ANASAYFA arrow right Ekonomi

Üreticileri, karaborsacı ve stokçunun kucağına atmayın

Üreticileri, karaborsacı ve stokçunun kucağına atmayın
YAYINLAMA: 08 Temmuz 2020 / 20.59
GÜNCELLEME: 08 Temmuz 2020 / 21.36
Şehitkamil Ziraat Odası Başkanı Cuma Yiğit, başkanlığında gerçekleştirilen Şehitkamil Ziraat Odası Meclis Toplantısı’nda fıstık rekoltesi ele alındı

Toplantıda, Gaziantep Ticaret Borsa’nın tahmini fıstık rekoltesinin 388 bin ton olarak açıklamasının spekülatif amaçlı ve fıstık fiyatını düşürmeye yönelik olduğu vurgulanırken, boz fıstığın kilosunun 30, kırmızı kabuklunun fiyatının ise 40 liradan aşağı olmaması gerektiği belirtildi.

Gazianteplilerin bu kişilerin kim olduğunu çok iyi biliyor

Çiftçinin stokçu ve karaborsacıların kucağına atılmaması gerektiğini belirten Yiğit, “Şehrimizde fıstığın fiyatını belirleyen 5-10 kişi var ve Gazianteplilerin bu kişilerin kim olduğunu çok iyi biliyor” dedi ve ekledi: “Ziraat Odalarına danışmadan rekolte açıklamaları yapıyorlar. Oda olarak bizler hazırız. Her oda da Ziraat Mühendislerimiz görev yapıyor. Bahçe bahçe gezelim ne kadar rekoltemiz var görelim.”

Gerçek ne ise onu söylemek gerekiyor

Bu sene fıstığın var yılı olduğunu hatırlatan Yiğit, “Bazı kurumlar fıstığın rekoltesini çok yüksek söylüyorlar. Bu kadar yüksek rekolte açıklanması çok yanlış, gerçek ne ise onu söylemek gerekiyor. Çevre il ve ilçelerden aldığımız bilgilere göre bu sene rekoltenin tahmini olarak 250 bin ton olacağını düşünüyoruz. Yüksek rekolte söylenerek her sene fıstığı üreticinin elinden ucuza alıp yüksek fiyatlara satıyorlar” diye açıklamada bulundu. 

Devletimiz, fıstığa bir taban fiyat belirlemeli

“Fıstığın maliyeti çok, bakımı zahmetli ve meşakkatli. Bir fıstık ağacı dikildikten 15 yıl sonra ürün veriyor” diyen Yiğit, “Antepfıstığı senede bir mahsul veriyor. Geçen yıl yoktu, bu sene var yılı, önümüzdeki yıl yine yok yılı. Yani bu seneki mahsulü 3 senenin ortalamasıdır. Devletimiz, fıstığa bir taban fiyat belirlemeli. Buradan çiftçilerimize ucuza satmayın çağrısı yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

Birlik ve kooperatif kurmada geç kaldık

Üreticilere birlik veya kooperatifleşme çağrısı yapan Başkan Yiğit, “Birlik veya kooperatifin şimdiye kadar kurulması gerekiyordu. Gaziantep olarak bu konuda geç kaldık. Şehrimizde fıstığın fiyatını belirleyen 5-10 kişi var ve Gazianteplilerin bu kişilerin kim olduğunu çok iyi biliyor. Hırsızlık konusunda çok sıkı tedbirler alınması gerekiyor. Bu konuda ilçe başkanlarımız ve kaymakamlıklarla görüşerek, gerekli tedbirlerin alınmasını sağlayacağız” değerlendirmesi yaptı.

Bu fiyatlarla bile üretici para kazanamıyor

Kurbanlık konusuna değinen Şehitkamil Ziraat Odası Başkanı Cuma Yiğit, konuşmasını şu cümlelerle sonlandırdı: “Bu sene büyükbaşlar 23 ile 23,5 küçükbaşlar ise 26 ve 27 lira arasında değişiyor. Bu fiyatlarla bile üretici para kazanamıyor. Çünkü yem, saman ve diğer girdileri maliyetleri çok yüksek. Dolayısıyla bu girdi maliyetleri düşürülürse hem üretici hem de tüketici kazanır.” Fatma Karabacak

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *