Hastanelerde yeni uygulamalar hayata geçti

Hastanelerde yeni uygulamalar hayata geçti
22 Haziran 2020

Bolu İl Sağlık Müdürü Doktor Öğretim Üyesi Muhammed Emin Demirkol, 1 Haziran’dan itibaren hastanelerde uygulanan salgın tedbirlerinin planlanmasının ardından Bolu’daki Kamu Hastanelerinde yeni normalleşme adımların detaylarını anlattı.  

Demirkol; “Bolu İl Sağlık Müdürlüğü olarak yeni dönemde kontrollü sosyal hayatta 1 Haziran itibariyle başladık. Pandemiyle beraber yeni dönemde hasta hizmeti vermeye başladığımızda burada alınması gereken önlemlerde kendi içinde ayrıca değerlendirilmesi gerekti. Sağlık Bakanımızın ve Bilim Kurulunun önerileri doğrultusunda Bolu içinde de belirli önlemler aldık ve uygulamaya geçirdik” dedi.

Özel Haber: Aslı Akış

Korona virüs salgını için alınan önlemler yavaş yavaş kaldırılarak normalleşme sürecinde bir dizi yeni uygulamalar hayata geçirildi. Bolu İl Sağlık Müdürü Doktor Öğretim Üyesi Muhammed Emin Demirkol korona virüsüyle ilgili normalleşme süreci kapsamında hasta ziyaretleri, MHRS randevuları, poliklinik hizmetleri, fiziki düzenlemeler, acil servis hizmetleri konusunda merak edilenleri açıkladı.

“SIK SIK DEZENFEKTE YAPILIYOR”

Hastane içindeki alanların, özelliklerine uygun olarak temizlik/dezenfeksiyon işlemlerinin uygun temizlik materyalleri kullanılarak yapıldığına dikkat çeken Bolu İl Sağlık Müdürü Doktor Öğretim Üyesi Muhammed Emin Demirkol, sağlık personelinde gerekli ekipmanın sağlandığını aktardı. Demirkol;  “Biliyorsunuz Bolu’da İzzet Baysal Devlet Hastanesi, İzzet Baysal Eğitim Araştırma Hastanesi, Fizik Tedavi ve Bolu İzzet Baysal Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanemiz ile birlikte Bolu İzzet Baysal Ağız ve Diş Sağlığı Merkezimiz bulunmakta. İki de Gerede ve Mudurnu ilçe hastanelerimiz var. Hastanelerimizde pandemi döneminde sık sık dezenfeksiyon yapıldı. Şimdi bu kontrollü sosyal hayatta da sık sık dezenfekte işlemleri yapmaya devam ediyoruz daha da sıklaştırdık. 1/100lük karışım çamaşır suyuyla asansörlerimiz, insanlarımızın çok fazla temas ettiği bütün trabzanlar, kapı kolları kapı kolları, poliklinik girişleri yani her yer sabah akşam temizlik elemanlarımızla birlikte sık sık siliniyor.

“PERSONELİMİZE KORUYUCU EKİPMANLAR DAĞITTIK”

Bunula ilgili sabit personel görevlendirilmesini yaptık en önemli hassasiyetimiz biliyorsunuz hijyen maske konusunda hastanelerdeki bütün personellerimizi sürecin başından beri bakanlığımızın göndermiş olduğu koruyucu ekipmanları dağıttık ve bolca personelimizin kullanımını sağladık” diye konuştu.

“BEKLEME SALONLARI DÜZENİ DEĞİŞTİRİLDİ”

Hastanede ortak kullanım alanlarında alınan önlemlere dair de bilgiler veren Demirkol; “Şu anda da geçmişten başlayan bir uygulama şeklinde maskesiz gelen bütün hastalarımıza da maske dağıtımına devam ediyoruz. Bakanımızın önerdiği maske ve hijyeni böylece sağlamış oluyoruz ve sosyal mesafeyi sağlama biçimde polikliniklerin kapılarında oturma düzenlerini ona göre değiştirdik, bekleme salonlarındaki düzenlerimizi buna göre dizayn ettik.

“SOSYAL MESAFE, MASKE, HİJYEN KURALINI SAĞLADIK”

Sağlık çalışanlarımızın yemekhanedeki geçirdiği süreyi daha genişlettik, masalarını ona göre planladık, beraber oturacakları, sosyal aktivite yaptıkları yerlerde bununla ilgili düzenlemeleri bütün hastane yöneticilerimiz yaptılar hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Böylelikle hem vatandaşımızın hem sağlık çalışanlarımızın korunması amacıyla sosyal mesafe, maske ve hijyen kuralını sağlamış olduk bununla ilgili yakın takip ediyoruz” şeklinde konuştu.

