Gündem Kadıköy’ün ‘doktor amcası’na veda

Kadıköy’ün ‘doktor amcası’na veda

20.03.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Maddi durumu iyi olmayan hastalara ücretsiz baktığı için bölge halkının ‘Kadıköy’ün meleği’ dediği 90 yaşındaki Dr. Jirayr Kaynar yaşamını yitirdi. Kaynar için bugün tören düzenlenecek

Kadıköy’ün ‘doktor amcası’na veda

Kadıköy Tarihi Çarşı’nın içinde bulunan muayenehanesinde 65 yıldır hiç durmadan dinlenmeden hasta bakan, parası olmayan hastaları bile geri çevirmeden tedavilerini gerçekleştiren 90 yaşındaki Dr. Jirayr Kaynar, geçtiğimiz cumartesi günü yaşamını yitirdi. Kaynar için bugün Kadıköy Surp Takavar Kilisesi’nde tören düzenlenecek.

Haberin Devamı

90 yıllık Kadıköylü olan Dr. Jirayr Kaynak, Moda’da doğmuş büyümüş ve hayatı boyunca hep Modalı olmuş. Haydarpaşa Lisesi’ni bitirdikten sonra 1949 yılında Tıp Fakültesi’ne giren Kaynar, mezun olduktan sonra Kadıköy tarihi çarşı içindeki küçük muayenehanesinde hastalarını kabul etmiş. Durumu müsait olmayanları ücretsiz muayene ettiği için ‘Kadıköy’ün meleği’ olarak tanınan Dr. Kaynak, en sağlıklısı dediği elle muayene yöntemini hep savundu. Geçtiğimiz yıllarda tarihi çarşı esnafı Dr. Kaynak’ın muayenehanesini bulunduğu İmamata Sokağı’na adının verilmesi için imza toplamış ve belediyeye başvuruda bulunmuştu.

Caferağa Mahalle Muhtarı Zeynep Ayman, Dr. Kaynar’ın bütün Moda’nın Kadıköy’ün ‘doktor amcası’ olduğunu belirterek, “Fakir dostu, kalbi çok temiz bir insandı. Binlerce insana dokundu, fakir babasıydı. İnsani ilişkileri çok kuvvetli biriydi. Gerçekten onun için söylenen sözlerin hiçbir abartısı yok” dedi. Dr. Kaynar’ın Kadıköy’ün Kadıköylülerin hatıralarında en güzel şekilde yaşayacağını dile getiren Ayman, “İnsanları seven, insanlar tarafından çok sevilen örnek bir insandı. Hepimiz onu çok özleyeceğiz” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Bakmam diyemem’

Kaynar, Kadıköy Kent Konseyi Tarihi Kültürel Miras ve Kent Belleği Çalışma Grubu tarafından yapılan sözlü tarih çalışması kapsamında yayımladığı ‘Kadıköy’ün Canlı Tarihi’ kitabında şunları anlatmıştı;

“Ve 60 yıldır yine aynı ilçede doktor olarak Hipokrat yeminine sadık kalarak yani elimden geldiği kadar bu yemine hizmeti yerine getiriyorum. Hayatımı insanlık hizmetine adıyorum. Din, milliyet, ırk ayrımı yapmadan doktorluğumu yapmaktayım ve sağlığım elverdiği sürece mesleğimi yapmaya devam edeceğim. Hekim olabilmek için önce iyi bir insan olmak sonra hastayı sevmek gerekli. Namuslu, dürüst, çalışkan ve bilfiil fedakâr olmalı. Çünkü doktorluk bir aşktır bir tutkudur. İlimlere verilen ücret vizite ücreti değil. Bilimi madde ile ölçemezsiniz. Hekimlere verilen ücret şerefiye ücretidir. O zamanlar doktorlar Kadıköy’de çok azdı. Ve gecede en az üç dört hastaya gidiyordum. İğneye vakit bulamazdım. O zaman steril enjektörler de yoktu. 40 dakika beklerdim ocakta kaynatırdım. 15-20 dakikada iğnemizi ve tedavimizi yapar gelirdim.

Haberin Devamı

Vizite ücretleri pahalı bir şey. Gelenlerin çoğu da fakir olduğu için bu ücreti veremiyor. Parayı verirken ‘bakmam şu kadar ver’ diyemem. Yardım edebiliyorsam ne mutlu. Mesela geliyor ‘ilaçları alamıyorum’ diyor. Açıyorum bakıyorum burada eşantiyonlardan varsa veriyorum. Böylesi var, en fakiri var. Fakir, kendini belli etmez.”

Babası ilk uçağı yaptı

Dr. Kaynar’ın babası Agop Kaynar da Vecihi Hürkuş’un ilk uçağını yapan kişiydi.