Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Eğitim ve Araştırma hastanesi Başhekimi Yrd. Doç. Dr. Bilal Günaydın Niğde Ömer Halisdemir Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Yeni ESWL (Taş Kırma) Cihazının hizmete girdiğini söyledi.

Yrd. Doç. Dr. Günaydın;  “Hastanemiz, vatandaşlarımıza en iyi sağlık hizmetini sunmak ve bu hizmetlere ulaşılabilirliği kolaylaştırmak amacıyla tıbbi cihaz yelpazesini her geçen gün yeniliyor.  ESWL vücut dışında oluşturulan ses dalgaları yardımıyla idrar yolundaki taşın kırılmasıdır.

Günümüzde, aktif tedavi gerektiren taşların yaklaşık olarak %85’i ESWL ile tedavi edilir. Klinikte ilk kez 1980 yılında uygulanmaya başlanmıştır ve üriner sistem taşlarının tedavisini dramatik olarak değiştirmiştir. ESWL öncesinde, idrar yolunda tıkanma yaratan ve düşmeyen taşlar açık ameliyat gerektirirken günümüzde ESWL ile taşlar küçük parçalara ayrılmakta ve idrar yolundan atılmaktadır. ESWL girişimsel olmadığı gibi anestezi gerektirmeyen ve kişinin günlük yaşantısını etkilemeden yapılabilen bir işlemdir. Üreter taşları ve 2 cm e kadar olan böbrek taşlarında, ilk tedavi seçeneği ESWL olarak önerilmektedir. Spark-Gap teknolojisi ile çalışan, su ile dolu çanak içindeki elektrotlar arasındaki elektriksel alışveriş sayesinde oluşan ses dalgasının etkisiyle özel bir yatak ve düzenek içinde yatan hastanın böbrek ve idrar yolları taşlarının kırılması yöntemidir. ESWL cihazının rahat uzanmanızı sağlayan bir sedyesi ve diğer teknik bölümleri vardır. Sedyeye uzandıktan sonra taş odaklaması yapılacak ve hareketsiz kalmanız talep edilecektir” dedi.


 
Editör: TE Bilişim