SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Harcanacak Paraya Yazık!"

0
Güncellendi - 2019-01-12 03:47:24
A- A+ PAYLAŞ

'ÇÜRÜK' RAPORUNA RAĞMEN!.. Malatya İş Kurumu İl Müdürlüğü olarak kullanılan İŞ KUR binasına yüzde 50 oranında çürük raporu verilmesine rağmen, İş Kurumu İl Müdürlüğü binayı yıkmak yerine 'birkaç milyonluk' güçlendirme ihalesine hazırlanıyor.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından yüzde 50 oranında depreme dayanıksız (Çürük) raporu verilen, Şeker Fabrikası karşısındaki  İŞ-KUR İl Müdürlüğü binasının yıkılıp yerine yenisinin yapılması beklenirken, Müdürlük yetkilileri binanın güçlendirilmesi için 15 Ocak’ta ihaleye çıkıyor. İnşaat mühendisleri ve diğer teknik uzmanların yanı sıra konuyu yakından takip eden Gümrük ve Ticaret Eski Bakanı AKP Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkci’nin depreme dayanıksız olduğu için yıkılması yönündeki görüşlerine rağmen İŞ-KUR İL Müdürlüğü’nün güçlendirme ihalesinde ısrar etmesi anlaşılamıyor.

“Harcanacak paraya yazık”

Mühendislik çevrelerinin ‘Doğal afetlere dayanıksızlık testlerinde yüzde 40 sınır rakamdır. Yüzde 50’ye yakın dayanıksız raporu olduğu belirtilen bina için güçlendirme değil yıkım daha ekonomiktir’ şeklindeki sözlerine rağmen İŞKUR İl Müdürlüğü’nün güçlendirme ihalesine çıkmasına Eski Bakan Bülent Tüfenkci’den de eleştiri geldi.

Bakanlığı döneminde uzmanların, ekonomik olmadığı gerekçesiyle güçlendirme yönteminin doğru olmadığı yönünde görüş bildirdiğini ve bu nedenle yıkılması gerektiğini kaydeden Tüfenkci, “O bina için yüzde 50’ye yakın oranda depreme dayanıksız raporu var. Bakanlığım döneminde de gündeme gelmişti, güçlendirmeye karşı çıkmıştım, bugün de karşı çıkarım. Güçlendirmeye harcanacak parayla sağlam ve yeni bir bina yapılabilir. Harcanacak paraya yazık” dedi.

“Dayanıksızlık testlerinde oran yüzde 40 sınır düzeyindedir”

Öte yandan doğal afetlere dayanıksızlık testleri, binaların demir-beton olmak üzere tüm imalat ve malzemeleri kapsayan ve hepsinin ayrı ayrı değerleme oranlarının bulunduğunu belirten mühendisler ise, yüzde 50 oranında çürük raporu olan bir binanın yıkımının ekonomik olduğunu belirterek “Doğal afetlere dayanıksızlık testlerinde yüzde 40 sınır rakamdır. Yüzde 40’ın altında olan binalarda güçlendirme yapmak daha ekonomiktir, ama dayanıksızlık testleri yüzde 40 aşan oranlarda olan binaları yıkılması can ve mal emniyeti başta olmak üzere ekonomik verimlilik açısından daha uygundur” ifadeleriyle binanın yıkılması gerektiği yönünde görüş bildirdiler.

İŞ KUR, güçlendirmede ısrarlı

Binanın yıkılması yönündeki tüm bu görüşlere rağmen İŞKUR İl Müdürlüğü ise milyonluk ihale yapmakta kararlı.  Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nün ‘Yüzde 50 çürük’ raporuna rağmen güçlendirme ihalesi yapmaya hazırlanan İŞKUR Müdürlüğü yetkilileri ise “Sadece sıhhi ve aydınlatma gibi tesisatların imalatlarında ve malzemelerinde sıkıntılar var. O nedenle güçlendirme yapılması gerekir. 3 Yıl önce de güçlendirmeyi savunuyorduk. 3 yıl gecikmeyle de olsa güçlendirme yapılması doğru bir karardır” diyerek ihaleyi savundular.

