Siyaset Binali Yıldırım'dan CNN TÜRK'te önemli açıklamalar

Binali Yıldırım'dan CNN TÜRK'te önemli açıklamalar

21.03.2019 - 21:01 | Son Güncellenme:

AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım, CNN TÜRK'te yayınlanan Tarafsız Bölge programında, "Adamına göre plan tadilatı olmayacak." dedi.

Binali Yıldırımdan CNN TÜRKte önemli açıklamalar

Binali Yıldırım'ın açıklamalarının satır başları şöyle;

Haberin Devamı

HDP ve Kürt seçmen işini ayırt etmek gerekiyor. Geçmiş seçimlere bakalım biz Güneydoğu'daki illerin bazılarında ikinci bazılarında birinci partiyiz. Dolayısıyla Kürt vatandaşlarımızdan Kürt seçmenden HDP dışında oy alan parti AK Parti. Koca İstanbul seçimlerini 10.5 milyon seçmenin oy kullanacağı seçimleri getirip HDP'ye sıkıştırmak İstanbul'a da haksızlık olur. HDP oy veren Kürt seçmenden de ben oy alacağım.

ETNİK KİMLİĞİMİZLE GURUR DUYALIM

Bu benim yeni söylediğim bir şey değil. 16 yıl boyunca bunu söyledim. Annemize babamıza biz karar vermiyoruz ki. O kararı biz vermiyoruz. Dolayısıyla doğuştan gelen kimliğimiz bizim şerefimizdir, onurumuzdur. Bunu saklamaya gerek yok. Bu bizim millet olmamız, kardeşliğimiz için olmazsa olmaz şeylerdir. Ancak bir şey vardır. Ay yıldızlı bayrağımız, vatan toprağımız, milletimiz ve Türkiye Cumhuriyeti devletimiz vazgeçilmemiz. Bunlara gözümüz gibi bakacağız.

Haberin Devamı

SEZAİ TEMELLİ AÇIKLAMASI

Yönlendirme yapılıyor. Bu yönlendirme CHP tarafından da HDP tarafından da yapılıyor. Altında bir de uyarı var. Kazanamazsanız sebebini söylüyorum diyor. Ben de diyorum ki o halde HDP seçmeni, bu şehirde yaşayan bu şehir için söyleyecek sözüm var diyen bu şehrin geleceğini düşünen herkes partisini, tercihini ertelesin. İstanbul seçiminde beraber yol alalım. İstanbul bizim evimiz, işimiz, memleketimiz. Ortak geleceğimiz. Ben bunu iyi yapacağımı düşünüyorum. Bu iddia boş bir iddia değil. Bunun arkasında 16 yıllık bir tecrübe var. Şunu söylemek istiyorum HDP ya da Kürt seçmen, oylarını pazarlamak pay etmek bunları etik bulmuyorum. Etik bulmamanın ötesinde saygısızlık olarak görüyorum.

Ben sakinimdir, ağır konuşurum. Soyadım gibi iş yaparım. Şunu söyleyeyim; Bana hiçbir kimse hiçbir şartta istemediğim bir şeyi yaptıramadı. İstanbul Büyükşehir Belediye başkanı adaylığına kendim karar verdim çok da istekliyim.

Binali Yıldırımdan CNN TÜRKte önemli açıklamalar

ÇEKİCİ GÜÇ İSTANBUL'DA

Meclis Başkanlığı, Atatürk'ün koltuğu önemli bir iş. Ben de orada 7 ay bulundum. Önemli işler de yaptık. Benim geçmiş yaşamım boyunca yaptıklarım dikkate alındığında orası benim için daha uzun süre götürülecek bir yer değil. Ben sokakta oldum. Ben her yerde mutlaka bir hizmet, üretim, bir iş, vatandaşın hayatı nasıl kolaylaştırılır, nasıl mutlu olunur? Bunun için uğraştım. Meclis başkanlığında bunu da yapamazsınız ki...

Haberin Devamı

İstanbul başbakanlık gibi bir yer. Niye bunu söylüyorum? İstanbul'u bir şehir gibi düşünmeyin. İstanbul bütün şehirlerin temsilcilerinin olduğu bir yerdir. Türkiye nüfusunun yüzde 20'si burada. Toplam verginin yarısı İstanbul topluyor, ihracatın yüzde 45'ini yapıyor. Gelen turistin üçte biri İstanbul'a geliyor. Milli gelirin yüzde 31'ini İstanbul tek başına sağlıyor. İstanbul BM'ye bağlı müstakil bir ülke olsa 41. ülke oluyor. Ekonomi ve nüfus bakımından. İstanbul'u Türkiye haritasından ayır Türkiye çökezler. Çekici güç İstanbul'da.

Hiçbir makam küçümsenmez. Ucunda vatandaşa hizmet varsa bütün makamlar kutsaldır.

SOSYAL BELEDİYECİLİK BAŞLADI

Şöyle, bir kere geçen 25 yıl bizim dönemimiz. Biz geçmişimizi yok sayamayız. 1994 İstanbul ne haldeydi... O zaman ne vardı, yollar çamurdu, çukurdu, su yoktu. Hava kirliliği had safhadaydı. Ben buna İstanbul 0.0 versiyonu diyorum. Recep Tayyip Erdoğan geldi ayağa kaldırdı. Yollar temizlendi, çöpler alınmaya başlandı. İnsanlar bir nefes aldı. Onun döneminden sonra sosyal belediyecilik başladı. Bu şehirde yaşayan insanlarla temas kurup, sosyal belediyecilik anlamında destekler verildi. Engellilere, ihtiyaç sahiplerine, sokak hayvanlarına...

Haberin Devamı

İstanbul'da gittikçe güncelleşen ağırlaşan yeni ihtiyaçlar doğdu. Trafik sorununun çözülmesi, yeşil alanlarının artırılması, otopark ihtiyacının giderilmesi gibi sorunlar ortaya çıktı. Raylı sisteme önem verildi.

Binali Yıldırımdan CNN TÜRKte önemli açıklamalar

İSTANBUL 4.0

Son 15 yılda bilgi teknolojilerinde, iletişimde çok büyük gelişmeler oldu. Bütün Türkiye'yi ADSL denilen hatlarla donattık. Türkiye son 16 yılda altyapıda 9.sıraya yükseldi. İstanbul 4.0'ın anlamı akıllı şehir yönetimi. Bilişimle, teknolojiyle İstanbul'u yönetmek. İstanbul'un elinde her gün toplanan 30 milyon veri var. Bu verileri analiz etmemiz lazım, bu verilerden İstanbul'un ihtiyacı ne nasıl çözüm üretilecek? Bir teknoloji merkezi kuruyoruz. Gençler oraya gelecek.

Haberin Devamı

Şimdi diyelim ki burada bulunduğumuz yerde bir sokakta sorun var. O sorun daha peydah olmadan bizim tarafımızdan bilinecek ve oraya müdahale edilecek. Metro şimdi sürücüsüz. Dünyanın en modern metrosu. İnsan elinin değdiği yerlerde manuel olduğu için bir kurguyu bozabiliyorsunuz. Bozduğunuz zaman da avantaj sağlayacak yerde dezanvantaj oluyor.

İstanbulluların davranışlarına göre alışkanlıklarına göre ihtiyaçlarını önceden görmek ona göre kararlar almak. İstanbullu ne yapmak istiyor? Hafta sonu yürümek istiyor. Doğru yerde yapmamız için teknolojiye ihtiyaç var. Sultangazi'de oturanların beklentileri farklı Beşiktaş'ta oturanların beklentileri farklı. Teknoloji eldeki büyük veriyle inceliyor. Bugün teknoloji şirketleri ne yapıyorlar? Dünyada herkes bilgisayar kullanıyor, bütün bilgileri toplayıp size mesajlar gönderiyorlar. Bunu İstanbul ölçeğinde yapacağız. Akıllı şehirde özellikle geleceğin mesleklerin öğretilmesi var.

Akıllı şehir kısacası, insan aklını kullanarak insanın zaman olarak üstesinden gelemeyeceği bir sürü veriyi değerlendirip, ona yönelik şehrin yaşayanlarına, beklentilerine, ihtiyaçlarına cevap verecek bir sistem.

Vatandaşlarımız bizim 15 senedir yaptıklarımızı görüyorlar. Havalimanlarını görüyorlar, demiryollarını görüyorlar. Biz ondan daha fazla akıl yolu yaptık. O gözükmüyor sadece kullanılıyor. Bilişim teknolojilerini yaşamadan anlatmak ve hissetmek zor.

İstanbulluların hayat tarzı olacak. Hemşehrilerimiz bu sisteme dahil olmazsa, günlük işlerini yapmakta zorlanacak. Bu değişimi de yaşatmamız lazım.

GELECEĞİN İHTİYAÇLARINI PLANLIYORUZ

Zaman geçiyor, insanların ihtiyaçları değişiyor. İnsanların başka sorunları oluyor. Şimdi kimse çöpü konuşuyor mu? Şimdi geleceğin ihtiyaçlarını planlıyoruz. Geçmişte yapılması gerekenler yapıldı ama hayat devam ediyor. Yeni teknolojiler ve bunun bize getirdiği ihtiyaçlar da devam ediyor. Geçmişte hatalı işler yapılmadı mı yapıldı. Cumhurbaşkanımız dedi ki biz imar işlerinde yanlış yaptık. Bu bir öz eleştiridir. Öz eleştiri olmadan ilerleme olmaz.

PLAN TADİLATI

Adamına göre plan tadilatı olmayacak. Daha doğrusunu söyleyeyim, bir yer var dolaşıyorsunuz. Şişli'de küçük bir arsa kalmış. Ben buraya bir revize imar planı yaptırayım, bunu da meclisten geçireyim. Bu olmayacak. Bu tip ısmarlama bir kişiye kazandıracak, azat edecek planlar benden geçmez. Burada İstanbullulara söz veriyorum. İmar çirkinliğini ortaya çıkaran da bu. Bütün her şey olmuş bitmiş, ekonomik zenginlik oluşmuş sen uyanıklık yapıyorsun bir şekilde işini kovalıyorsun, çeviriyorsun. Onun etrafındaki binaların hakkı nerede kaldı?

Amerika'da Türk evi var. Yıkıp yeniden yapmaya karar verdik. 2 sene ruhsat alamadık. Yüksek katlı yapıyoruz. Hava hakkı diye kavram var. Bütün etrafındaki binalar bizim yüksekliğe göre yapılmış gibi onun maliyetini çıkarıyorlar. Ondan sonra yapıyorsunuz.

500 BİN İSTİHADAM

En az 500 bin. İstanbul’da biz 4.0 belediyeciliğinde üretim turizm ve istihdam. Mesela Yeni İstanbul Havalimanı tam devreye girdiğinde İstanbul’da 225 bin doğrudan insan çalışacak. Bunu nasıl sağlayacağımızı anlatayım… İstanbul’un şu andaki mili gelir payı 232 milyar dolar.

2017’yi bir hatırlayın ben Başbakandım. Trump ABD’de seçildi ve çok fazla senaryolar yazıldı. Ama öyle olmadı biz 7,4 büyüdük herkes şaşırdı. İzi sıkıntıları gördük ve tedbir aldık. Bunun İstanbul’la bağlantısı şu; İstihdam oluşturmada ekonomiye büyütmede bir deneyimim var İstanbul’da da bunu yapacağız. Bu ekonomik sıkıntıdan da en fazla etkilenen de İstanbul’dur. İstanbul’un ekonomisini büyüttüğümüz zaman burada iş alanları oluşacak. Bunu turizm ile yöneteceğiz. İstanbul en çok merak edilen 5. Büyük şehir dünyada. Sağlık hizmetlerinin en iyi verildiği 5. Şehir .Bu iki alanı hemen konuşalım. Turizmde 13.5 milyon insan geliyor. Bu az. Biz bunu yükselteceğiz. Avrupa’ya her yıl fuarlar için 50 milyon insan gidiyor. Fuarlara gidenlerde minimum 5 bin dolar harcıyor. Havalimanına açılacak olan alan fazlasıyla yeterli olacak. Bu iş için ideal bir yer. Kongre ve fuar turizminin biz yüzde 10’una talibiz. Biz şimdi fuarlara şöyle bir yaklaşımız var . Burada desteği vereceğiz oradan gelenlere de bu desteği vereceğiz İnsanlar buraya gelecek. 5 yıl içindeki fuar turizmdeki hedefimiz 5 milyon. Bu bize 7.5 milyar lira kazanç sağlayacak.

Tepeden tırnağa hizmet sektöründe ciddi bir artış olacak. Binlerce insan iş sahibi olacak. İkincisi deniz turizmi; İstanbul bir deniz şehri. İstanbul herkesin merak ettiği bir yer. İstanbul Yenikapı Marmaray istasyonunun yanına Avrupa’nın en büyük arkeoloji müzesini yapıyoruz. Gelenler burayı da görecek. Yenikapı’da bir kruvazör liman.

İstanbul'da şu anda 39 bin nitelikli yatak var. Sağlık turizminde İstanbul’un müthiş bir potansiyeli var. Sağlık turizminin önünde engeller var . Bu engelleri kaldırmak belediyenin işi.

Afrika Ortadoğu Balkanlar gibi bölgeyi İstanbul’dan idare edecekler. Bunların buraya gelip yerleşmesi onlara imtiyazlar verilmesi bizim işimiz. Ekonomide pastayı büyütmek istiyoruz. Burada çalışacak olan insanlarda akıl teriyle çalışan bilgisayar yabancı dil bilen.

Bizim yatırımına ön ayak olacağımız işler var. Az önce bahsettim. Biz Bayrampaşa’ya bir teknoloji üssü kuruyoruz. Burada bu veriler sentez edilecek. Ve büyükşehrin yönetimi için kullanılacak. Fikir benden destek senden’ bu iş adamlarının da işine geliyor gençlerin de. Belediye olarak biz 500 milyon dolar gibi bir kaynak ayıracağız.

Katma değeri yüksek Tuzla’da bioteknoloji dediğimiz şey. Geleceğin ilaçlarını üretmek. Biz şimdi 25 – 30 milyar lira ilaç için para harcıyoruz. İstanbul’un bütçesi kadar parayı biz ilaca veriyoruz. Kendi ilaç, aşı ve serumu üreteceğiz. Sağlıkla ilgili aklına ne gelirse bunu yapabilecek bir altyapımız var. Bu merkez bir kümelenme merkezi olacak. Burada 60 bin kişi çalışacak .Biz araziyi vereceğiz çalışanlar olacak. Bu İstanbul’da yapacağımız her şey Türkiye için yapılıyor.

AKAN TRAFİK VADEDİYORUM

Ben akan bir trafik vadediyorum. İstanbul halkı 5 sene içerisinde kademe kademe akan trafiğe kavuşacak. Trafik akacak. Bu benim işim bunu Türkiye’de yaptım İstanbul’da da hayli hayli yaparım. Ben ulaştırma Bakanlığı da yaptım. Trafik sorununu büyük ölçüde hallettim. Ben size bir örnek vereyim Marmaray, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Avrasya olmasaydı İstanbul’un trafik hali nasıl olurdu?

285 km yeni metro ağı yapılacak. İkinci dönem için 1100 km’ye çıkıyor bu. Raylı sistemin payı şu anda yüzde 18. Yüzde 48’e çıkacak. Yüzde 30 artış. Tersinden oku yüzde 30 kara yolunda rahatlama.

Binali Yıldırımdan CNN TÜRKte önemli açıklamalar

Binali Yıldırımdan CNN TÜRKte önemli açıklamalar

Binali Yıldırımdan CNN TÜRKte önemli açıklamalar

Metroları yaptığımızda İstanbul nüfusunun yarısı (7.2 milyon insan) evinden çıktığında 10 dk’da, 750 metre bir metro istasyonuna rastlamış olacak. Hedef, her gün 243 bin aracı sokaklardan almak. 2432 kapasiteli İstanbul’un değişik yerlerinde otopark yapmak. 50 bin otopark yapacağız. Bir metro iki yol iyileştirmesi üç otopark. Bunlar hep İstanbul’a akan trafiği sağlayacak.

Trafiği akıllı bir sistemle yönetilmesi önemli. Özel bir merkez olacak bu merkezde trafik 7/24 yönetilecek. Şu anda izleniyor haberleşme yapılıyor. Burada şimdi harekete geçilecek, yönetilecek. Sistem insiyatif kullanacak. Bu bir optimizasyon işi. Anlık ihtiyaca göre dinamik trafik yönetim sistemi devreye girecek. Size alternatif verecek.

İstanbul’un nüfusu artmayacak. Doygunluk noktasına geldi. Verilere dayanarak söylüyorum geçen yıl nüfus 160 bin azaldı. İstanbul’dan Türkiye’nin her tarafına yaptığımız işler İstanbul’un ekonomisine katkı sağlayacak.

(Rakibinizin vaatlerine bakıyor musunuz? Süt parası var, yeni evlenenlere destek parası var?) Ben bir yorum yapmayayım. Parası varsa versin. Şu gün polemik günü değil. İstanbullunun gerçek bir umuda morale ihtiyacı var. İstanbullu faydalı şeyler söylensin istiyor.

İstanbullu ne bekliyor?

İstanbullu güzel şeyler söylensin istiyor. Gençler başta olmak üzere kadınlara çok daha güzel bir vizyon çizilsin istiyor.

İstanbul çeşitli şehirlerin dernekleri var, şehre aidiyet hissetmiyor insanlar, 'Hemşericilikten vazgeçin kardeşim' mi demek istiyorsunuz?

Hayır, memleketinizi asla unutmayın ama geleceğiniz olan şehri için daima bir yer olsun. 60’lı yılların sonunda akın akın İstanbul’a geldik. Büyüklerimiz bizim için çalıştılar. Bizim burası doyduğumuz yer. Ama memleketimizi de unutmayalım.

İzmir’de Türkiye’nin her tarafından insan var. Ben oranın vekiliyim. 1.5 yıl sonra nereden gelirse gelsin ‘ben İzmirliyim ‘diyor. Almanya’ya 70’li yılarda gidenler o topluma entegre olmadı. Sonra onların çocukları geleceğini ona orada gördüğü için ona göre yaşıyor.

Bizim bunu sağlamamız lazım. Şehrin bütün konularını insanları bu süreçlere dahil ederek şehir bilincini oluşturmamız lazım.

YEŞİL ALANLAR

5 yıl sonrası İstanbullu olarak nasıl bir fark göreceğiz?

Bugün ki yeşil alan miktarının yüzde 50 fazlasını göreceğiz. 55 milyon metrekare yeşil alan olacak. P200 dediğimiz her mahallede 200 metrekarelik parklar yapacağız. Çocuklar için. Gerekirse bina yıkacağız. Kamuya ait yer varsa onu yıkacağız ya da kamulaştırıp öyle yapacağız. Orada çocuklar mutlaka 1 saat vakit geçirecek. Semt parkları olacak. Sonrada yeşil koridorlara gelecek. Yeşil koridor; Silivri’den Tuzla’ya kadar 20 tane dere var. Bu derelerin çoğu kaybolmuş vaziyette. Dereleri tekrar hayata döndüreceğiz. Yürüyüş yoları ve yeşil olanlar olacak. Bisiklet yolları olacak.

Binali Yıldırımdan CNN TÜRKte önemli açıklamalar

İstanbul’un acil olarak deprem toplanma yerlerine ihtiyacı var.

İstanbul’da kültürleşme açısında bir kısırlaşma var, İstanbul’da tiyatro, konser, opera ve vale gösteri alanları çoğalacak mı?

Tabii çoğalacak. Hedefimiz o. Atatürk Opera binası artık bir külliye. Askeri hastanenin oradan bir sokak geçiyor ve Taksim meydanına çıkıyor muazzam bir kültür kompleksi oluyor. Biz aynısını Anadolu yakasına yapacağız.

AKM’nin benzerini karşı tarafa yapacağız. Bu kültür sanat faaliyetleri için insanların Taksim’e gelmesine gerek kalmayacak ve aynı zamanda trafiği de rahatlatacak. Trafiğin yüzde 65 Avrupa yakasında yüzde 35’i Anadolu yakasında bir dengeleme olması lazım. Atatürk Şehir Kütüphanesi kuracağız.

Sanatçıların yaptıkları eserlerden belediye lüzumsuz bir vergi alıyor, bunu kaldıracağız. Rüsum vergisi kalkacak. Senin emeğine biz hiçbir şey yapmadan katkı sağlamadan ortak oluyoruz.

İstanbul’a çok büyük bir filim platosu kuruyoruz. Bizim Türk dizileri şu anda dünyada en fazla izlenen diziler arasında. Filim platosunu Arnavutköy’e kuruyoruz. Burada Türk dizlerinden daha fazla insan çalışacak. İhracatı 300 milyon dolar bunu 500 milyon dolar yapacağız. Diziler hem de İstanbul’u tanıtıyor hem de Türkiye’yi.

Deniz ulaşımı çok mu dar kaldı?

Deniz ulaşımını diğer adaylardan dinliyoruz. Ulaşımı geliştirmek ve trafiği çözeceğiz gibi şeyler söylendi. Deniz ulaşımı sınırlı. Karşıdan karşıya geçişler günde 2 milyon 200 bin. Hepsi deniz yoluyla gitse 2 milyon 200 bin.

Halbuki yolculukların sınırı yüzde 5 seviyesinde. Ama şunu yapacağız biz. Denizin yoğun saatlerde daha fazla kullanılması için metro ve otobüsleri kullanan aktarma yaparak seyahat edenler denizde bedava gidecek. Her zaman zaman olacak ama tabi yoğun saatlerde daha fazla kullanılmasını sağlayacağız. Bir de Adalar’da da bunu uygulayacağız. Adalar’da yaz-kış oturan abone kartı olanlar Adalar’dan İstanbul’a gidiş gelişlerde ödeme yapamayacaklar.

Adalardaki atlar kurtulacak mı?

Evet onu kesinlikle halledeceğiz. 277 fayton var Bunlar çok zalimce kullanılıyor. Nostalji olarak faytonlardan birkaç tane gelebilir. Onun yerine fayton görünümünde dizayn edilmiş elektrikli araçlar olacak.

Sokak hayvanları

Sokak hayvanlarıyla ilgili iki tane konu var. Bir tanesi sokak hayvanlarının doğurduğu güvenlik tehlikesi. Bunlara yönelik bir rehabilitasyon sistemi gerekli. Bunun için Tuzla’da Avrupa’nın en büyük hayvan rehabilitasyonu kuruluyor.

İkinci konu, hayvanlara eziyet kötü muamele. Hayvan sever dernekleri ve sivil tolum kuruluşları arasında tam bir mutabakat yok. Bunu şöyle yapalım dedik. Baktık ki anlaştıramıyoruz. Bir meclis araştırma önergesi verdim ben. Burada bir ortak görüş mutabakat sağlansın ve bu yasa sağlansın yoksa çıkarıyorsun sorun devam ediyor . İnşallah şimdi bu yapılacak ve yasa çıkacak. Bizim yasayı bekleme niyetimiz yok. Yasa çıkmadan da bunların yapılmasını engelleyecek bir durum yok.

'100 bin ailenin 80 liraya kadar elektrik faturalarından para alınmayacak'

İstanbullu hemşerilerimden şunu istiyorum: Hükümetimiz bir karar aldı 100 bin ailenin 80 liraya kadar elektrik faturalarından para alınmayacak. İstanbulluların da bundan yararlanması gerekiyor.

İstanbul’da 250 bin motor kullanıcısı var. Bunlar ciddi kazalarda büyük kayıplara sebep oluyor. Onlarla konuştum diyorlar ki bunu sebebi siz ana güzergahlarda sulama yapıyorsunuz bunlar yolu ıslatıyor biz giderken fark etmiyoruz ve kaza oluyor. Yanlardaki korkuluklar bunlar da ölüm makinası gibi. Bunlarla ilgili şikayetleri var. Bunu da gündemimize aldık. Motor güzel bir şey trafik problemini de çözmenin pratik yollarında biri.