“LÜTFEN MHRS HARİCİNDE HASTANEYE GİRİŞ YAPILMASIN”

Sadece Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden hasta kabulü yapılacağını ifade eden İl Sağlık Müdürü Muhammed Emin Demirkol Bolululara çağrıda bulunu. Demirkol; “Sosyal mesafeyi sağlayabilmek için artan hasta başvurularında çok önemli bir algüman  devreye giriyor. Merkezi hekim randevu sistemi (MHRS) doğru kullanıldığında aslında kimin ne zaman nereye gideceği, kimin nerede muayene olacağı, doktorun hangi saate hangi hastayı muayene edeceği belli. O yüzden de bakanlığımızın bu süreçteki en önemli tavsiyelerinden biri aslında oturmamış olan MHRS kültürünü bu vesileyle oturtmuş olmak ve sosyal mesafeyi de bunula ilgili sağlamak. Çünkü bir planınız olmadığında 10 dakika içinde 20 tane hasta poliklinik kapısında oluşabiliyor o yüzden de MHRS dışında hasta alınmaması noktasında bakanlığımızın da önerileri ve talimatları var.

“ESKİ DÖNEMDE DEĞİLİZ”

Biz MHRS’yi kullanım noktasında bütün Bolu halkımıza bir kez da çağrı yapıyoruz; Alo 182 den MHRS’nin akıllı telefonlardaki mobil uygulamasında mhrs.gov.tr.’den lütfen randevunuzu alarak hastaneye gelin. Acil bir durum oluştu acilimiz zaten 7/24 bütün hastanelerimizde açık. MHRS’iz geldim ne olur? diyorsanız o zamanda acile yönlendiriyoruz. Hastanelerimizde triyaj polikliniği yani ilk kabul polikliniği oluşturduk. Eğitim araştırma hastanesinde aile hekimlerimizle yapıyoruz bunu. Randevusuz gelenleri oradan alıp gerekli yönlendirmeleri yapıp randevularını da orda verip şimdi siz gidin, acil bir durumunuz, yok şu gün gelin diyoruz. Bunu yapmak zorundayız artık çünkü eski dönemde değiliz” açıklamasında bulundu.

“PERSONELİMİZİ DE HASTALARIMIZI DA KORUMAK ZORUNDAYIZ”

Kontrollü sosyal hayatta sağlık personeli ve vatandaşların hassasiyetle daha çok korunmasına dikkat çeken Muhammed Emin Demirkol, polikliniklerde hasta kabulüne başlandığını belirterek; “Eski dönemde Bolulu halkımız hastaneye geldiğinde o gün işlerini çözme noktasında bir gayretimiz vardı. Çevre illerden de çok fazla gelen vatandaşımız vardı fakat artık personelimizi de diğer hastalarımızı da korumamız gerekiyor. Kontrollü sosyal hayatta bu bizim olmazsa olmazımız. Bu konuda bütün vatandaşlarımızdan anlayış, hassasiyet bekliyoruz ve Alo  182’den MHRS’nin mobil uygulamasından ve mhrs.gov.tr’den lütfen randevunuzu alın ona göre gelin diyoruz. Bütün hastanelerimizde bunu yapamayan vatandaşlarımız için de MHRS randevu masalarımız kuruldu. Hastaneye geldiniz, randevunuz yok, alacak bir durumum da yok diyen yaşlı teyzelerimiz amcalarımıza o masada o gün için boşsa o gün için randevusunu veriyoruz. Böylelikle yönlendirmeye çalışıyoruz.

“MHRS KIRMIZI ÇİZGİMİZ”

 MHRS bizim bu noktada kırmızıçizgilerimizden biri. Bütün vatandaşlarımızdan bu konuda hassasiyet bekliyoruz.  Canım istedi bugün geleyim hemen muayene olayım gideyim devrinin olmadığını, onların sağlığı ve sağlık çalışanlarımızın sağlığı için önemli olduğunu bir kez daha vurgulamak istiyoruz. Bütün doktorlarımızın randevusunu açtık. Her gün için her doktorumuza polikliniklerimizde toplamda 40 MHRS randevusu açıyoruz” ifadelerini kullandı.

“HASTA ZİYARETLERİMİZİ YAPMAMAYI ÖNERİYORUZ”   

Yoğun bakım ve hasta ziyaretleri konusunda yaşanılan süreçten de bahseden Demirkol; “Hasta ziyaretlerimizi yapmamayı öneriyoruz çünkü hastamızın ve diğer hastaların sağlığı açısından bu çok önemli. İmkân varsa da refakatçi değişimi çok yapmayın istiyoruz çünkü bir hastanın yanında refakatçı değişimi demek o hastanın da enfeksiyon riski demek. Dışarıdan gelen hasta pozitif gelebilir refakatçısı pozitif gelebilir hasta pozitif gelebilir o yüzden de her değişim sağlık çalışanlarımız ve diğerleri için büyük bir risk.

YOĞUN BAKIM ZİYARETLERİNE ALTERNATİF YOLLAR ÜRETİLDİ

Uzun süredir yoğun bakım ziyaretleri yaptırmıyorduk. Haftanın iki günü (Salı-Cuma) bunları devlet hastanemizde açtık. Diğer hastanelerimizde de önümüzdeki günlerde planlanacak. Çünkü uzun süredir göremediler hastalarını. Alternatif yollar üretmemiz gereken yollar oldu. Bazı hastanelerimizde mobil uygulamayla hastaneye gittiğinde görüntülü bir şekilde hastasını kısa dönemde olsa gösterdik çünkü merak ettiler ve hastalarımız zor bir dönemden geçti” diye konuştu.

