20 Şubat 2020 13:38

Hanau katliamı | Almanya ve Türkiye’den ırkçılık karşıtı mesajlar yükseldi

Almanya’nın Hanau kentinde gerçekleşen ırkçı katliama Almanya ve Türkiye başta olmak üzere pek çok yerden tepkiler yükseldi. Açıklamalarda ırkçılık karşıtı mesajlar verildi.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Almanya’nın Hessen eyaletinde bulunan Hanau kentinde Türkiye kökenli göçmenlerin yoğun olarak yaşadığı iki semtte bulunan nargile kafelere düzenlenen silahlı saldırılara tepkiler yükseldi. Almanya ve Türkiye başta olmak üzere gelen açıklamalarda katliam kınanırken; ırkçılık karşıtı mesajlar verildi.

MERKEL: IRKÇILIK ZEHİRDİR VE BU ZEHİR TOPLUMUMUZDA VAR

Almanya Başbakanı Angela Merkel saldırıya ilişkin “Irkçılık zehirdir, nefret de zehirdir ve bu zehir toplumumuzda vardır” dedi.

Olaya ilişkin Almanya İçişleri Bakanı Horst Seehofer, Adalet Bakanı Christine Lambrecht, Hessen Eyaleti Başbakanı Volker Bouffier ve Hanau Belediye Başkanı Claus Kaminsky ile görüşerek bilgi aldığını aktaran Merkel, Brüksel’de bugün katılacağı Avrupa Birliği (AB) Liderler Zirvesi’nde olaya ilişkin yürütülen soruşturmaya ve yaralıların durumuyla ilgili bilgi alacağını kaydetti.

Irkçılığın pek çok suça sebep olduğunu vurgulayan Merkel, Almanya’da 2000-2007 yıllarında NSU’nun işlediği cinayetlere, geçen yıl Kassel Bölge Valisi Walter Lübcke’nin öldürülmesine ve Halle kentinde bir sinagoga ve döner büfesine yapılan saldırıya değindi.

ÇAVUŞOĞLU: PANZEHİR AVRUPALI SİYASETÇİLERİN ELİNDE

Merkel'in açıklamasına yanıt veren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Almanya'nın Hanau şehrinde yapılan saldırılarda vefat eden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum. Artık bu saldırılara 'dur' deme vakti geldi. Şansölye Merkel'in dediği gibi ırkçılık bir zehirdir. Panzehiri de Avrupalı sağduyulu siyasetçilerin elinde” dedi.

MERKEL ERDOĞAN'I ARAYACAK

Almanya İçişleri Bakanı Horst Seehofer, Başbakan Angela Merkel’in saldırıya ilişkin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı arayacağını söyledi. Hanua’daki ırkçı terör saldırısının gerçekleştiği bölgede incelemeler yapan Seehofer, olay yerinde bulunan Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Ali Kemal Aydın’ın yanına gelerek  “Bize güvenin. Biz dostuz, rakip değiliz” dedi. Seehofer, Başbakan Merkel’in Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı arayacağını Büyükelçi Aydın’a iletti.

DİDF’TEN IRKÇILIĞA KARŞI MÜCADELE ÇAĞRISI

Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu (DİDF) ise Almanya’da yaşayan Türkiyeli göçmenlere ırkçılığa karşı mücadele çağrısı yaptı. Açıklamada katliamın yabancı düşmanı, ırkçı-faşist görüşler nedeniyle işlendiğine dikkat çekildi.

Açıklamada “Almanya gibi bir ülkede ırkçı-faşistler tarafından böyle bir katliamın işlenmesi ne yazık ki bizler için şaşırtıcı olmamıştır. Çünkü, son birkaç yıldır gelişip güçlenen ırkçı faşist parti ve hareketlerin, aynı zamanda silahlanarak bu türden katliamlar yapmaya hazırlandığı istihbarat birimleri tarafından hazırlanan raporlarda da ifade ediliyordu. Kısa bir süre önce sinagoglara, camilere yönelik saldırılar, geçen yıl Kassel Valisi Walter Lübcke’nin katledilmesi bunu göstermişti” denildi.

