Haber61 Ajandası - 23.09.2016

Haber61 Ajandası - 23.09.2016

Haber61 Ajandası - 23.09.2016

TRABZON'DA "ALTIN" BULUŞMA!

Esnaf şehri Trabzon 30 Eylül-2 Ekim tarihleri arasında  ülke genelindeki kuyumcu esnafını ağırlayacak. Kuyumcular Birliği Kanun Teklifi taslağına son şekli vermek için Trabzon'da toplanacak oda-dernek ve sektörle alakalı kuyumcuların etkinliği ile ilgili açıklama yapan Trabzon Kuyumcular ve Saatçiler Odası Başkanı Ali Yazıcı şu açıklamayı yaptı:"Türkiye kuyumculuğunun 30 yılı aşkın bir süredir devam eden üst çatı kurma arayışında önemli bir mesafe aldık. Kuyumcular Birliği Yasa teklifi taslağına son şekli vermek için gerçekleşecek toplantıya 300'e yakın oda,dernek başkanları ve vitrinci kuyumcu esnafı katılacak. Trabzon'da 3 gün sürecek toplantıda çeşitli etkinliklerimiz olacak.Tarihi kunduracılar caddesinde altın defile ve bunun yanısıra hasır bilezik ören bayanlar için stantlar açacağız.trabzon'u en iyi şekilde temsil edeceğiz"Kuyumcular Birliği çalıştayı 1 Ekim'de Zorlu Grant Otel'de saat 10.00'da başlayacak
**

ÖĞRETMEN ATAMALARINDA BÜYÜK DEĞİŞİKLİK!
15 Temmuz darbe girişiminin ardından 28 bin öğretmen ihraç edilirken, yaklaşık 20 bin öğretmen de soruşturmalarla açığa alındı. 2016-2017 öğretim yılı da bu 48 bin öğretmen eksiğiyle başladı. Eğitimcilerin 125 bini bulduğunu söylediği öğretmen açığına çözümü Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) “norm kadro fazlası” öğretmenleri tayin ederek çözme kararı aldı. Buna göre okullarında ders azalması, program kapanması başta olmak üzere çeşitli nedenlerle “kadro fazlası” olan öğretmenler başka okullara tayin isteyecek ya da MEB onları resen atayacak. Bu durumda 40 binin üzerinde öğretmen bulunuyor. MEB, 5 yıl sonra sözleşmeli öğretmen uygulamasını bu yıl tekrar başlattı. 15 bin öğretmen KPSS ve Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) puanlarına göre atanacak. Dershane öğretmenlerinden 5 bini de KPSS puan ve şartsız sözlü sınavla tayin edilecek. Bu atamalar “çakılı” olarak adlandırılıyor çünkü öğretmenlerin 6 yıl boyunca atandıkları yerden tayin isteme hakları yok ve birer yıllık sözleşmelerle atanacaklar. 

**
DOKUZ GÜNLÜK TATİL ARTIK HAYAL!
Resmi tatil olan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın cumartesi gününe, yılbaşı ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın ise pazar gününe rastlaması çalışanların moralini bozdu.Yalnızca 1 Mayıs İşçi Bayramı, Pazartesi günü resmi tatil yapılabilecek.Öte yandan dini bayramlar da bu sene hafta sonuna denk geldiği için devlet tarafından 9 günlük uzun tatile izin verilmesi zor görünüyor. 2016’da iki bayramda toplam 18 gün izin yapan çalışanlar bu sene uzun tatil yapma fırsatını yakalayamayabilir.Ramazan Bayramı’nı 25 Haziran Pazar günü başlayıp, 27 Haziran Salıgünü sona erecek.Dört günlük Kurban Bayramı’nın ise ikinci ve üçüncü günleri hafta sonuna denk geliyor. 1 Eylül Cuma günü başlayacak olan Kurban Bayramı 4 Eylül Pazartesi günü sona erecek.

**
FETÖ'NÜN AKIL ALMAZ SAHTEKARLIĞI!
Maliye Bakanlığı'nın vergi müfettişliği sınavında FETÖ'cülerin hilesi tespit edildi. Bakanlığa bağlı Vergi Denetim Kurulu'nun 23-26 Haziran 2014 tarihleri arasında yaptığı Vergi Müfettişliği Yeterlilik Sınavı'nda başarısız olanların puanları yükseltilerek sınavdan geçirilmesi sağlandı. Sınavdan geçmeye hak kazananlar ise puanları düşürülerek elendi.Bunun üzerine haksız bir şekilde elenenler hukuki yollara başvurarak sınavın iptali için dava açtı. Ankara 11. İdare Mahkemesi'nde açılan 2014/2275 esas numaralı davada, bilirkişi inceleme raporu yapılan usulsüzlüğü gözler önüne serdi. Sınav Kurulu'nun, bilirkişiye gönderdiği sınav kağıtlarından birisinde adayın cevap vermediği sorulara bile yüksek puan verildiği görüldü.Sınavın iptaline yönelik Danıştay'da da dava açıldı. Danıştay 16. Dairesi'nde görülen davanın kararında, sınav komisyonunun yetersiz ve usulsüz oluşturulması nedeniyle sınavın yürütmesi durduruldu. Bu karar, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu tarafından da onanarak kesinleşti. Söz konusu yargı kararı idareye tebliğ edilmesine rağmen vergi müfettişliğine yapılan atamalarda geriye dönük herhangi bir işlem yapılmadı.

**
YAŞAM KOŞULLARINDA DURUM VAHİM!
TÜİK tarafından yılda bir kez yayınlanan “Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması, 2015”sonuçları, ekonomideki hal ve gidişin sıradan insanların, yaşam koşullarına etkisini ortaya koyuyor olması açısından özellikle büyük önem taşıyor. Araştırmanın ortaya koyduğu en önemli husus, gelir adaletsizliğindeki artış. En yüksek gelire sahip yüzde 20'lik grubun toplam gelirden aldığı pay, 2015 yılında, bir önceki yıla göre 0,6 puan artarak yüzde 46,5 çıkarken, en düşük gelire sahip yüzde 20'lik grubun aldığı pay ise 0,1 puan azalarak yüzde 6,1 olmuş durumda. Gelir dağılımı eşitsizliğini ölçen Gini Katsayısı esas alındığında, gelir eşitsizliği bir önceki yıla göre 0,006 puan artarak, 0,397 olarak tahmin edilmiş.Özellikle orta sınıfın gelir kaybını ortaya koyan araştırma sonuçlarına göre, yoksulluk oranı bir önceki yıla göre 0,3 puanlık düşüş ile yüzde 14,7 olarak gerçekleşmiş. Araştırmaya göre; yoksulluk oranı, okur-yazar olmayanlar ve hiçbir okul bitirmeyenler ile lise ve dengi eğitim görmüş kesimler açısından bir önceki yıla göre düşerken, lise altı ve yüksek öğrenim görenler açısından artmış durumda. Yoksulluk halinin sürekli hale gelmesini gösteren Sürekli Yoksulluk Oranındaki yüzde 0,7’lik artış (2014’deki yüzde 15,1’lik oran 2016’da yüzde 15,8’ e yükselmiş) ekonomideki zayıflamanın istikrar kazandığını ortaya koyuyor olması açısından önemli. Son 10 yılda dışarıdan borç olarak sağlanan paradaki artışa paralel olarak sürekli düşen bu oranın, uzun yıllar sonra tekrar artıyor olması, ülkenin, dolayısıyla hane halklarının borç paraya ulaşmakta zorlandığını gösteriyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Yaşam