“AMELİYATLARIMIZI YAPMAYA BAŞLADIK”

Ertelenen ameliyatlara yeniden başlandığını da dile getiren Demirkol; “Ameliyatlarımızı yavaş yavaş artırıyoruz. Daha önce 0,1 sayılarındaydık şu anda 15-20 civarında eğitim araştırma hastanemizde devlet hastanemizde 10-15’ ler de ameliyatımız oluyor. Günlük ameliyat aralarındaki süreyi uzattık. Daha çok hassasiyetle dikkatli temizlik yapıyoruz. İki ameliyat arasında ameliyat salonlarımızı daha farklı geniş salonları açarak kullanıyoruz. Böylelikle öncesinde sonrası arasında temizlikleri doğru yaparak testlerini iyi yaparak ateşini semptomunu yakın takip ederek ve sonrasında iyi bilgilendirerek hastalarımızı taburcu etmeye çalışıyoruz. Acil olan bütün ameliyatlarımızı bu süreçte yapmıştık. Şimdi elektif dediğimiz acil olmayan ameliyatları da yapmaya başladık” dedi.

“FİZİK TEDAVİDE KAPASİTEMİZİ DÜŞÜRDÜK”

Bolu İzzet Baysal Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile ilgili yapılan değişiklikler hakkında da bilgiler veren Demirkol; “Fizik tedavi hastanemiz için ayrı bir uygulama yaptık. Şu an için bir kısıtlamamız yok bütün illerden hasta kabul ediyoruz fakat

340 olan kapasitemizi 160’a düşürdük. Her odada bir kişi yatacak şekilde planladık.  Mikrop içinde çok fazlasıyla bir uygun ortam olduğu için kaplıca, termal havuzlarımızı açmadık. Onun dışındaki bütün fizik tedavi imkânımızı vatandaşlarımızın hizmetine sunduk. Her odada bir kişi yatacak şekilde bu da kapasitemiz biraz düşürüyor. O yüzden de yine sıra bekleyen vatandaşlarımızdan onların sağlığı için hassasiyet bekliyoruz” şeklinde konuştu.

“3. BASAMAK SAĞLIK HİZMETLERİ BAŞLADI”

Eğitim ve Araştırma hastanesinde 3. Basamak hizmetlerin başladığının altını çizen Sağlık İl Müdürü Demirkol;  “Eğitim araştırma 3.basamak hizmetlerine başladı. Bu noktada servislerimizde genellikle tek yatırıyoruz hastalarımızı. Bu süreçte yorgunluk ve bulaş riski oluşmasın diye hemşire nöbetlerimizi daha kıstık. Uzun süre tutmuyoruz” dedi.

“CUMHURBAŞKANIMIZIN VARLIĞI BİZİM İÇİN BÜYÜK BİR ŞANS”

Pandemi sürecinde Bolu’nun aldığı tüm destekler için teşekkür eden Demirkol; “Sayın valimizin çok büyük destekleriyle ve himayelerinde Bolu’da sağlık çalışanlarımızı olabildiği kadar mutlu motive etmeye çalıştık. Bu süreçte büyük destekleri olan sayın valimize sayın milletvekillerimize çok teşekkür ediyorum. Sayın Cumhurbaşkanımızın varlığı bizim için büyük bir şans. Sayın sağlık bakanımızın bizi motive etmesi bütün illere bütün desteği sağlamış olması ile birlikte Bolumuz da bu desteği fazlasıyla aldı. Çok rahat bir dönem geçirdik. Her türlü desteği aldığımız için de devletimiz var olsun diyorum, devlet büyüklerimize teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

“EN BÜYÜK TEŞEKKÜR BOLU HALKINA”

Rehavete kapılmadan panikte yapmadan tüm kurallara uyulmasının önemini bir kez daha vurgulayan Muhammed Emin Demirkol; “Bu süreçte basın mensuplarımıza da vermiş oldukları büyük destek, kıymetli anlayışları ve hassasiyetleri için de sizin şahsınıza da bütün basın mensuplarına ve bütün kurum amirlerimize de teşekkür ediyoruz. Tabi en büyük teşekkürü de yine Bolu halkına yapıyoruz çünkü onlar başarılı olmasaydı biz başarılı olamazdık. Sayın bakanımızın açıkladığı son vaka artışlarını göz önüne alarak; aynı hassasiyetle, rehavete kapılmadan, panikte yapmadan sosyal mesafe, maske ve hijyene uymalarını sizin vesilenizle aracılığınızla bir kez daha duyurmak istiyorum” şeklinde konuştu.

1 yorum yapılmış

  • Ahmet Yanki22 Haziran 2020 - 12:07
    Iyi ki varsınız muhammed hocam.

Yorum yazın

Yorum yazarak, yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan gazetemiz ve sitemiz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.