NSU DAVASIYLA NEONAZİLER CESARETLENDİRİLDİ

“Hanau saldırısıyla, ırkçıların göçmenlere yönelik saldırılarının yeni bir düzeye ulaştığı anlaşılıyor” denilen açıklama şöyle devam etti:

“Irkçı terör örgütü NSU’nun 2000-2007 yılları arasında işlediği seri cinayetler, Hanau’da kitlesel tarzda cinayet işleme şeklinde devam etmiştir. NSU cinayetlerini işleyenlerin hak ettikleri cezayı almamalarının, diğer Neonazileri cesaretlendirdiği Hanau’da bir kez daha görüldü.”

FEDERAL HÜKÜMET IRKÇI PROPAGANDAYA GÖZ YUMDU

“Keza ülkedeki göçmenleri siyasi istismar konusu yapan ve potansiyel suçlu gibi gösteren politikalar, Neonazilerin bu türden cinayetler işlemesine zemin hazırlamaya devam ediyor. AfD’nin eyalet ve federal parlamento milletvekilleri her gün göçmenlere, sığınmacılara, Müslümanlara karşı nefret dolu açıklamalar yaparak, düşmanlığı körüklüyorlar. Federal Hükümeti’in ırkçı-faşist propagandaya çoğu zaman göz yumduğu ya da sessiz kaldığı da sır değil.”

TÜRKİYELİ GÖÇMENLERE IRKÇILIĞA KARŞI MÜCADELE ÇAĞRISI

“Hanau katliamı, daha önce Mölln’de ve Solingen’de olduğu gibi biz Türkiye kökenli göçmen emekçileri derinden sarsmıştır. Ama biz Almanya’nın sadece göçmen düşmanı Neonazilerden, faşistlerden ibaret olmadığını çok iyi biliyoruz. Geçmişte olduğu gibi bugün de Almanya’da ırkçılığa, yabancı düşmanlığına karşı çıkanların toplumun çoğunluğunu temsil ettiğinin farkındayız. Saldırıdan hemen sonra pek çok kentte antifaşistlerin ve demokratik kamuoyunun tepki göstermesi ve eylem çağrısı yapması da bunu gösteriyor.

DİDF olarak, Almanya’da yaşayan Türkiye kökenli göçmenleri bulundukları her yerde Alman emekçileriyle, gençleriyle, kadınlarıyla birlikte ırkçılığa, yabancı düşmanlığına, Neonazilere karşı omuz omuza sokağa çıkmaya, mücadele etmeye çağırıyoruz. Federal hükümeti, ırkçı-faşist örgütleri, göçmenlere karşı nefret körükleyen propagandayı acil bir şekilde yasaklamaya çağırıyoruz.”

AB KOMİSYONU BAŞKANI: YAS TUTUYORUZ

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, saldırıya ilişkin sosyal medya hesabı Twitter'den yaptığı açıklamada, “Düşüncelerim olayda yaşamını yitirmiş kişilerin akraba ve yakınlarıyla birlikte. Onlara en içten taziyelerimi sunuyorum. Bugün sizlerle yas tutuyoruz.'' ifadelerini kullandı.

AB Konseyi Başkanı Charles Michel de sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, ''Nereden gelirse gelsin, anlamsız bir şekilde insanların yaşamlarını yitirmesi bir trajedidir. Düzenlenen çirkin saldırının ardından düşüncelerimiz Hanau halkıyla birlikte” ifadesine yer verdi.

AVUSTURYA BAŞBAKANI: HANAU’DA KORKUNÇ BİR SUÇ İŞLENDİ

Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz, katledilenlerin yakınlarına başsağlığı dileklerinde bulunarak “Düşüncelerim, korkunç bir suçun işlendiği bu zor zamanda Hanau’da” ifadesini kullandı.

Çekya Dışişleri Bakanı Tomas Petricek de sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Dehşet içerisinde Hanau’daki trajediyi öğrendim. Bu olan kesinlikle soruşturulacaktır ve hiçbir şekilde savunulamaz” görüşünü paylaştı.

Avrupa Parlamentosu Başkanı David Sassoli, Twitter hesabından paylaştığı mesajda, “Almanya'nın Hanau kentinde gerçekleşen saldırıdan derin üzüntü duyuyorum, şoke oldum. Düşüncelerimiz saldırı kurbanları ve yakınlarıyla beraber. Her türlü nefret ve şiddetin karşısında birlik olarak duruyoruz” ifadelerini kullandı.

Almanya'nın Frankfurt kenti yakınlarındaki Hanau'da dün gece iki ayrı kafeye düzenlenen silahlı saldırıda 9 kişi hayatını kaybetmiş, 5 kişi yaralanmıştı.

Alman Haber Ajansı DPA'ya konuşan bir polis sözcüsü, özel harekat timinin saldırgan olduğu düşünülen kişinin evine baskın düzenlediği ve evde saldırganın dışında bir kişinin daha cesedinin bulunduğu bilgisini paylaşmıştı.

ERDOĞAN: ALMAN MAKAMLARI HER TÜRLÜ ÇABAYI GÖSTERECEKTİR

Saldırıya Türkiye ve Almanya başta olmak üzere pek çok yerden tepkiler yükseldi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ırkçı saldırıya ilişkin, “Başta büyükelçiliğimiz görevlileri olmak üzere ilgili tüm birimlerimiz süreci hassasiyetle takip ediyor, vatandaşlarımıza gereken desteği sunuyorlar. Alman makamlarının, saldırıyı tüm boyutlarıyla aydınlatmak için gereken her türlü çabayı göstereceğine inanıyorum” dedi.

SALDIRI TBMM’NİN DE GÜNDEMİNDEYDİ

Saldırıya TBMM Genel Kurulunda da siyasi partilerin grup başkanvekilleri tepki gösterdi.

İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu, olayı kınadıklarını belirterek, bu tür olayların tekrarlanmamasını temenni etti.

MHP Grup Başkanvekili Levent Bülbül, “Irkçı, Türk düşmanı bir terör eylemi olduğu anlaşılmakta. Soruşturma bu minvalde yürütülmelidir” diye konuştu.

HDP Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan, saldırıyı nefretle kınadığını ifade ederek, “Irkçılık her yerde kötüdür. Irkçılık her zaman lanetlemeli ve uzak durulmalıdır” dedi.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Almanya'da gerçekleştirilen ırkçı saldırıdan dolayı üzgün olduklarını belirterek, “Irkçılık, bir insanlık suçudur. Umarım bu son olur. Ölenlere rahmet diliyorum. Nereden gelirse gelsin bu tür saldırıları şiddet ve nefretle kınıyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, “Bu tip saldırıları net bir şekilde kınıyoruz. Elbette Alman adli makamları soruşturmayı yürütecektir ama Alman makamları bu tür saldırılara karşı gerekli tedbirleri almalıdır” diye konuştu.

HDP: IRKÇILIĞA KARŞI MÜCADELEYİ SÜRDÜRECEĞİZ

Saldırıya ilişkin HDP Eş Genel Başkanları Sezai Temelli ve Pervin Buldan imzasıyla yapılan açıklamada ise “Irkçılığa karşı mücadele yürüten bütün dünya halklarını ve zorla yerinde edilen ve mülteci konumunda olan halkları bu tür yabancı düşmanlığına ve katliamlara karşı ortak mücadeleye çağırıyoruz. Saldırıda hayatını kaybeden yurttaşlara Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve yaralılara acil şifa diliyoruz. Saldırıyı kınıyor ve ırkçı saldırılara karşı mücadele etmeye devam edeceğimizi bir kez daha ifade ediyoruz” ifadelerine yer verildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Dünya Anadili Günü'nde çağrı: Kürtçe yasal statüye kavuşturulmalı

SONRAKİ HABER

Irak'ta ekimden bu yana süren gösterilerde ölenlerin sayısı 566'ya yükseldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa