20 Mayıs 2019 17:31
Son Güncellenme Tarihi: 22 Mayıs 2019 14:49

Halfeti’de gözaltına alınanlara işkence iddiası

Urfa Halfeti'de gözaltına alınanlara işkence uygulandığı iddia edildi. Gözaltında bulunan 3 çocuğun ise serbest kaldığı öğrenildi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Halfeti’de gözaltına alınan aralarında çocukların da bulunduğu 38 kişiye yönelik işkence ve kötü muamele hakkında tepkiler sürüyor. Urfa Barosu İnsan Hakları Merkezi, sosyal medya hesaplarından işkence fotoğraflarını paylaşarak işkenceye ilişkin somut emareler olduğu bilgisini verirken HDP Milletvekili Ayşe Acar da Halfeti’de yaşananların Türkiye’nin imzaladığı tüm işkence karşıtı sözleşmelerin rafa kaldırıldığını gösterdiğini söyledi.

Urfa’nın Halfeti ilçesine bağlı Dergili Mahallesi’nde 18 Mayıs günü çıkan çatışmada 1 özel harekat komiser yardımcısı yaşamını yitirmiş, 2 polis de yaralanmıştı. HPG’li oldukları iddia edilen 2 kişinin de yaşamını yitirdiği olay sonrası Halfeti ve Bozova ilçelerinde düzenlenen ev baskınlarında çok sayıda kişi gözaltına alınmış ve gözaltına alınanların işkence ve kötü muameleye maruz kaldığı yönünde ilk günden bu yana yansıyan bilgiler hakkında Urfa Barosu açıklama yaptı.

Urfa Barosu İnsan Hakları Merkezinin sosyal medya hesabından gözaltına alınanların maruz kaldığı işkence ve kötü muameleye dair paylaşımlarda bulunuldu. Yapılan paylaşımlarda aralarında çocukların da olduğu en az 38 kişinin gözaltında olduğu ve işkence yapıldığına dair somut emareler olduğu belirtildi. Gözaltına alınan bazı kişilerin götürüldükleri Bozova Yaylak Jandarma Komutanlığı bahçesinde elleri arkadan kelepçeli şekilde yine yüzükoyun yere yatırıldığı fotoğraflar paylaşıldı.

ZORLA İFADE ALINDI İDDİASI

Öte yandan gözaltına alınan 11 kişinin baskı ve işkence altında ifadesinin alındığı ve polisin hazırladığı tutanakların zorla imzalatıldığı iddia edildi. Mezopotamya Ajansının haberine göre; gözaltına alınan Alakuş ailesi fertlerinden Mehmet Alakuş, ifadesinde örgüte yardım ettiği, köyde bulunanların da örgüte yardım ettiğini söylüyor. Avukatların kendisiyle yaptığı görüşmede Alakuş’a ciddi işkenceler yapıldığını, ailesi ve eşiyle tehdit edildiği belirtildi. Gözaltında birden fazla müvekkili olan avukatların Urfa Cumhuriyet Başsavcılığı talimatıyla avukatların sadece 1 kişiyle görüşebileceği şeklinde kısıtlama kararı verildiği belirtildi. Bu durumun yasalara aykırı olduğunu ve keyfi bir uygulama olduğunu kaydeden Urfa Barosu, hukuksuz uygulamanın derhal sonlanmasını istedi.

SAVCILIK İŞKENCE İDDİALARINI YALANLADI

Yaşanan durumla ilgili Urfa Cumhuriyet Başsavcılığı’yla görüşen Urfa Baro Başkanı Abdullah Öncel, avukatlara getirilen 1 kişiyle görüşme kısıtlamasının kaldırılması, müvekkillerine yapılan görüşmelerde polis nezaretinin olmaması, gözaltına alınanlara dönük kötü muamele ve işkencenin durdurulması ve gözaltına alınanların sağlık kontrollerinden geçirilmesi talebinde bulundu. İşkence iddialarını yalanlayan savcılık, konuyla ilgilenecekleri yanıtını verdi.

HASTANEYE GÖTÜRÜLMÜYORLAR

Müvekkilleriyle görüşen avukatlar, müvekkillerinin tanınmayacak halde olduklarını ve yürümekte zorlandıklarını aktardı. Avukatlar, işkenceye maruz kaldığı belirtilenlerden hiçbirinin hastaneye götürülüp darp raporu alınmadığı söyledi.

Emniyette her gün yeni gözaltların yaşandığını ve kaç kişinin gözaltında olduğu yönünde avukatlara bilgi verilmezken onlarca kişinin TEM Şubede hem gözaltında olduğu bilgisi verildi.

Dün Urfa Adliyesine getirilenlerin ise yürüyemeyecek durumda olduğu, bazılarının ayakkabılarının olmadığı, kiminin yarı çıplak bir vaziyette olduğu bilgisi verildi. Adliyeye ters kelepçeyle getirilen vatandaşlar, koridorda ayakta ve yüzleri duvara dönük bir vaziyette bekletildi.

ACAR: YAKİNEN TAKİP EDİYORUZ

Konuya ilişkin açıklama yapan HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar da, Anayasa’nın 17. maddesinde yer alan “Kimseye işkence ve eziyet yapılamaz; kimse insan haysiyetiyle bağdaşmayan bir cezaya veya muameleye tabii tutulamaz” ifadesini hatırlatarak “Halfeti’de bu madde sistematik olarak ve ısrarla ihlal ediliyor. Anayasa ve yasalar çiğneniyor” dedi.

Güvenlik güçlerinin Halfeti’de gözaltına aldığı 38 kişinin ters kelepçelenerek yere yatırılması ile Türkiye’nin imzaladığı tüm işkence karşıtı sözleşmelerin de rafa kaldırıldığını ifade eden Acar, “Yasal hiçbir zemini olmamasına rağmen, gayrihukuki bir şekilde gözaltındaki kişilerin her birini farklı avukatların ziyaret etmesi koşulunun dayatılması, görüşmelerin polis nezaretinde ve beş dakika ile sınırlandırılması, yalnızca Türkçe konuşma şartının getirilmesi de yasa ihlallerinin ve keyfi davranışların devamıdır” dedi.

Acar, avukatlardan aldıkları bilgileri de şu sözlerle paylaştı: “Görüşme gerçekleştiren avukatlar, müvekkillerine ağır şekilde işkence edildiğini, tedavilerinin yapılmadığını, gözaltındaki kişilere dair şeffaf bir sürecin yürütülmediğini belirtiyor.”

HDP’nin Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu olarak Halfeti’de yaşananları yakinen takip ettiğini de vurgulayan Acar, “Bu suça ortak olanlara, talimat verenlere ve tüm sorumlulara yönelik inceleme başlatılması için ilgili yargı kurumlarına gerekli başvuruları yapıyoruz” dedi.

GÖZALTILARA DÖNÜK İŞKENCEYİ İÇİŞLERİ BAKANI’NA SORDU

HDP Urfa Milletvekili Ömer Öcalan da Halfeti’de yaşananları meclis gündemine taşıdı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Öcalan, çatışmalardan sonra kaç sivilin yaralandığını ve yaşamını yitirdiğini, çatışmadan kaynaklı Urfa’da toplam kaç kişinin gözaltına alındığını ve nerede tutulduklarını, işkence iddialarının doğru olup olmadığını sordu.

GÖZALTINDA 3 ÇOCUK SERBEST BIRAKILDI

Öte yandan gözaltına alınan 47 kişi arasındaki olan 3 çocuğun dün gözaltı süre uzatımı için çıkarıldıkları Urfa Adliyesi'nden serbest bırakıldıkları öğrenildi. S.A (14), F.A (17) ve M. A (13) adlı çocuklar, savcılıktaki işlemlerinin ardından serbest bırakıldı.

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Cezayir Genelkurmay Başkanı: Rejim temsilcilerinin istifası akıl dışı

SONRAKİ HABER

İtalyan liman işçileri Yemen’e silah taşıyan gemiyi yüklemeyi reddetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa