ANASAYFA arrow right Ekonomi

Bal rekoltesinde son 4 yılın rekoru kırılacak

Bal rekoltesinde son 4 yılın rekoru kırılacak
YAYINLAMA: 05 Temmuz 2020 / 20.52
GÜNCELLEME: 08 Temmuz 2020 / 21.44
1 Haziran itibariyle başlayan birinci bal hasadının bitimine 10-15 gün kaldı. Kovan sayısının artması, yağışların ve havaların istenilen düzeyde olmasının bal rekoltesini arttıracağı belirtiliyor

550 ile 600 ton aralığında bal rekoltesi beklediklerini ifade eden Gaziantep İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Nebi Koca, bu rekolte ile son 4 yılın rekorunun kırılacağının altını çizdi. “İlimizdeki kovan sayısının artması, iklimsel şartların iyi ve kışın soğukların olması, bahar ayındaki yağmurlar ve sıcaklar bal rekoltesinin artmasında etkili oldu” dedi.

1 Haziran itibariyle birinci bal hasadı başladı

Gaziantep’te 1 Haziran itibariyle birinci bal hasadının başladığını açıklayan Başkan Koca, “Bazı bölgelerimizde hasatlarımız devam ediyor ve birinci bal hasadının 10-15 gün içerisinde biteceğini düşünüyoruz. Dolayısıyla ortaya Zahter bal rekoltemiz ortaya çıkacak. Ağustos ayının 1 ile 15 arasında da ikinci hasat yapıldıktan sonra net rekolte ortaya çıkacak” şeklinde açıklama yaptı.

Rekolte arıcıların yüzünü güldürecek

Hasatların çok iyi olduğunu kaydeden Koca, rekoltenin arıcıların yüzünü güldüreceğini söyledi. “Geçen yıl 500 ton civarında rekoltemiz olurken, bu sene 550 veya 600 ton olmasını bekliyoruz. İlimizdeki kovan sayısının artması iklimsel şartların iyi ve kışın soğukların olması, bahar ayında ki yağmurlar ve sıcaklar bal rekoltesinde oldukça etkili” ifadelerini kullandı.  

Her yıl kurslar açarak 150-200 kişiye eğitim veriyoruz

Arıcılık mesleğini yapanların sayısının her geçen gün artmaya devam ettiği tespitini yapan Gaziantep İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Nebi Koca, konuşmasını şu cümlelerle devam ettirdi: “Birliğimize bağlı 750 üyemiz bulunurken, 63-64 bin arı kovanımız mevcut. Hem sağlıklı ek iş hem sağlıklı bir ürün olduğu hem de bu mesleği yapanlar para kazandığı için bu işe talep hızla artıyor. Her yıl kurslar açarak 150-200 kişiye eğitim veriyoruz. İnşallah daha da iyi olacak.”

Hedefimiz önümüzdeki yıllarda ilk 10’a girmek

Başkan Koca, Gaziantep’in arıcılık bakımından Türkiye’de 32 veya 33’üncü sırada yer aldığını açıklarken, “İlimiz arıcılığa çok geç başladı, ama belli bir noktaya gelindi. Hedefimiz önümüzdeki yıllarda ilk 10’a girmek. Tabi bu kolay bir şey değil. Bunun için yoğun eğitimler veriyoruz, projeler üretiyoruz gibi çalışmalarımız devam ediyor” şeklinde açıklamada bulundu.

Dünya Arıcılık Kongresinde birinci olmayı hedefliyoruz

Bu sene arı ölümlerinin fazla yaşanmadığına dikkat çeken Koca, arı ölümlerinin olmamasını yağışların iyi olmasına bağladı. “Bakanlık zirai ilaçların dozajını düşürmüş, ancak çiftçi iki defa ilaç atıyor. Zehir ile ilgili herhangi bir önlem alınmış değil. Şu anda üretime yönelik çalışmalara hız verdik. Zahter Balının tanıtımı konusunda gerek sosyal medyada gerekse diğer alanlarda çalışıyoruz. İnşallah ilerleyen zamanlarda balımızı Dünya Arıcılık Kongresine göndereceğiz ve birinci olmayı hedefliyoruz” diye konuştu. Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *