Hasta mahpus Resul Kocatürk: 9 aydır rapor alamıyorum

Kırıkkale Cezaevi'nde bulunan hasta mahpus Resul Kocatürk, Adalet Bakanlığı'nın talebi olmasına rağmen aylardır sağlık kurulu raporu alamıyor. Kocatürk, 9 ay boyunca yaşadıklarını anlatırken, "Çifte standartlara itirazım var" diyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kırıkkale F Tipi Cezaevi'nde hükümlü bulunan Resul Kocatürk, Adalet Bakanlığı'nın talebi doğrultusuna muayene edilmesi gerektiğini fakat 9 ay boyunca Kırıkkale Yüksek İhtisas Hastanesi'den kendisine gerekli raporların verilmediğini söyledi. Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği'ne sorunlarını anlatan Kocatürk, “Yanlı tutumları nedeniyle çoklu sağlık sorunlarımın tespiti süreci işkenceye varan eziyete dönüştürüldü” dedi.

Cezainfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği, Adalet Bakanlığı ve Kırıkkale Yüksek İhtisas Hastanesi'ne başvurarak Kocatürk'ün sağlığa erişim hakkının neden engellendiğini sordu.

'TABUTLUK OLARAK DİZAYN EDİLMİŞ RİNG ARACI...'

Kocatürk, hastane sürecinde yaşadıklarını anlatırken kelepçeli muayeneye tabi tutulduklarını anlatarak, bazı doktorların kendilerine yanlı davrandıklarını öne sürdü. Hastaneye götürülmek için bindirildikleri ring aracını ise tabuta benzeten Kocatürk, şunları anlattı:

“Dokuz ay önce herhangi bir başvurum olmaksızın sağlık sorunlarımın tespit edilmesi ve sağlık raporu hazırlanması için Adalet Bakanlığı'nın istemi üzerine Kırıkkale Yüksek İhtisas Hastanesi'nde muayenemin yapılarak bir süreç başlatıldı. Normal şartlarda gerekli muayene, tetkik ve tahlillerim 1 ay gibi süre içerisinde yapılarak ilgili kurula çıkarılmam gerekiyordu. Bu sürede hastane sevklerinin çok gecikmeli olarak yapılanması, sevklerin ertelenmesi ve iptal edilmesi insanlık dışı bir şekilde tabutluk olarak dizayn edilmiş tek hücreli ring aracıyla hastane sevki dayatması, kimi doktorların ayrımcılık yaparak kelepçeli şekilde muayene yapmaya kalkması gibi durumlar nedeniyle çoklu sağlık sorunlarımın tespiti süreci işkenceye varan eziyete dönüştürülmüştür. Dokuz ayı bulan süre içerisinde on civarındaki ayrı kliniklerde muayene, tetkik ve tahlillerim yapılmış buna göre teşhisler konulmuş. Yalnızca psikiyatri kliniği hekimi, 'üst hastane ilgili hekimin muayenesi önerisi yapmıştır' Klinik muayene sonuçlarıyla birlikte sağlık dosyam Kırıkkale Yüksek İhtisas Hastanesi Kurulu'na sunuldu.”

'İTİRAZIM ÇİFTE STANDARTLARA'

9 ay boyunca hastane süreçlerinde yaşadıklarını anlatan Kocatürk, Kırıkkale Yüksek İhtisas Hastanesi'nin tutumunu eleştirdi. Kocatürk, aynı hastane tarafından geçtiğimiz günlerde kamuoyunda geniş yer bulan Alaattin Çakıcı'ya verilen raporu hatırlatarak şöyle devam etti:

“Hastane Sağlık Kurulu sağlık dosyam üzerinde işlem yaparak psikiyatri hekiminin üst hastane önerisini dikkate alacağı yerde bütün kliniklerde tekrar muayene, tetkik ve tahlillerin yapılması kararı ile Kırıkkale Tıp Fakültesi Hastanesi'ne sevkimi uygun görmüşler! Yani bu yanlı tutumlarıyla dokuz ay boyunca maruz kaldığım eziyeti tekrar yaratma kararı vermişler. Çoklu sağlık sorunlarımın tespitinin yapılması için keyfi ve yanlı bir kararla tekrar işkenceye varan eziyetleri yaşamamak istemediğimi ve bölge hastanesine ya da Adli Tıp'a sevkimin yapılarak bu sürecin en kısa sürede sonuçlandırılması istemim ise karşılık bulmadı. Benimle aynı durumları yaşayan tutsaklar da mevcut. Bizlere böylesi bir eziyeti reva gören Kırıkkale Yüksek İhtisas Hastanesi Sağlık Kurulu, çifte standart uygulayarak Alaattin Çakıcı'nın sağlık kurulu işlemlerini kısa sürede tamamlaması, cezaevi şartları içerisinde ayrıcalıklı, özel bir infaz uygulanarak rapor hazırladılar. İtirazım siyasi ideolojik saiklerle çifte standart uygulanarak kanser, felç gibi ağır kronik sağlık sorunları yaşamakta olan yüzlerce yurtsever tutsaklara işkence ölüm reva görülürken mafya liderine ayrıcalıklı davranmasınadır.”

Öte yandan Kocatürk, 2 ay önce Ankara Sanatoryum Hastanesi'nde akciğer tomografisinin yapıldığını ve ilgili hekimin 10 gün sonra kendisine kontrole gelmesini gerektiğini söylediği halde 2 aydır hastaneye götürülmediğini söyledi.

ADALET BAKANLIĞI VE KIRIKKALE HASTANESİNE BAŞVURU

Cezainfaz Sisteminde Sivil Toplum (CİSST) Derneği, Kırıkkale Yüksek İhtisas Hastanesi ve Adalet Bakanlığı'na, Kocatürk'ün tedavisinin acil bir şekilde gerçekleştirilmesi için başvuruda bulundu. CİSST Derneği, Adalet Bakanlığı ve Kırıkkale Yüksek İhtisas Hastanesi'ne yaptığı başvuruda şöyle dedi: “Söz konusu hasta mahpus Kocatürk'ün tetkiklerinin dikkate alınarak raporun hazırlanmasını ve kendisinin daha fazla mağdur edilmemesini, ilgili kişiler hakkında işlemlerin yapılarak tarafımıza bildirilmesini...”