HARPUT'A SANAL MÜZE

ELAZIĞ'IN MEVCUT TURİZM POTANSİYELİNİ HAREKETE GEÇİRME KONUSUNDA ÇOK SAYIDA ÇALIŞMA YAPAN VALİ KALDIRIM MÜJDEYİ VERDİ.

HARPUT'A SANAL MÜZE
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Göreve geldiği ilk günden beri farklı bir profil sergileyen, inovatif fikirlerle şehre yeni bir ufuk çizen ve gelecek ile ilgili hedefler ortaya koyan Elazığ Valisi Çetin Oktay kaldırım, Harput Kalesi’nin sanal müze olacağına dair müjdeyi TEKNOFEST açılışında verdi.

Ülkemizin savunma sanayiinde son yıllarda kat ettiği mesafenin gözler önüne serileceği ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın büyük önem verdiği İstanbul Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali’nin açılışına katılan Vali Kaldırım, teknolojik gelişmelerin sağladığı modern imkânların ilimiz tanıtımında ve turizminde kullanılacağını ve ilk adım olarak da Harput Kalesi’nin sanal müze haline getirileceğinin müjdesini verdi.

 

HARPUT’U HARPUT GİBİ SUNACAĞIZ

Dünyanın birçok bölgesinde teknolojinin imkânlarından faydalanarak tarihin derinliklerine inildiğini ve ziyaretçilere görsellik yanında tarihi bilgilerin de verildiğine dikkat çeken Vali Kaldırım, Kanal 23 televizyonuna konu ile ilgili şu açıklamalarda bulundu.

“Tarihi ve turistik mekânlarda, o mekânın içine girme, o mekânı gezmeyi arttırılmış gerçeklik ile sağlayabiliriz. Gelen ziyaretçiler bu şekilde o mekânın tarihi dokusunu çok daha iyi anlayabilir. Az önce Ayasofya’yı Fatih Sultan Mehmet’in ağzından dinledik ve Elazığ’a gelenler de inşallah Harput’u tarihi figürlerle beraber hem gezme hem de onların ağzından Harput’u dinleme fırsatı bulacaklar. Hangi döneme gitmek isterlerse, o dönemde neler olmuş, neler yaşanmış bire bir yaşama imkânı bulacaklar.

HEYECANLANDIRAN PROJE

Harput için düşündükleri artırılmış gerçeklik projesi ile sanal da olsa  tarihin ihtişamlı günlerine dönüleceğini belirten Vali Kaldırım,kendilerini heyecanlandıran bu proje için şunları söyledi:  “Bizleri heyecanlandıran bir proje bu. Bunun üzerine ilk sanal gerçeklik müzesini de yapmayı düşünüyoruz. Harput Kalesi’ni bir sanal müze haline getireceğiz. Gelen ziyaretçiler gözlüklerini takıp, gerçek bir müzeyi geziyormuş gibi gezecekler, Elazığ’ın değerlerini orada görmüş olacaklar. Arttırılmış gerçeklik bu işte, sanal ile gerçeği buluşturuyorsunuz. Elazığ’dan çıkacak böyle bir projenin olması ve içinde bizim katkımızın da olmasından dolayı çok mutluyum. Bu tür projelerimizle Elazığ Türkiye’ye katma değer katan bir şehir olmaya devam edecektir”

ŞEHİRDE HEYECAN YARATTI

Vali Kaldırım’ın Harput kalesi ile ilgili verdiği sanal müze haberi şehirde de büyük heyecan yarattı. Harput’a gelen yerli ve yabancı turistlerin gezecek bir alan bulamadıkları için kısa süre içerisinde terke ttikleri bilinen ve aslında açık hava müzesi konumunda bulunan tarihi mekânların sanal müze olarak hizmete açılmasının bir devrim olduğunu ifade eden vatandaşlar, bu hizmetle birlikte Elazığ’ın turizm konusundaki durağanlığının ve fetret döneminin biteceğini ve yepyeni bir sektör doğacağını, bunun da şehrin ekonomisine önemli oranda katkı sunacağını ifade ediyorlar.