SONGÜL KONAR

Eşme, Dernek ile birlikte yapılan gezlerin kişi üzerinde sosyalleşmekte faydalı olduğunu söylerken, gezmenin ayrıca sağlık açısından çok önemli olduğunu vurguladı.

DOÇEK hakkında kısa bilgi veren Eşme, sözlerine şöyle devam etti: “DOÇEK 1993 yılında bölgemizde doğa sporlarının, topluma tanıtılması ve sevdirilmesi amacıyla faaliyetlere geçti. Doğa sporlarını aynı zamanda sportif anlamda değil, moral ve günlük hayatta yaşanan stres ve sıkıntılardan uzaklaşmak amacıyla yapmaya çalışıyoruz. Kente farklı bir sosyal etkinlik katmak, vatandaşın hafta sonu ne yapabileceği alternatifini getirmek amacıyla dağlara, tepeler, derelere çıkıp yürüyüşler yapıyoruz. Doğanın güzelliklerini yerinde görmek istiyoruz. Güzel bir coğrafyamız var, bu coğrafyayı hep beraber gördüğümüz gibi insanlara da gösterip, paylaşmayı istiyoruz.”

“İNSANLAR TANIDIKLARI, SEVDİKLERİ COĞRAFYAYI DAHA ÇOK SAHİPLENİYORLAR”

Gezip görülen yerleri ilk defa gören kişilerin bölgede böyle yerin olmasına şaşırdıklarını belirten Eşme, “Yürüyüşlerimiz sırasında gördüğümüz güzellikleri gerek fotoğraflarla gerek videolarla sosyal medyalarda da paylaşarak insanlara göstermeye ve bölgemizde ne kadar güzel yerlerin olduğunu anlatmaya çalışıyoruz. Fotoğraflarda görünen yerleri görmek isteyen yürüyüşlerimize katılıyorlar. Coğrafyamız çok güzel, yaşamaya değer, coğrafyamıza sahip çıkmalıyız. İnsanlar tanıdıkları, sevdikleri coğrafyayı daha çok sahipleniyorlar” dedi.

“GEÇİCİ SIKINTILAR YÜRÜYÜŞLERLE BİR NEBZE DE OLSA UNUTULUYOR”

Günümüzde iş, stres ve gerginliklerin yapılan yürüyüşlerle insanı rahatlattığının vurgusunu yapan Eşme, sözlerine şunları ekledi: “Hepimiz günlük yaşamın koşturması ve stresi içerisindeyiz, sabahtan akşama kadar birçok sıkıntı mevcut. Yorgunluğun bir şekilde atılması gerekiyor. Bunun içinde asıl özümüz olan toprakla bir araya gelmek gerekiyor. İnsanların kendi özüne dönmesinde uyum yakalamaya çalışan etkinlikler düzenlemeye çalışıyoruz. Yürüyüşlere katılan kişiler yürüyüş sonunda çok memnun kalıyorlar. Geçici sıkıntılar yürüyüşlerle bir nebze de olsa unutuluyor. Sadece sağlık anlamında değil, zihinsel anlamda da insanı dinginleştiren etkinlik oluyor. Yürüyüşlere katılan kişiler günü memnun bir şekilde kapatıyorlar. Bizim asıl çalışma alanımız insanların ruh ve iyi hallerini yakalamak. Doğanın her koşulunda gerek soğuk gerek sıcak ortamlarda bile insanın doğa ile bütünlüğünü sağlamaya çalışıyoruz. Ne olursak olalım doğanın içinden gelen insanlarız.”

“HEPSİNİN DOĞA İLE İÇ İÇE OLMASI ANLAMLI VE GÜZEL OLUR”  

Çocukların sürekli internet ve televizyon ile ilgilenmesi yerine bazı yürüyüşlere katılabilmelerinin kendileri üzerinde iyi olacağından bahseden Eşme, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Genelde çocuklar boş zamanlarını ve buna benzer zamanlarını değişik iletişim araçları ile gidermeye çalışıyorlar. İnternetten kopup birlikte hareket emiyor, vakit geçiremiyorlar. Bizim zamanımızda değişik birçok çeşit oyunlar vardı, şimdi o oyunlar oynanmıyor. Özellikle gençler kendi içlerine kapanıp bilgisayar veya telefonlarla hayatlarını sürdürüyorlar. Yürüyüşe geldiklerinde onlar da memnun kalıyorlar. Hepsinin doğa ile iç içe olması anlamlı ve güzel olur.”