YAZARLAR

Haftasonu kaçamağı: Kızarmış tavuk

Tavukların yetiştirilmesi ile ilgili şüpheler, sunileşen lezzetler derken, zincir yerlerde yediğimiz kızarmış tavuklar eskisi kadar güven vermez oldu. Ancak, özellikle çocukların da çok sevdiği bu lezzetten niye mahrum kalalım? Evde sağlıklı bir şekilde kızarmış tavuk isteyenleri hemen buraya alalım.

Kabul edelim, hepimiz kızarmış yiyecekleri ara sıra yemekten keyif alıyoruz. Evet, genellikle diğer pişirme yöntemleriyle karşılaştırıldığında kızartma çok masum bir yöntem değil, ama ara sıra yapmaktan da bir zarar gelmez.

Çocukluğumda babamın iş için gittiği bir ülkede ilk defa karşıma çıkan KFC’de kızarmış tavukları çok severek yediğimizi hatırlıyorum. Babam döndükten yıllar sonra bu zincir ve benzerleri ülkemizde de bulunur hale geldiler. Elbette tavukların yetiştirilmesi ile ilgili şüpheler, sunileşen lezzetler derken, bu tür zincir yerlerde yediğimiz kızarmış tavuklar eskisi kadar güven vermez oldu. Ancak, özellikle çocukların da çok sevdiği bu lezzetten niye mahrum kalalım? Evde sağlıklı bir şekilde kızarmış tavuk isteyenleri hemen buraya alalım.

Önce birkaç ipucuyla başlayalım. Listede oldukça fazla çeşit baharat göreceksiniz, bazılarını bulmak pek kolay değil, ancak ne kadar eksiksiz yapabilirseniz o kadar lezzetli olacaktır. Özellikle smoked paprika isli tadıyla çok yakışıyor. Tarifte çok az votka da var, o ne alaka derseniz, sıvı hamura katılan alkol sıcak yağa girince çok hızlı buharlaşıp dış katmanın daha çıtır olmasını sağlıyor, istemeyenler kullanmayabilir. Eğer bir fritözünüz varsa onu kullanabilirsiniz, yoksa da mümkünse derin bir döküm tencere, veya derin ve kalın tabanlı bir çelik tencere pişirmeye daha uygun, tavada kızartmayı önermiyorum, hem yağın yanma riski daha fazla hem de ortalığı çok daha fazla batırabilirsiniz. Bir de sıcaklık ayarlaması için mutlaka termometre bulundurmanızı öneriyorum.

MALZEMELER

8 parça kemikli tavuk (yaklaşık iki kg, mümkünse 4’er adet baget ve kalça olsun)

2 tatlı kaşığı tuz

3 tatlı kaşığı smoked paprika (bunu ithal ürün satan mağazalarda bulmak mümkün)

2 tatlı kaşığı çekilmiş beyaz biber

1 tatlı kaşığı sarımsak tozu

1 tatlı kaşığı toz zencefil

1 tatlı kaşığı kereviz tozu (baharatçılarda bulunabiliyor)

1 tatlı kaşığı taze şekilmiş karabiber

1 tatlı kaşığı hardal tozu

2 çay kaşığı kekik

2 çay kaşığı kuru fesleğen

2 su bardağı un

2 tatlı kaşığı mısır nişastası

1 su bardağı ayran

2 büyük yumurtanın beyazı

2 tatlı kaşığı votka

1 lt kızartma yağı (ayçiçek olabilir, zeytinyağı kullanmayın)

YAPILIŞI

Tavukları tuzlayın: Tavuk parçalarınızı bir fırın tepsisi üzerine yerleştirin ve her taraflarını bir tatlı kaşığı tuz ile iyice tuzlayın. Oda sıcaklığında 30 dakika bekleyin. Bu tuzlama sayesinde tavuklarınız daha sulu hale gelecek, o yüzden bu adımı ihmal etmeyin.

Baharat karışımını hazırlayın: Büyük bir kap içerisinde kalan tuz hariç tüm baharatları iyice karıştırın.

Tavukları lezzetlendirin: Baharat karışımının yarısını yarım saattir tuzla bekleyen tavukların üzerine döküp her taraflarını iyice baharatla kaplayın.

Kaplama istasyonları hazırlayın: Un, nişasta ve kalan bir kaşık tuzu, baharat karışımının kalan yarısıyla bir çırpma teli kullanarak iyice karıştırın. Orta boy bir kaseye ayran, yumurta beyazları ve kullanacaksanız votka ekleyin ve bir çırpma teliyle iyice karıştırın. Bir tepsi üzerine tel bir ızgara yerleştirin.

Tavukları kaplayın: Her seferinde bir parça tavuğu önce ayran karışımına daldırıp iyice kaplayıp, baharatlı un karışımına batırın. Un kabını sallayarak tavuğun her tarafını kaplayın, sonra parmaklarınızla bastırarak karışımın tavuğa iyice yapışmasını sağlayın.

Kaplamayı sabitleyin: Kapladığınız tavukları tel ızgara üzerine yerleştirin ve tüm tavukları oda sıcaklığında en az 10, en fazla 30 dakika kadar dinlendirin. Bu sürede yağı ısıtabilirsiniz.

Kızartmaya hazırlık: Yağı derin bir tencerede 180 dereceye gelene kadar yaklaşık 10-15 dakika ısıtın. Tavukları baharatladığınız boş tepsiyi yıkayıp kurulayın ve üzerini kağıt havlularla kaplayıp, üzerine bir tel ızgara yerleştirin. Burası, pişen tavukları yenebilecek sıcaklığa gelene kadar bekleteceğimiz alan. Eğer direkt bir tabağa ya da kağıt havluya koyarsanız, tavukların dış kaplaması yumuşayacak ve çıtırlığını kaybedecektir.

Tavukları kızartın: Tencerenin büyüklüğüne göre 2-3 parça tavuğu kızartmaya başlayın. Parçaları bir maşa yardımıyla 3-4 dakikada bir çevirin, yağ sıcaklığını 160 derecenin altına düşürmeyecek şekilde ocağın ateşini ayarlayın. Tavukları içleri 75 derece olana ve dışları kahverengi olana kadar 12 ila 15 dakika kızartın.

Tavukları soğutun: Tavukları tel ızgara üzerine alın. Kalan tavukları da 2-3 parçalık gruplar halinde pişirmeye devam edin. Yeni tavukları kızartana kadar yağ sıcaklığının tekrar 175 dereceye çıkmasını bekleyin. Tavukları en az 10 dakika beklettikten sonra servis yapabilirsiniz.

Güzel bir hafta dilerim.


Evren Aybars Kimdir?

1978'de Ankara'da doğdu. Ankara Özel Tevfik Fikret Lisesi ve ODTÜ Makina Mühendisliği'nde okuduktan sonra iş hayatına atıldı. Çalışırken aynı zamanda çocukluk yıllarından beri merakı olan yemek yapma konusunda da kendini geliştirmeye başladı. Bir blog sayfası ile başlayan yemek tarifleri macerası, 2014'te Özge'yle evlendikten sonra evinde çekimlerini yaptığı 10 Numara Mutfak adlı Youtube kanalı ve Radikal gazetesinde gastronomi yazıları ile devam etti. 2015 yılında Uğur Deniz'in babası oldu. 2016 yılından bu yana da Gazete Duvar da gastronomi yazılarına ve bir yandan da makina mühendisi olarak kariyerine devam etmektedir.