Gündem Bu görüntü 'pes' dedirtti! Başka yer mi kalmadı?

Bu görüntü 'pes' dedirtti! Başka yer mi kalmadı?

20.02.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

İstanbul Saraçhane’de tarihi medresenin yanına çöp ayrıştırma ünitesi yapıldı. Tarihi eserin dokusunun bozulduğunu belirten uzmanlar, “Ünite kaldırılsın” diyor.

Bu görüntü pes dedirtti Başka yer mi kalmadı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) Saraçhane’deki binasının arkasında yer alan tarihi medresenin yanına yapılan çöp ayrıştırma ünitesi tartışma yarattı. Üç bölümlü portatif atık toplama ünitesinin Ankaravi Mehmed Emin Efendi Medresesi’nin tarihi dokusunu bozduğunu söyleyen İstanbul Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Prof. Dr. Kemal Kutgün Eyüpgiller, “Ortaya çıkan manzara kabul edilemez. Tarihi eserin dokusu yanlış bir uygulama ile bozulmuş, derhal kaldırılmalı” dedi.

Haberin Devamı

Ankaravi Mehmed Emin Efendi Medresesi, 1707’de bugünkü İBB Saraçhane binasının arkasında inşa edildi. Klasik dönem medreselerinin en güzel örneklerinden biri olan tarihi yapı, 1958-1960 yılları arasında restorasyondan geçti. Restorasyondan sonra tarihi eserin Türk-Alman Dostluk Cemiyeti lokali olarak kullanılması planlanmış olsa da hayata geçirilemedi.

Vakfın haberi bile yok

Günümüzde Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı’na tahsis edilen, U plan düzeninde, dar bir avluyu çevreleyen ve iki kattan oluşan tarihi yapının bünyesinde 13 oda ve bir dersane yer alıyor. Ancak İBB binasının beş metre arkasında, kentin önemli tarihi miraslarından biri olan medresenin yanına sıfır atık projesi kapsamında portatif çöp toplama ünitesinin yapılması tartışma ve tepkilere neden oldu.

Haberin Devamı

Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı’nda yetkililer, söz konusu inşaatın kendilerinin bilgisi dışında İBB tarafından yürütüldüğü bilgisini paylaştı. İBB yetkilileri ise, Ankaravi Mehmet Efendi medrese duvarlarına bitişik yaptırılan eklentinin sıfır atık projesi kapsamında, üç bölmeli portatif çöp toplama ünitesi olduğunu, söz konusu eklentinin geçmişte de aynı yerde olduğunu söyledi.

'Kabul edilemez'

İstanbul Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Prof. Dr. Kemal Kutgün Eyüpgiller, eklentinin “kabul edilemez” olduğunu söyleyerek, “Eser, avlulu klasik dönem medreselerinin güzel bir örneğidir. Medrese odaları avluyu U biçiminde çevrelemekte, tek kubbeli dershane kütlesi şemayı tamamlamaktadır. Medresenin batı yönünde sınırını oluşturan duvarına bitişik inşa edildiği görülen baraka izlenimi veren çelik yapı kültür varlığı eserin görünümünü ve bütünlüğünü zedelemektedir. Ortaya çıkan manzara kabule edilemez. Korunması gereken bir tarihi eserin dokusu İBB binasının arkasında bozulmuş, derhal kaldırılmalı” dedi.

‘Başka yer mi kalmadı?’

Mimar Dr. Sinan Genim ise ortaya çıkan manzarayı eleştirirken, “Belediye binasının yanında, belediye yetkililerinin gözü önünde tarihi eser zarar görüyorsa artık diyecek bir şey kalmıyor. Tarihi eserlerimize en çok sahip çıkması gerekenler, maalesef bu sorumluluğu yerine getirmiyor. Sokaktaki iki katlı evinin kırık pervazını değiştirdiği için suç duyurusunda bulananlar bu görüntü karşısında susmamalı. Çöp toplama ünitesini yapacak başka yer mi kalmadı? İstanbul bu hoyratlığı hak etmiyor. Yazık!” diye konuştu.

Haberin Devamı

Bu görüntü pes dedirtti Başka yer mi kalmadı