Bilecik’te 11 Belediye’nin 7’sinin AK Parti’de olması ile birlikte (Bilecik Merkez, Bozüyük,Osmaneli, Pazaryeri,Bayırköy, Vezirhan, Dodurga),bu seçimlerde AK Partili olmayan Söğüt(İYİ Parti), Gölpazarı(CHP), Yenipazar (MHP), İnhisar (CHP) Belediyeleri için de kıyasıya bir yarış olması bekleniyor.

Öncelikle AK Partili olmayan Belediyeleri kaleme almak isterim.CHP'nin nazar boncuğu olan Gölpazarı Belediye Başkanı Vedat Kazıcı’nın adaylığı kesinleşti ve bu seçimde en iddialı aday o. Her nekadar muhalefet Belediyesi olsada gücü nezdinde yaptığı çalışmalar halk tarafından takdir görüyor. İnsancıl ve samimi olmasının yanında,çalışkanlığı vemühründe onda olması sebebi ile seçime 1-0 önde başlıyor. Her nekadar AK Parti’nin burada 7 aday adayı olsa da,iktidar partisi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez,Gölpazarlıolduğu için bu Belediye’yi kazanmak amacıylaseçime asılacak olsa da Kazıcı, yinede şanslı.

Yenipazar Belediyesi’nde mevcut Başkan İlhan Özden’e söyleyecek söz dahi bulamıyorum. MHP’nin de nazar boncuğu İlhan Başkan. Farklı olduğu kadar deyim yerindeyse çılgın bir Başkan. Ne zaman nerede olacağı belli olmayan, herkese kendini sevdiren ve ilçesine yaptığı yatırımlar ile halk tarafından takdir gören Özden, bağımsız aday dahi olsa bence yine kazanır. Başkan Özden’in kısıtlı imkanları olan Belediye’ye hizmet etme aşkını bilmeyen yok. Başkanlığın her anlamda hakkını veren Özden, belediyeye mazot parası kazandırabilmek için belediyenin arazilerine buğday ekip sattı. İddialı konuşmak gerekirse, aklı başında olan birisi karşısına rakip çıkmaz bence. Şu anda yeri garanti Belediye Başkanı kim diye sorsalar Yenipazar Belediye Başkanı İlhan Özden’i söylerim.

İnhisar’da ise MHP’den CHP’ye geçen Ayhan Ödübek,seçime CHP’nin adayı olarak girecek.İnhisar çok farklı bir yer ve oradaheran herşey olabilir, her şey değişebilirde... Çünkü küçük yerlerde partiden daha çok aday kazanıyor. Her nekadar bir takım sıkıntılar yaşansa da Ayhan Ödübek şanslı gösteriliyor.

Söğüt’teki mevcut Başkan,MHP'den İYİ Parti’ye geçen Halil Aydoğdu. Aydoğdu’nun,İYİ Parti’ye geçmesinin ardından ülke siyasetinde ve Milletvekilliğinde adı dolaşırken  o ise Belediye Başkanlığında kalmayı tercih etti. Aydoğdu'nun Söğüt’teki şahsi oyları kazanmasında en büyük etken fakat yaptığı hizmetlerde ortada. Aydoğdu, yerel seçimde yine en iddialı aday olacak fakat AK Partibu seçimde manevi değeri yüksek olan Söğüt için tüm kozlarını oynamak isteyecek.

Gelelim iktidar partisi olan AK Parti Belediyelerine...

AK Parti belediyesi elinde bulunan Vezirhan’da mevcut Başkan Mehmet Duymuş, daha önce CHP’den seçimi kazanmış, Belediye Başkanı olduktan 2 yıl sonra da AK Parti’ye geçmişti. Şu anda Vezirhan Belediyesi’nde AK Parti’nin bayrağı dalgalanıyor.CHP'den AK Parti’ye geçen ve bu sebeple birtakım tepkilere göğüs geren Mehmet Duymuş,yeniden aday olmak isteyecektir fakat kendisine güçlü bir rakip çıktı.Vezirhan'da oldukça çok sevilen, sayılan, Belediye’nin Hesap İşleri Müdürü olarak  görev yaparken istifa eden genç aday adayı Kemal Gergin.

Vezirhan’da bu seçim güçlü olan CHP'nin ne yapacağı merak ediliyor. Geçtiğimiz seçimlerde Duymuş ile kazandığı belediyeyi  daha sonra transfer sonucu kaybetti, bakalım bu sefer seçime kiminle girecek?

Bayırköy Belediyesi’ne baktığımızda her ne kadar bir başka aday adayı çıksada tecrübeli ve eski sendikacı mevcut Belediye Başkanı Mustafa Yaman, en güçlü aday.Başkan   Yaman’ında yaptığı hizmetler ortada.Ben,Mustafa Yaman’ın yeniden aday gösterileceğini veBelediye Başkanlığını kazanacağını düşünüyorum, çünkü devam eden önemli projeleri var.

Dodurga’da ise çalışkan vemütevazi kişiliği ile tanınan Belediye Başkanı Selim Tuna’nın karşısına bir rakip çıkmadı. Büyük ihtimalle de yeniden Belediye Başkanı olarak seçilecek. Başkan Tuna, Dodurga’ya gücü nezdinde hizmetlerde bulundu ve gerçekten belde halkı tarafından çok seviliyor ve sayılıyor.

Osmaneli’deadeta bir belediyecilik örneği sergileyen Belediye Başkanı Münür Şahin var.  Her nekadar ona karşı iddialara göre bazıları tarafından adayadayı çıkarılsa daMünür Şahin’in yeniden aday olacağını ve Osmaneli’de seçimi kazanacağını düşünüyorum. Yaptığı hizmetlerin, gayretin yanısıra vatandaşlar ile iyi diyaloglar kuran ve makam kapısıher zaman açık olan Başkan Şahin, en kolay ulaşılabilen başkanlar arasında.

Özellikle Osmaneli’de turizm atağı yapan ve ilçenin tanıtımında önemli projelere imza atan Şahin’in adı bir ara Bilecik Belediye Başkanı aday adaylığında geçse de o Osmaneli’de kalmayı tercih etti. Ben,Osmaneli’de en şanslı partiyi AK Parti, en şanslıBaşkan adayını daMünür Şahin olarak görüyorum.

Bozüyük'e geldiğimizde iseherşey ortada. Çalışma ve başarılarının karşılığını gören bir Belediye Başkanı var ve karşısına aday adayı bile çıkmadı. Başkan Fatih Bakıcı’nın, halk ile kurduğu samimi diyaloglar ve halkın başkanı olma özelliğininyanısıra yaptığı çalışmalar ve projeler de ortada.

 İl Genel Meclisi Başkanı Oğuz Sertler de MHP’nin Bozüyük’teki adayı olarak  gösteriliyor,iddialı aday ve sevilen sayılan biri ama partisinin durumu ve alabileceği oy ortada. CHP’nin Bozüyük’teki adayı ise henüz belli değil. Belediye eski Başkanı Talat Bakkalcıoğlu’nun adı geçiyor ve hatta bence de CHP’nin de adayıo olacak ama oda halen bir aday adaylığı başvurusunda bulunmuş değil. Yüzü eskidi mi, halen çok tutuluyor mu yorum yapmak zor.

Bozüyük, seçimlerde çok farklı konjonktürdeseçime girer. Aday çok önemlidir ve milliyetçilik ön plandadır, sonuca bakıldığındaher ne kadar çekişmeli geçsede Bozüyük'te Fatih Bakıcı, oldukça şanslı bir konumda. Yaptığı başarılı belediyecilik ve 5 yıllık başkanlığında hakkında hiçbir şaibe bulunmaması onu önde tutuyor.

Gelelim değişeceğini düşündüğüm Pazaryeri Belediyesi’ne. Benim için AK Parti belediyeleri arasında en başarısızBelediye Pazaryeri. O kadar Bakanı, Milletvekili, Genel Başkan Yardımcısı olan, adeta siyasetçi üreten Pazaryeri’nin bu nimetlerinden Belediye Başkanı Muzaffer Yalçın’ın ne yazıkki gerektiği kadar faydalandığını düşünmüyorum.

