BIG DATA sistemi kesin sonuç veriyor mu

Halit Kakınç yazdı

Referandum: FESÂNE… Genel Seçim İçin: BAHANE

Fesâne nedir diye soracaksınız haliyle… Yani; asılsız hikâye… Göstermelik masal!

Ve galiba bu bahane de ve hatta seçim de, Okyanus’ta boğulacak.

Tamam, göstermelik filan dedik diye sandığa gitmezlik filan etmeyin sakın. Son yazıda söylemiştim, asıl hedef genel seçim. Büyük bir olasılıkla Kasım’da yapılacak.

Bana sorarsanız, referandumda da seçimde de büyük değişikliklere gebe bir Türkiye çıkacak ortaya. Çünkü, beğenelim veya beğenmeyelim – farklı bir dünyada ve farklı bir Türkiye’de yaşıyoruz artık.

Biraz ukalalık etmeme izin verir misiniz?:

Psikometri veya psikografi diye bilimsel bir yöntemler demedi var, bilirsiniz. Bu yöntemler, yazılı veya görüntülü medyayı pek önemsemiyor. BIG DATA dedikleri birer veri paketi hazırlanıyor her bir birey için.

Tamamen dijital ayak izlerine göre hareket ediliyor. Google aramalarından ceplerimizdeki telefonlara kadar gözleniyor, verileri biriktiriliyor. Facebook ve Sosyal Medya başrolleri oynuyor.

Bu veriler değerlendirilirken, temel olarak Big Five özelliklerinden hareket ediliyor kişilerin: 1. Yeterince açık mı? 2. Mükemmelliyetçi mi? 3. Uzlaşmacı mı? 4. Sosyal mi? 5. Asabi mi?

Elde edilen sonuca OKYANUS (ocean) diyorlar. Bu bir akronim, yani başharflerden yapılan kısaltma (openness, conscientiousness, extroversion, agreeableness, neuroticim).

Bu yöntemin yakın zamanda uygulandığı çok önemli iki örnek var: Brexit ve Trump… İngiltere’de AB’de çıkış kararı alındı… Trump, seçimi kazandı.

İnanmayacaksınız ama, BIG DATA ile öngörülmüştü bu sonuçlar.

Ben de bu çerçevede izlemeye ve değerlendirmeye çalışıyorum Referandum’u da, olası Kasım seçimini de…

Karşıma hep derin, dalgalı, fırtınalı bir okyanus çıkıyor iktidar için.

‘EVET’, DE FACTO’YU ‘YASAL’ ŞEKLE SOKACAK

Ben, bugüne kadar özellikle Almanya’yı Türkiye ile ilgili olarak hiç bu kadar iktidar karşıtı görmedim… Almanı, Almanyalı Türkü ağız birliği halinde tek bir söylemde birleşiyorlar: ‘EVET’, de facto’yu ‘yasal’ şekle sokacak!

Yorumculara göre, Referandum’da ‘Hayır’ çıkması durumumda, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın politik kariyeri son bulacak ve kartlar yeni baştan dağıtılacak.

Almanyası, Fransası, Hollandası, Belçikası, Avusturyası derken 3 milyonu aşkın Türk seçmen var Avrupa’da.

Bunların büyük bir çoğunluğu, ‘HAYIR’ atacaklar görünüşe göre.

Halit Kakınç

Odatv.com

big data referandum trump 16 nisan kasım seçimleri arşiv