YAZARLAR

Hamburger süsleme fikirleri

Hamburger için sos çok önemli. Bunun için pek çok farklı formül mevcut, hatta mesela marketlerde bulunan hazır hamburger sosları da gayet lezzetli. Ancak ben kendim hazırlayayım diyenlerdenseniz, size bir tarif vereyim, çok beğeneceğinize eminim.

Önceki yazımda sizlere nefis bir hamburger köftesi için bir tarif vermiştim. Yine Gazete Duvar yazarı sevgili Aydın Selcen abim burgeri nasıl süsleyeceğiz diye sorunca, bugün de size bu konuda birkaç fikir vereyim dedim.

Öncelikle çok klasik birkaç malzeme, elbette hamburger için ince dilimlenmiş domates ve atom salata yaprakları birçok kişi için olmazsa olmaz. Bunların yanına ince dilimli kornişon turşusu da eklenebilir. Köftenin üzerine koyulan peyniri ise saymaya bile gerek yok.

Diğer önerilerime gelince, burgere çok yakışan bir lezzet karamelize soğan. Bunun en hoş şekli, ince halkalar halinde dilimlediğiniz soğanları tereyağında iyice kahverengi olana kadar pişirmek.

Bir başka nefis katkı, ince dilimlenmiş mantarları tereyağı ve az miktarda sarmısakla sote ederek oluyor. Bunu da mutlaka deneyin derim.

Hamburger için sos çok önemli. Bunun için pek çok farklı formül mevcut, hatta mesela marketlerde bulunan hazır hamburger sosları da gayet lezzetli. Ancak ben kendim hazırlayayım diyenlerdenseniz, size bir tarif vereyim, çok beğeneceğinize eminim:

2 çorba kaşığı mayonez

2 tatlı kaşığı ketçap

1 tatlı kaşığı acı sos (mümkünse Sriracha)

2 adet kornişon turşu (mümkün olduğu kadar küçük kıyılmış)

1 tatlı kaşığı turşu suyu

Bütün bu malzemeleri iyice karıştırarak nefis bir burger sosu elde edebilirsiniz. Elbette acı sos opsiyonel, diğer malzemeleri de damak zevkinize uygun olarak artırabilir veya azaltabilirsiniz veya bir tatlı kaşığı hardal ekleyebilirsiniz. Burası tamamen zevk meselesi.

Bir de geçenlerde rastladığım nefis bir Ege sosu tarifi vereyim. Bu benim çok beğendiğim ve gastronomiye bilimsel yaklaşan bir şef olan Kenji Lopez-Alt’a ait bir tarif, fotoğrafı da kendisine ait.

.

1 Çengelköy salatalığı

1 domates

3 tatlı kaşığı limon suyu

3 yemek kaşığı yoğurt

1 yemek kaşığı mayonez

3 yemek kaşığı ufalanmış Ezine peyniri

1 diş sarımsak

Tuz-karabiber

Salatalık ve domateslerin çekirdeklerini çıkararak küçük küpler halinde doğrayın. Bir kapta karıştırıp üzerlerine bir tutam tuz ve 1 tatlı kaşığı limon suyu gezdirin. İyice karıştırın ve suyunu süzmek için bir tel süzgecin içerisine alın, en az 10 dakika süzülmeye bırakın.

Ayrı bir kapta yoğurt, mayonez ve ufalanmış Ezine peynirini karıştırıp üzerine ezilmiş bir diş sarımsak ve kalan 2 kaşık limon suyunu da ekleyip iyice karıştırın.

Hamburgerlerinizi hazırladığınızda sırasıyla ekmeğin üzerine bir dilim ızgarada pişirilmiş soğan, üstüne ev yapımı hamburger köftesi, peynirli sos ve domates, salatalık süslemelerinizi ayrı katlar olarak hazırlayıp, hemen servis yapın.

Mutlu bir pazar günü diliyorum.


Evren Aybars Kimdir?

1978'de Ankara'da doğdu. Ankara Özel Tevfik Fikret Lisesi ve ODTÜ Makina Mühendisliği'nde okuduktan sonra iş hayatına atıldı. Çalışırken aynı zamanda çocukluk yıllarından beri merakı olan yemek yapma konusunda da kendini geliştirmeye başladı. Bir blog sayfası ile başlayan yemek tarifleri macerası, 2014'te Özge'yle evlendikten sonra evinde çekimlerini yaptığı 10 Numara Mutfak adlı Youtube kanalı ve Radikal gazetesinde gastronomi yazıları ile devam etti. 2015 yılında Uğur Deniz'in babası oldu. 2016 yılından bu yana da Gazete Duvar da gastronomi yazılarına ve bir yandan da makina mühendisi olarak kariyerine devam etmektedir.