Haim Ferster: 8 Nazi kampından kurtuldu, 94 yaşında hayata veda etti

94 yaşındaki Polonya asıllı Holokost kurtulanı Haim Ferster, 2. Dünya Savaşında Nazilerin 6 milyon Yahudi’yi öldürdüğü sekiz farklı Nazi kampından kurtulmayı başarmıştı.

Dünya
9 Şubat 2017 Perşembe

Geçtiğimiz Pazartesi günü İngiltere  Manchester’da hayata veda eden Ferster, Polonya’nın Sosnowiec şehrinde doğdu. Dindar bir Yahudi olan Ferster, 1943 yılında Naziler tarafından yaşadığı yerden sürülerek, Almanya ve Polonya’da bulunan toplama kamplarına gönderildi. Savaş boyunca aralarında Auschwitz ve Buchenwald olmak üzere sekiz farklı kampta yaşayan Ferster, savaştan sonra İngiltere’ye göç etti ve bugüne kadar Manchester’da yaşadı. Dikiş makineleri tamiri konusunda uzman olan Ferster’in 92 yaşındaki  kardeşi de bir Holokost kurtulanı.  

Ferster’in kardeşi ve kuzeni dışında tüm ailesi Holokost’ta öldürüldü.  Ferster’in oğlu, babasının vefatı ile ilgili olarak BBC’ye yaptığı açıklamada tarihin en büyük dehşetlerinden birini yaşamış olan yaşlı adamın  tek korkusunu şöyle açıkladı: “ Holokost’un unutulması en büyük korkusu idi.”