Riskli eşya tedbirleri artırıldı

Hasan AKDOĞAN
Hasan AKDOĞAN GÜMRÜK VE DIŞ TİCARET hakdogan@akddenetim.com

Sayın DÜNYA okurlar, Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü son zamanlarda kendilerine intikal eden olaylardan dolayı riskli eşyalarla ilgili yeni tedbirler yürürlüğe koydu. Tüm Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlükleri’ne talimat verdi.

Bu talimattan; çay, hırdavat, bijuteri, oyuncak, sigara, tütün, alkol, makaron vb. eşya-lar diskli eşyalar olarak anlaşılıyor. Kuşkusuz, zaman zaman başka eşya grupları da risk-li eşya olarak belirtilebiliyor ve o eşyalara göre de tedbirler alınıyor.

Dış ticaret rakamları dikkate alındığında, vergi kaybına neden olunmaması bakımından bu tür tedbirlerin alınması gerekiyor.

Geçen hafta verilen yeni talimata göre, ülkemizde transit rejimi kapsamında yapılan sevkiyatlara ilişkin olarak TIR araçlarında yüklü bulunan ve yurtta bırakılma ihtimali bulunan eşya grupları ile ilgili olarak; Hareket ve varış gümrük idarelerince X-Ray kontrollerinin titizlikle yapılarak görüntü karşılaştırması yapılması isteniyor.

Keza, bununla da yetinilmemesi ve hareket gümrük idaresince eşya gruplarına ilişkin numunelerin ve yükleme biçimlerinin fotoğraflanarak varış gümrük idaresine bildiriminin sağlanması gerekiyor.

Hileli yollar bakımından çivileme ve silikonlama yöntemine karşı halat ve mühür kont-rollerinin yapılması ve dorse ve çekici şase numaralarının teyit edilmesi ile brandada yırtık, tahribat olup olmadığının kontrol edilmesi isteniyor.

Araçlara takılan ATS cihazlarının tatbikinde gerekli özenin gösterilmesi ve transit araçların uzun süre beklemeleri durumunda Genel Müdürlük Komuta Kontrol Merkezi ile irtibata geçilmesi gerekiyor.

Kaçakçılık olaylarının önlenmesi bakımından bu tedbirlerin netice vereceğini sanıyorum.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar