Kamu Avukatları Kurulu başkanı avukat Makbule Karaoğlan Başkanlığı’nda toplanan kurul, hazırladıkları yasa taslağının yasalaşması için önceki hafta toplandı.

HaberTürk'tenYasemin Güneri'nin haberine göre; İdarenin iş ve eylemlerinin hukuka uygun olması için çalışan, Cumhuriyet savcıları gibi kamu gücünü temsil eden ve kamu adına görevlerini yerine getiren avukatlar, kamunun taraf olduğu tüm davalarda devleti savunup devlet yararını korumak için çalışıyor.

Kamu avukatlarının dile getirdiği en önemli sorun ise maaşları oldu.

Aynı meslek grubu olan hakim ve Cumhuriyet savcılarının aldığı maaş ile kendi maaşları arasında uçurum olduğunu belirten kamu avukatları, bu sorunun giderilmesi için yasa taslağı da hazırladı.

Birinci derece olan bir hakim veya Cumhuriyet savcısı 14 bin 600 lira maaş alırken, birinci sınıfa ayrılan bir kamu avukatı ise 5 bin 490 lira maaş alıyor.

Hakim ve Cumhuriyet savcılarının neredeyse üçte biri oranında maaş alan kamu avukatları, baktıkları yüz binlerce dava dosyasının karşılığında aldıkları ücretin yetersiz olduğunu belirttiler.

Kamu Avukatları Kurulu Başkanı Makbule Karaoğlan, bazı sendikaların yaptığı “Açlık ve yoksulluk sınırı” araştırmalarına göre yoksulluk sınırının altında maaş aldıklarını belirterek, “Bu durum sadece kamu avukatlarının değil, 145 bin avukatın sorunu” diye konuştu.

Türk-İş’in Şubat 2019 tarihli “Açlık ve yoksulluk sınırı araştırması”na göre 4 kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı 6 bin 609 lira olarak tespit edildi.

Yani, 1. sınıfa ayrılan bir kamu avukatı yoksulluk sınırının altında maaş alıyor. Çalıştıkları kurumlarda görev yapan işçilerden ve pek çok çalışandan daha düşük ücretle çalıştıkları için pek çok meslektaşının istifa ettiğini ve yakın zamanda kamu da görev yapacak avukat bulmakta zorlanacağını da hatırlatan Karaoğlan, hazırladıkları yasa tasarısı için Ak Parti ve muhalefet parti temsilcileriyle görüşmeye başladıklarını söyledi.

umhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu’ndan Mehmet Uçum ile bir araya geldiklerini de hatırlatan Karaoğlan, müjdeli haberi de toplantıya katılanlara verdi.

Mehmet Uçum ile yaptıkları görüşmenin oldukça olumlu geçtiğini belirten Karaoğlan, “Mehmet Uçum, gerekli hazırlıkların yapıldığını ve yasa taslağının Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sevk edildiğini söyledi” diye konuştu.

İŞTE O TABLO

Kamu avukatlarının aynı meslek grubu olan hakim-savcı-avukat meslek gruplarının ücretleri arasındaki dengenin 1982 yılından sonra yok edildiğini belirten Karaoğlan, maaş farkını açıkça ortaya koyan tabloyu da paylaştı.

SİGORTA ŞİRKETLERİ, KAMU AVUKATLARINA SİGORTA YAPMIYOR!

Sigorta şirketlerinin “Kamu avukatlarının riski çok yüksek” gerekçesiyle mesleki mesuliyet sigortası yapmadığını da hatırlatan Karaoğlan, kamu avukatlarının ön lisans mezunu bir teknik personelden bile daha düşük maaş aldığını söyledi.

Kısa zaman önce bin 300 olan hazine avukatı sayısının şu an için 800’e düştüğünü de söyleyen Karaoğlan, maaş konusunda gerekli düzenlemenin yapılmaması halinde bu sayının artacağını da sözlerine ekledi.