Dolar

32,5711

Euro

34,9885

Altın

2.461,13

Bist

9.885,13

Hamas, 30. yılını etkinliklerle kutluyor

Filistin İslami Direniş Hareketi Hamas'ın 30. yıl etkinlikleri düzenleniyor.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-12-14 11:54:15

Hamas, 30. yılını etkinliklerle kutluyor

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Filistin İslami direniş Hareketi HAMAS, 30. yılını kutluyor. Bu kapsamda Gazze'de bir etkinlik düzenleyen Hamas'ın kutlamalarından görüntüler:



İSLAMİ DİRENİŞ HAREKETİ HAMAS

Şeyh Ahmed Yasin'in Müslüman Kardeşler Cemaati'nin Filistin sahasında faaliyet gösteren Dr. Abdülaziz Er Rantisi, Dr. Mahmud Ez Zehhar ve diğer üyeleriyle birlikte 1987 yılında ilan edilen Hamas, bir İslami Direniş Hareketi.

Hareket kendisini Mısır'da 1928 yılında kurulan Müslüman Kardeşler Cemaati'nin uzantısı olarak görüyor. 1987'de kuruluşunu ilan etmeden önce ‘İsra toprağındaki murabıtlar (sakinler)' ve ‘İslami Mücadele Hareketi' adı altında faaliyet gösteriyordu.

1_77

2004 yılında Yasin'in İsrail'in düzenlediği bir füze saldırısında ölmesinin ardından hareketin başına, sürgünde yaşayan Halid Meşal geldi.

Hamas hareketinin askeri çalışması kendi ifadesiyle ‘kapsamlı bir Arap ve İslam özgürlük projesinin yokluğunda Siyonist proje ile mücadele etme amaçlı' stratejik bir eğilimi temsil ediyor.

2_80

Hareket, 1991 Madrid Konferansı sonrası Arapların izlediği barış sürecinin yanlış olduğunu düşünüyor ve 1993 yılında Filistin Kurtuluş Örgütü ile İsrail arasındaki Oslo Anlaşması ve öncesindeki karşılıklı tanımaları, FKÖ'nün sözleşmesinin değiştirilmesini, İsrail devletinin ortadan kaldırılması çağrısı yapan cümle ve ifadelerin çıkarılmasını İsrail'e ödün vermek ve Filistin topraklarındaki varlığını tanımak olarak görüyor.

ABD, Filistin içinde İsrail işgaline yönelik yaptığı ulusal direnişi terör eylemi olarak görerek Hamas'ı terör listesine almıştı.
Hamas 2006'daki Filistin parlamento seçimlerini büyük çoğunlukla kazandı, bu başarıyla Fetih hareketini uzun yıllar tek başına Filistin sahnesinde yer almaktan uzaklaştırdı ve İsmail Haniye başkanlığında bir hükümet kurdu.

3_68

Kendisi ile Fetih hareketi arasında Gazze Şeridi'nin kontrolü altına girmesiyle son bulan kanlı çekişmeler patlak verdi. Bu durumun ardından Filistin Başkanı Mahmud Abbas, Mekke Anlaşması sonrası kurulan ulusal birlik hükümetinin feshedildiğini, Selam Feyyad'ın olağanüstü hükümetini kurmakla görevlendirildiğini açıkladı.

4_47

2006 sonrası Hamas'ın Gazze'de etkil olmasını istemeyen sadece Fetih değildi. İsrail de, Hamas'ın askeri eylemlerini gerekçe göstererek Gazze'yi abluka altına altı. 2007 yılından beri Hamas'ın askeri eylemlerine, günler süren hava bombardımanlarıyla cevap veriyor.

HAMAS-EL FETİH BİRLEŞMESİ

Hamas ve El Fetih yönetimi arasında yakın zamanda ise bir "uzlaşı" yaşandı. Hamas, Gazze'deki haklarından feragat ederek yönetimi El Fetih'e devretti.

İşte ayrıntılar:

743464

Haber Ara