Ne düşünülüyordu?

AKP Milletvekili Bülent Tüfenkci, AKP Malatya İl Başkanı iken 24 Ocak 2014'te, İşkur'un da içerisinde yeralacağı, ilgili kurumları da bünyesinde biraraya getirmek üzere planlanan Malatya SGK Hizmet Binası ile ilgili olarak, "10 bin 500 metrekare alana kurulacak yaklaşık 30 milyon lira maliyetli SGK Malatya Merkezi’nin temeli inşallah bir aksilik çıkmazsa bu yıl atılmış  olacak. Proje kapsamında Ul Müdürlügü, Ilçe Sosyal Güvenlik Merkezleri, sağlık ve sosyal birimler, 500 kişilik konferans salonu, kapalı spor salonu, kafeterya, misafirhane, vs. birçok alanı kapsayacak” açıklamasını yapmıştı.

Malatya'da İşkur'un yerel yöneticilerinin direnişi nedeniyle bir türlü yapılamayan ve "tadilat" projesiyle de vazgeçildiği anlaşılan bu projeyle benzer özellikler taşıyan ve aynı amacı taşıyan 23 milyon TL. tahmini maliyetli Elazığ SGK Hizmet Binası'nın temeli ise, Temmuz 2019'da tamamlanmak üzere geçtiğimiz yıl Ocak ayında atılmıştı.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

FOTO: 'Çürük' raporlu İşkur binası..

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

16 yorum yapılmış

  • Nedim (5 yıl önce)
    Haber doğruysa, BU KARARI ALANLARA YAZIKLAR OLSUN. ..
    0
    0
    Yanıtla
  • VAİZİN OĞLU (5 yıl önce)
    YETİM HAKKI YİYENLER BUGÜNKÜ YÖNETİMLER DEĞİL BİLAKİS BU BİNAYI 40 SENE EVVEL ÇÜRÜK YAPAN O DÖNEMİN KOALİSYON HÜKÜMETLERİDİR! BİR ŞEYİ ELEŞTİRİRKEN YA BİLİNÇLİ OLUN, YA İNSAFLI OLUN YA DA BİLMİYORSANIZ SUSUN MİLLETİN KAFASINI KARIŞTIRMAYIN! 40 SENE ÖNCE BU SAHTEKARLIĞI YAPANLARIN HANGİSİNİ BULUP DA HESAP SORACAKSINIZ SİZ HANGİ DÜNYADA YAŞIYORSUNUZ?
    0
    0
    Yanıtla
  • MALATYALI ROJDA (5 yıl önce)VAİZİN OĞLU isimli kullanıcı yorumuna
    Yeni bir bina yapılabilecek paraya , sırf yandaşlar cebini doldursun diye güçlendirme ihalesi yapılıyor.Millete söyleyeceğini sen kendine bak birşey bilmeyen şahsın .
    0
    0
    Yanıtla
  • Mustafa (5 yıl önce)
    Siz her şeyde hükümete devlete çamur atmak zorundamısınız. Eğer bir binaya çürük raporu veril ve yıkım kararı olursa bu karar öncesi binaya güçlendirme yapılırmı ona bakılır eğer kolon ve kiriş hatları buna uygun ise yıkım yapılmaz o binayı yık bakalım hafriyat yapmak o kadar kolaymı en kadar maliyeti var haberiniz yok sırf hafriyat milyarlarca para tutar bunun yıkım değil güçlendirme olmalı
    0
    0
    Yanıtla
  • Abdulkadir (5 yıl önce)
    Yorum yapan arkadaş, soruyu kime soruyorsun? Bu bina önceki iktidarlar zamanında yapıldı. Niye onlara sorulmuyor bu hesaplar. Bence de YIKILIP YENİDEN ESASLI BİR BİNA YAPILMASI DAHA DOĞRU OLUR. Hem sağlamlık hem mimari bakımından oraya yeni bir bina yapılması iyi olur. Alt katlarda iş kursları olmalı, üst katlar da yönetimle ilgili olmalı.
    0
    0
    Yanıtla
  • Kernek (5 yıl önce)
    Kernekte oturan bir vatandaşım.Bunlar rutin İşler.il kütüphanesinin deprem güçlendirmesi yaptılar boyası yapılmadan yıkım kararı verildi.kernek parkı 3-4 yıl önce yapıldı yeniden yıkıp yapacaklarmış
    0
    0
    Yanıtla
  • NECOBEY (5 yıl önce)
    Matem is merkezinde yer verilsin.Hazır bina varken tekrar birşeyler yapmak yazık.Nüfus Müdürlükleri bile tapu dahil bağlı belediyelerin ait olduğu bina içinde faaliYet göstermesi gerekir.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahmet (5 yıl önce)
    Ziraat bankası nı onarım yaptınız sonra yıktınız Bu kadar olmaz burayıda yaparsınız sonra yıkarsınız o kadar basiretsiz çalışıyor larki madem yıktınız oranın altına bir otopark yapsaydınız okumamış annem akıl ediyor ama siz akıl edemiyorsunuz yazık yazık
    0
    0
    Yanıtla
  • Mert MALATYALI (5 yıl önce)
    Kernek teki kütüphane binası da bu şekilde artık kaç milyara yapıldı ise güçlendirme yapıldı bir sene sonra ise bine tümden yıkıldı, şu an inşası devam ediyor. Allah bunlara sebep olanlara elbette hesap soracak, ancak temennimiz bu dünyada da hesap sorulsun isteriz.
    0
    0
    Yanıtla
  • AZİZ (5 yıl önce)
    El insaf Malatya nın yöneticileri bürokratları Allah tan korkun böyle şey olur mu. İşkur un yanında arsası da var düzgün bir proje çizin altı yani zemin kiraya verilmek üzere işyeri olsun üstü işkur kullansın yapılacak bina kira geliri ile o binayı 8 yılda amorti eder zaten.Hastanenin karşısı Bana ve eczacılara kiraya verin. yazık memlekete yazık
    0
    0
    Yanıtla
  • murat (5 yıl önce)
    iş kur'daki depreme dayanıksız binanın yıkılmasına karşı çıkan iş güzar kişi ya da kişiler hakkında acilen soruşturma açılsın ki ileride karşılaşılacak sıkıntıda hesap versinler.
    0
    0
    Yanıtla
  • ali der (5 yıl önce)
    olurmu hiç önce ihaleyle onarıp sonra yıkarlar. merkezdeki zıraat bankası gibi. birileri zengin olmalı...
    0
    0
    Yanıtla
  • AHMET (5 yıl önce)
    5. YILA Girildi hala şehir merkezindeki binaya kira ödeniyor.Hem de değerinin üstünde ve hizmete müsait değil.Malatyahaber başta olmak üzere gazeteciler araştırsın verilen kirayı.Birilerine kira ödemek için mi? Ne güçlendirme ne de yenisi yapılmıyor diye aklımıza geliyor...Memlekette seçim hiç bitmiyor.Herkes kendi menfaatinin derdine düşmüş. Bu ülke bizim ve sırf sizler (AKP)yaşamıyorsunuz burada.Yeter millet için çalışın bu günler geçer sizlerde ANAP gibi olursunuz.Bu millet çarparsa tam ÇARPAR valla...
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSA (5 yıl önce)
    SORUN BU BİNALAR YAPILDIĞI ZAMAN SAGLAM RAPORU VERENLER ŞİMDİ ÇÜRÜK RAPORU VERİYOR SORUN BU ZİHNİYETTE.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ülkem ve Malatyam (5 yıl önce)
    Yeter artık be. Bir defada hesap sorun kardeşim. Sorumlusu kim. Devletin binası nasıl çürük yapılır. Vicdanınız çürük sizlerin be. Yeter yetim hakkı yediniz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Yüreğine sağlık kardeşim, Bende sizinle aynı düşüncedeyim.
    0
    0
    Yanıtla