Tutturmuş bir Ahı Dağı yoludur gitti,  Pazaryeri’nin kamuoyunda tepki aldığı konulardan bazıları da şehrin göbeğine dikilen iş merkezi ve yeni Belediye binası. Yalçın, bunun yanısıra son günlerde kendi partisininMeclis üyesinin kızını Özel Kalem Müdürlüğü’nde işe alarak ayrı bir skandala imza attı.

AK Parti yetkili mercileri tarafından da Muzaffer Yalçın’dan rahatsızlık duyulduğu ve karşısına bir aday arandığı da aldığım duyumlar arasında. Burada AK Parti’den 5 aday adayının çıkması da işlerin yolunda gitmediğinin bir göstergesidir. Yoksa bakın AK Parti’li belediyelerin başkanlığındaki diğer ilçelere ve beldelere; bazılarında hiç aday adayı yok, bazılarında da 1 veya 2 aday adayı var. Pazaryeri’nde 5 aday adayı var.Muzaffer Yalçın’da;misyon da yok, vizyonda. Yalçın’ın yeniden aday gösterilmesi durumunda MHP’den gösterilen güçlü aday şanslı olur.

Gelelim son olarak heryerden önemli olan ve seçim akşamı televizyon ekranlarında gösterilecek olan haritada hangi partinin hangi rengi ile yanacak olan Bilecik Belediyesi’ne.

Selim Yağcı’nın 14 yıllık Belediye Başkanlığı’nın ardından istifa ederek Milletvekili adayı olmasından sonra Belediye Meclisi’nin yaptığı seçim ile Bilecik Belediye Başkanı olarak, Belediye Başkan Yardımcılığı görevinde bulunanNihat Can seçildi.

Allah var, Başkan Can o günden bugüne kimsenin beklemediği performans ile gündemden düşmüyor ve maşallah heryere de yetişiyor. Ardı ardına yapılan açılışları ve projeleri takip ediyor. Nihan Can Başkanda yeniden aday olmayı düşünüyor fakat tam 6 isim aday adaylığı başvurusunda bulundu. Gerçi birçoğu bilinen ve tanıdık, birçok seçimde adını duyduğumuz aday adayları.

Ne olursa olsun, kim olursa olsun AK Parti, Bilecik merkezinde yine en güçlü partilerden biridir ve CHP ile yarışacak. CHP, iyi bir oluşum gerçekleştiremezse AK Parti burada elini kolunu sallaya sallaya seçimi kazanır. Ama CHP iyi bir birliktelik sağlar, iyi bir aday ile seçime girerse seçim bıçak sırtı geçer. 

Şuanda Nihat Can Başkan, yeniden Başkanlığı düşünüyor.Onun en büyük kozu da Milletvekili Selim Yağcı’nın yeniden onu istemesi olacaktır. Çünkü daha önce de yazılarımda değindiğim ve yazmış olduğum gibi, milletvekilliği eski vekillikler gibi değil artık, o yüzden Belediyeyi de elinde tutmak isteyecektir. Hem milletvekilliği, hem de Belediye Başkanlığı yapma arzusunda olacaktır.Milletvekilliğini bir daha kazanabilmek için belediyeler de çok önemli.Nihat Can ile de bir yol arkadaşlığı var, en çok da Nihat Can’ı isteyecektir.

Diğer taraftan, 4-5 tanede güçlü rakip aday adayı var. Bunlardan birisinin Başkan adayı olup seçilmesi durumunda  Selim Yağcı’yı ne kadar dinleyeceği  noktası da çok önemli.Selim Yağcı,milletvekilliği seçimlerindegücünü kullandı, birinci sırayı kaptı ve seçildi. Bakalım aynı gücünü Nihat Can'ı aday gösterebilmek için kullanabilecek mi zaman ile göreceğiz.

Sonuç itibari ile 31 Mart’ta bizleri bıçak sırtı bir seçim bekliyor. AK Parti, mevcut Belediyelerini korumak ve hatta arttırmak isteyecektir, diğer partilerde Belediyeleri kazanmak isteyecektir. Gündem ortada, ekonomi ortada,partiler ortada, aldıkları oylar ortada. Bazıları belli olsa da diğer adaylar da yakında belli olur.

 Seçimlerin ülkemize ve ilimize hayırlı olmasını dilerken, tüm partilere ve adaylara şimdiden başarılar dilerim.

Editör: TE Bilişim