REKLAMI GEÇ

HANGİ PARTİ KAÇ VEKİL ÇIKARIR?

21 Mayıs 2015 Perşembe

7 Haziran’da Denizli’de hangi parti kaç milletvekili çıkarır? Hangi partinin sempatizanı olursa olsun; herkesin merak ettiği bu konuyu; gelin, hep birlikte araştıralım:

Malum olduğu üzere 2011 genel seçimlerinde Ak Parti % 46,84 CHP % 31,02 ve MHP 16,95 nispetinde oy almış ve sırasıyla dört,iki ve bir milletvekili çıkarmışlardı.

30 Mart 2014 yerel seçimlerinde ise MHP oylarının önemli bir kısmı CHP’ye kaymış; bunun sonucunda da AK Parti % 45, CHP % 39, MHP % 12, HDP % 1 oy almıştı.Ak Parti muhalifleri Pamukkale ilçesi’nde MHP ; Büyükşehir’de de CHP adayı üzerinde yoğunlaşmışlar ve yukarıdaki tablo ortaya çıkmıştı.

CHP ile MHP’nin 2014 yerel seçimlerindeki oy oranlarının toplamı olan elli bir rakamından 2011 genel seçimlerinde aldıkları oy nispeti olan kırk sekizi düşer ve her iki partinin eşit oy artışı sağladığını varsayıp ikiye bölersek; yani; CHP’nin % 32,5 ve MHP’nin de % 18,50 hakiki oya sahip olduklarını öngörürsek vekil dağılımında bir değişiklik olmamakta ve yine Ak Parti 4, CHP 2 ve MHP de 1 milletvekili çıkarmaktadır.

Aslında yerel seçimlerin genel seçimlerle mukayese edilmesi siyaset bilimi açısından hiç de doğru bir yöntem olmasa da, bir fikir sahibi olmak açısından böyle bir hataya göz yumuyoruz.

Gelelim Ağustos 2014 Cumhurbaşkanlığı seçimlerine..
Bu seçimde Recep Tayyip Erdoğan Denizli’de % 47,07, Ekmeleddin Mehmet İhsanoğlu % 49,61, Selahaddin Demirtaş ise % 3,315 oranında oy almıştı..
Yukarıda söylediğimiz prensip; aslında burada da geçerli.Türkiye’de ilk defa yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimi ile Genel Seçim, birbiriyle kıyaslanamaz.Ama biz bu kuralı yine çiğneyelim ve Ekmeleddin Mehmet İhsanoğlu’nun aldığı oylar; sadece CHP ve MHP’ye ait olmasa da, HDP dışındaki tüm Recep Tayyip Erdoğan karşıtları İhsanoğlu’nda toplanmış olsa da İhsanoğlu’nun Denizli’de aldığı oyları sadece CHP ve MHP’ye aitmiş kabul edip,bu iki partiye bölüştürelim..Bu taktirde de yine mevcut milletvekili dağılımı değişmemektedir.
Şimdi de hangi oy oranlarında Denizli’deki milletvekili dağılım tablosunun aynı kalacağına bir göz atalım: (% olarak)

tablo

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorumlar

mustafa   -  Bağlantı 27 Mayıs 2015, 09:16

Erdal bey yandaş araştırma şirketlerinin şişirdiği oranları kullanmışsınız
Denizli de Akp 2 milletvekilinde kalır
zaten şu an Türkiye genelinde Akp oranı %34 düştü
ve daha da düşer sanırım % 32 de kalır
Akp %32
Chp %37
Mhp %18
Hdp %10,5
Saadet %2

emanetler geri   -  Bağlantı 27 Mayıs 2015, 00:02

ERDAL bey 3+3+1 dogru tespit etiğinizden dolayı TEBRİKLER ama sagdakı oyların MHP ye kaymnasından dolayı 3+2+2 olablir
CHP aday bel. yönetimi cok taktır topladı CHP den giden oylar geri gelecek gibi. AKP ye emanet giden MHP oylar geri glıoyrr

Mehmet Yılmaz   -  Bağlantı 21 Mayıs 2015, 10:57

Erdal Bey, tesadüfen sizinle sohbet etme imkanı bulmuştum. gerçekten çok şeker bir insansınız. Ancak bu tablodan görüyoruz ki partiniz 3 vekile razı.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı