’sine yakın BBP’SİNİN birleşmemeleri büyük güç kayıplarına neden olunmuştur. Bu konular AKP’yi alternatifsiz olarak lanse edilmesine neden olmuş, arkasından da kaçınılmaz başarı gelmiştir.

Muhalefet partilerinin bundan sonra başarılı olmaları için;

-“İstemediğiniz bir partiye oy verenleri anlamaya çalışmak.” Politika dersinde bir şey yapacaksanız bana göre bu kuralla başlamalısınız.

-“Seçim başarısızlığı parti yöneticilerini, karamsarlığa sürüklememeli.”

-“Yenilgiden korkmamak gereklidir.” Hemen bir sonraki seçim için çalışmalara başlanmalı.

-Yıllardır her seçimde yeniliyorsan radikal bir şeyler yapmalısınız. Söylem değiştirmek, kafayı değiştirmek, yıllarca medya ve kamuoyu karşısında yıpranmış olanları değiştirmek gibi. Böylece boşaltığınız yerlere genç elemanlar getirerek tabanın isteklerini anlatabilen çözüm üreten kadrolarla hız kazanmak gibi çalışmalar yapmalısınız.

 -Seçim hilelerinden ders almak, yenilgiyi lafla, hile ile açıklamak yerine öz eleştiri yaparak ve kararlılıkla uygulayarak başarılı olabilinir. Yetkili kurullar veya, kişiler bu kurala özellikle uymarak kendilerini ve kurullarını geliştirip, yenileyerek çalışmalıdırlar.

Sonuç olarak;

Seçim sonucuna göre dün; “Yani rüşvet, yolsuzluk, ayrışma…… V.S.” bitmedi. Bitmemeli. Daha da güçlenerek dönen PKK militanları, özerklik söylemleri için hazırlandığı, çözüm sürecinin biteceği hatırdan çıkmamalı. Tüm bunlara, halkın tercihi ile üzerine sünger çekilmedi. Sadece yukarıda belirtmeye çalıştığım nedenlerle yerel seçimlerde tercih etti. Dünü içimize sindirmek zor. Görmezden gelmek ihanet olur. Bunların unutulmaması, hesabının sorulması için başarılı olmak lazım. Başarı için de çalışmak ve uyarılara ve Politikanın kurallarına uymak gerekir diyerek hoşça kalın diyorum.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Başarıyı kaldırmak, başarısızlığın altından kalkmak lazım

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir