06 Ağustos 2020 11:21

Hatay Belediyesinde sözleşme YHK tarafından bağıtlandı

Hatay Büyükşehir Belediyesinde KHK ile belediye şirketlerine alınan işçiler için yürütülen TİS süreci YHK tarafından bağıtlandı. İşçi ücretlerine ilk yılın ilk yarısı için yüzde 8 zam yapılacak.

Fotoğraf: Hatsu

Paylaş

Halil İMREK
Hatay

Hatay Büyükşehir Belediyesinde KHK ile belediye şirketleri bünyesine alınan 5 bin 600 işçi adına ilk kez toplu sözleşme görüşmeleri yürütüldü. Belediye-İş ile belediye yönetimi arasında anlaşma sağlanamayınca sözleşme Yüksek Hakem Kurulu (YHK) tarafından bağıtlandı. Türk-İş’in 2019 yılı kamu toplu iş sözleşmeleri protokolünü baz alan YHK, işçi ücretlerine ilk yılın birinci altı ayı için yüzde 8 zam yapılmasına karar verdi.

Gazetemize TİS süreciyle ilgili açıklama yapan Belediye-İş Hatay Şube Başkanı Abdi Ataç, 2018 yılı başında işçilerin kadroya geçmesi ile örgütlenme çalışmalarına başladıklarını söyledi. Belediye şirketinin bünyesinde çalışan işçiler için işe başladığı tarihten itibaren, KHK ile şirket bünyesine geçenlerin ise 1 Temmuz 2020 tarihinden itibaren TİS yapılabileceğini hatırlatan Ataç, Hatay Büyükşehir Belediyesinde 4 bin, HATSU’da ise 1600 olmak üzere toplam 5 bin 600 işçinin TİS’ten faydalanacağı bilgisini verdi. Ataç, “Yüksek Hakem Kurulunun onayladığı TİS’te Türk-İş’in kamu çerçeve sözleşmesi esas alındı. Bu sözleşmeye göre 3 bin 500 TL altında ücret alan işçilere 150 TL seyyanen iyileştirme, yevmiyelere ise 5 lira zam yapıldı. Ücretlerde ilk altı ay için yüzde 8, ikinci altı ay için yüzde 4, ikinci yılın her iki altı ayı için yüzde 3’er zam verildi. Altı aylık dilimlerdeki ücret zammı enflasyonun üzerinde olursa o zaman enflasyon oranında zam geçerli olacak” dedi.

Yüksek Hakem Kurulunca bağıtlanan sözleşmede işçilerin elde ettikleri iyileştirmeler hakkında bilgi veren Ataç, sözleşme ile işçilere sabah ve akşam olmak üzere günde iki defa yol ücreti verileceğini, daha önce Çalışma Bakanlığının yaptığı sözleşmeye göre 30 lira olan yakacak ücretinin yeni sözleşme ile günlük 40 liraya çıkarıldığını dile getirdi. Her çocuk için 25 lira yardımın yeni sözleşmede çocuk başına 35 lira olarak belirlendiğini aktaran Ataç, bayram yardımının 75 liradan 100 liraya çıkarıldığını anlattı. Ataç daha önce beş gün olan iki ikramiyenin, nisan ve ekim aylarında 10 artı 10 olmak üzere yılda 20 günlük ücret tutarına yükseltildiğini aktardı.

Hükümet, 24 Aralık 2017’de yayımlandığı 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile 1 Nisan 2018 itibarıyla kamudaki taşeron işçileri kadroya, belediyelerdeki taşeron işçileri de belediye bünyesindeki şirketlere geçirdi. Fakat işçilerin ücretleri Yüksek Hakem Kurulu (YHK) eliyle bağıtlanan sözleşmelere endekslendiği için yaklaşık 1 milyon işçi, 2.5 yıldır 6 aylık dönemlerde yüzde 4 zamma mahkum edilmişti. İşçilerin sözleşme için bekledikleri süre 30 Haziran’da sona ermişti. Belediye işçileri üyesi oldukları sendikaları aracılığı ile 1 Temmuz tarihinden itibaren toplu sözleşme görüşmelerine başlamıştı.

ÖNCEKİ HABER

HDP Milletvekili Garo Paylan: Diyarbakır alarm noktasında, yoğun bakımlarda yer yok

SONRAKİ HABER

"TMMOB’ye, akademik meslek odalarına ve barolara dokunma!"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...