28 Mart 2024 Perşembe   

HANGİ ÖNLEMLERİ ALMALIYIZ?

HANGİ ÖNLEMLERİ ALMALIYIZ?
 

DEPREM ÖNCESİ ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER!

Öncelikle, evinizin yapısını öğrenerek deprem sırasında nasıl daha güvenli ve depreme karşı dayanıklı hale getirebileceğinizi düşünmelisiniz. Bunun için kendinize ilk olarak evinizin ne zaman ve nasıl tasarlandığını sormalısınız. Sorunları tespit ettikten sonra profesyonel bir ekipten yardım alabilirsiniz.
Diğer yandan, deprem sırasında hareket edebilen, kırılabilecek ya da düşebilecek cihazların bir listesini çıkarmanızı öneriyoruz. Bunların yerlerini iyi belirleyerek, potansiyel güvenlik tehlikelerinin ve olası maddi kayıpların önüne geçebilirsiniz. Sizin için sıralayacak olursak, ev elektroniği, beyaz eşyalar, duvar veya tavandan sarkan öğeler hemen harekete geçmeniz için ilk sıralarda bulunuyor.
Eğer deprem sırasında siz ve aileniz bilinçli kararlar alırsa hem maddi hem de manevi kayıpların önüne geçebilirsiniz.
Bunları sıralayacak olursak:

Depremde ne yapacağınızı öğrenin
Deprem sırasında ne yapmanız gerektiğini mutlaka bilmelisiniz. Öğrendiklerinizi uygulamak için periyodik olarak aile tatbikatları yapmanızı öneriyoruz. Bu uygulama sayesinde, siz ve aileniz ilk sarsıntı sırasında kendiliğinden ve güvenli bir şekilde tepki verebilirsiniz.

En güvenli yerleri belirleyin
Bu madde için evinizi iyi tanıyın da diyebiliriz. Evinizde ev güvenli yerleri belirleyerek herkesin nerede ve nasıl davranması gerektiğini tamamen kavrayın. Daha sonra aile üyeleri bu güvenli yerlere giderek kendilerini koruyabilirler.

Acil durum kiti
Evinizde mutlaka bozulmayan yiyeceklerin ve ilk yardım malzemelerinin olduğu bir acil durum kiti bulundurun.
Bu kitin nerede olduğundan bütün aile üyelerinizin mutlaka haberi olsun. Sizlere en az 3 gün yetecek kadar yiyecek ve içecek barındırabilirsiniz.

İletişim listesi
Deprem sırasında size yardım edebilecek tüm kurum ve kuruluşların iletişim adreslerini mutlaka yanınızda bulundurun.
Ayrıca telefonunuza internetsiz iletişim kurabileceğiniz uygulamalar indirerek test yapın. Deprem sonrası ülkedeki telekomünikasyon altyapısı tam olarak çalışmadığı için internetsiz kullanabileceğiniz uygulamalar hayat kurtarabilir.

 
DEPREM SONRASI YAPILMASI GEREKENLER!
Aktif fay hatları üzerinde yer alan ülkemizde son günlerde gerçekleşen depremler sonrası yetkililer yapılması gerekenler hakkında uyarıyor ancak panikle istenmeyen olaylar yaşanabiliyor.
Depreme dayanıklı bir binada yaşamak ve depreme dayanıklı daire bulmak önemli, ancak deprem sonrasında evde yapılması gerekenleri bütün vatandaşlar bilmeli.

İşte yaşanan bir deprem sonrası unutmamanız gerekenler:
- Öncelikle kendinizin daha sonra bulunduğunuz yerdeki insanların yaralanıp yaralanmadığını kontrol ederek gerekli ilk yardımı yapın. Ancak nasıl müdahale edeceğinizi bilmediğiniz konularda kesinlikle müdahale etmeyin.
- Depremden sonra çoğu kişi ayakkabılarını giymeden evden çıkıyor. Fakat bir depremde sokaklarda oluşacak muhtemel cam kırıkları ve yıkıntılar ayaklarınıza zarar vererek daha sonra büyük sorunlar oluşturabilir. Evden çıkmadan mutlaka hızlıca ayakkabılarınızı giyin.
- Bulunduğunuz yerin emniyetli olup olmadığını kontrol edin.
- Gaz, su ve elektrikle çalışan her şeyi kapatın.
- Sakin bir şekilde bulunduğunuz binayı terk edin.
- Kendinize açık bir alan bulun. Binalardan, duvarlardan, direklerden, enerji hatlarından, üst ve alt geçitlerden, köprülerden, tünellerden uzak durun.
- Yetkililerin yaptığı hayati önem taşıyan uyarı ve açıklamaları dinleyin ve söylenenleri uygulayın.
- Acil durumlar dışında telefonunuzu meşgul etmemeye özen gösterin.
- Binanın hasar durumunu kontrol etmeden ve hasarsız olduğuna emin olmadan evinize girmeyin.
- Artçı sarsıntılara hazırlıklı olun.

Tarih: 25 Ocak 2020 Cumartesi    Hit: 3180

Fotoğraflar
  • #
  • #
  • #
Henüz yourm yapılmadı, ilk yorum yapan sen ol