ANASAYFA arrow right Yaşam

Covid-19 salgını döneminde sendikal hak ihlalleri arttı

Covid-19 salgını döneminde sendikal hak ihlalleri arttı
YAYINLAMA: 08 Temmuz 2020 / 21.04
GÜNCELLEME: 08 Temmuz 2020 / 21.38
Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) tarafından hazırlanan Küresel Haklar Endeksi 2020 Raporu yayımlandı. Rapora göre Türkiye, işçilerin ve sendikaların karşılaştığı hak ihlalleri bakımından 144 ülke arasından ilk 10’a girdi

Raporu Sabah’a değerlendiren Tüm Bel Sen Gaziantep Şube Başkanı Niyazi Çevik, raporda, Türkiye’de işçi haklarının güvence altında olmadığının ve sendika üyelerinin işten çıkartıldığı vurgulandığının altını çizdi. “Rapora göre, Covid-19 salgını döneminde sendikal hak ihlalleri arttı. Sendikal faaliyetler karantina kuralları gerekçesiyle engellendi, sosyal diyalog askıya alındı, sendikalarla istişare azaldı. Bu durum salgınla mücadeleyi sekteye uğrattı, ölümlere ve iş kazalarına yol açtı” dedi.

Yeni sendikaların kurulması ve sendikaların yetki alması zorlaştırıldı

Küresel Haklar Endeksinin işçilerin ve sendikaların karşılaştığı hak ihlallerinin küresel bir analizini içerdiği tespitini yapan Başkan çevik, “144 ülkenin incelenmesi sonucunda emekçiler için en kötü 10 ülke listesi hazırlandı. Bangladeş, Brezilya, Filipinler, Hindistan, Honduras, Kazakistan, Kolombiya, Mısır, Türkiye ve Zimbabwe işçiler için en kötü ülkeler listesinde yer aldı.

Pek çok ülkede grev ve toplu pazarlık hakkı ihlal edildi. Yeni sendikaların kurulması ve sendikaların yetki alması zorlaştırıldı. İşçiler ve sendikacılar tutuklandı hatta öldürüldü, ifade özgürlüğü ihlal edildi” şeklinde konuştu.

İşçilerin adalete erişimi zorlaşıyor

“Küresel Haklar Endeksi 7 yıldır hazırlanıyor ve 2020 raporu 7 yılın en kötü sonuçlarını verdi” ifadelerini kullanan Çevik, hükümetlerin ve işverenlerin eğilimlerinin işçi haklarını kötüleştirdiğini kaydetti. “İfade özgürlüğünü engelleyen ülke sayısı artıyor. İşçilerin adalete erişimi zorlaşıyor. Denetim ve soruşturmalarla bağımsız sendikalara gözdağı verilmek isteniyor. Rapora göre, Covid-19 salgını döneminde sendikal hak ihlalleri arttı. Sendikal faaliyetler karantina kuralları gerekçesiyle engellendi, sosyal diyalog askıya alındı, sendikalarla istişare azaldı. Bu durum salgınla mücadeleyi sekteye uğrattı, ölümlere ve iş kazalarına yol açtı” ifadelerini kullandı.

İşverenler, sendika faaliyetlerini engellemeye çalıştılar

Tüm Bel Sen Gaziantep Şube Niyazi Çevik, konuşmasını şu şekilde bitirdi: “Ortadoğu ve Kuzey Afrika işçiler için en kötü bölge olmaya 2020 yılında da devam etti. Çatışmaların sürdüğü Filistin, Suriye, Yemen ve Libya ülkelerde işçi hakları ihlal edildi. Belarus, Gine, Senegal ve Togo gibi ülkeler sıklıkla grevleri yasakladılar. Bolivya, Şili, Iran ve Irak’ta sendikal etkinlikler saldırıya uğradı. Mısır ve Honduras’ta toplu sözleşme hakkı ihlal edildi ve işçi temsilcileri işten atıldı. Türkiye ve Hong Kong’ta ifade özgürlüğü engellendi. Türkiye, Endonezya ve G. Kore’de sendikacılar tutuklandı. Rapora göre Türkiye’de hükümet sendikalara yönelik hasmane tutumunu sürdürdü. Bağımsız sendikalara yönelik baskılar, yurttaş haklarının ihlal edilmesi bir korku iklimi yarattı. İşverenler de ayrımcılık ve işten atmalar yoluyla sendika faaliyetlerini engellemeye çalıştılar.” Fatma Karabacak

 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *