Gündem Bakan, 'çalışma başlattık' deyip duyurdu: Daha cazip hale getireceğiz

Bakan, 'çalışma başlattık' deyip duyurdu: Daha cazip hale getireceğiz

20.02.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sıralamada geride kalan cerrahlık branşlarını daha tercih edilebilir hale getirmek için çalışma başlattıklarını söyledi.

Bakan, çalışma başlattık deyip duyurdu: Daha cazip hale getireceğiz

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) sonuçlarına göre cerrahlık branşlarını tercih edenlerin diğer branşlardan çok sonra gelmesini eleştirdi. Genel cerrahinin; dermatoloji, radyoloji ve spor hekimliği gibi branşların çok altında, 29’uncu sırada kaldığını belirten Koca, “Diğer branşları tercih edilebilir hale getirmek için çalışma başlattık. Özellikli, nitelikli meşakkatli beceri gerektiren işlerle, müdahalelerle ilgili performansın farklı şekilde devrede olması gerekiyor” dedi.

İlk sırada dermatoloji

Eskişehir’de Osman Gazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi öğrencileriyle bir araya gelen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, geleceğin doktorlarının sorularını yanıtladı. Bakan Koca, bir öğrencinin, “Cerrahlığa asistan bulunamıyor mu? Çözümünüz ne olacak” sorusuna, “Bunun çözümü aslında sizlerde. Tercih yapan sizlersiniz. Bu noktada kadroları açan bizleriz” yanıtını verdi.

Geçtiğimiz yıl Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) sonrası en çok tercih edilen branşların sıralamasını açıklayan Koca, “İlk sırada dermatoloji, ikinci sırada plastik cerrahi, üçüncü sırada radyoloji, dördüncü sırada radyasyon onkolojisi, sonra sırasıyla göz, çocuk psikiyatrisi, spor hekimliği geliyor. Spor hekimliği nükleer tıbbın önünde, enfeksiyon 14’üncü sırada. Çok acıklı bir durum. Nöroloji 16’ncı sırada. İç hastalıkları 22’nci sırada, Beyin cerrahisi 30’uncu sırada” bilgisini verdi.

Bakanlık olarak cerrahlık gibi insan sağlığı için hayati önemdeki branşların tercihlerde geride kalmasının ciddi anlamda gündemlerinde olduğunu ve bu branşları daha tercih edilebilir hale getirebilmek için çalıştıklarını belirten Koca, şunları söyledi: “Mesela performansla ilgili bir uygulamamız var. Performansın, teorik olarak olması gerektiğine inanıyorum, ama performansın bu şekliyle uygulanmasını doğru bulmuyorum. Özellikli, nitelikli, meşakkatli, beceri gerektiren işlerle, müdahalelerle ilgili performansın farklı şekilde devrede olması gerekiyor. Riski düşük olan ve bulunduğu yerden puan toplayarak elde edilen performansın hakkaniyetli olduğuna inanmıyorum. Bunu düzeltmek gerektiğini düşünüyorum.”

‘İstismarlar önlenecek’

“Bunun dışında da birtakım sebeplerin varlığını düşünüyoruz. Özellikle adli olaylar son dönem ciddi bir sorun haline gelmeye başladı. Birçok avukatın hastadan ücret talep etmeden harekete geçtiğini, bu noktada müdahale yapan hekim ile ilgili bunu iş edinen avukatların da olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla bu istismarı da önleyen bir düzenleme yapılması gerektiğine inanıyorum. Bunu çözmek için gayret içerisinde olacağız.”

‘İlaç zamları vatandaşa yansımayacak’

İlaçtaki yüzde 26.4’lük zammın vatandaşa nasıl yansıyacağı sorusunu Bakan Koca, şöyle yanıtladı: “Bu ilaçların yüzde 98’i, kamu tarafından ödeniyor. İlacın asıl alıcısı kamu. Zaten bu düzenleme her yıl şubatta yapıldığı için genel bütçede de yer alan, karşılığı olan bir artış. Biz de yüzde 70 oranını yüzde 60’a çekme şartıyla yüzde 26.4 zam yaptık. Eğer euro kuru bir önceki yılın altında olursa o durumda da 45 gün sonra uygulanmak üzere fiyatlar aşağı çekilir. Üretilen ve piyasaya arz edilen ilaç miktarında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17 artış var. Yani ilaç üretiminde herhangi bir azalma söz konusu değil. Yüzde 17 arttı. Buna rağmen fiyat artışını bekleyerek bu süreci fırsata çevirmek isteyen üretici, depocu, eczacı olmadı değil. Biz sahadaki 900 denetim elemanımızla buna izin vermeyeceğiz.”

‘Sahada pratiği yapılmalı’

Bakan Koca, internlerin görevlerinin çerçevelendirilmesi konusunda gelen soruya, “Bir şekilde internlik döneminde mutlak pratiğin sistematiğinin oluşturulması gerektiğini hatta asgari bir dönem sahada da bunun pratiğinin yapılması gerektiğini, hatta yer yer belli dönemler itibarıyla ücretli olması gerektiği kanaatindeyim. Bir çalışma grubu bunu gündemine aldı. Bu konuyla ilgili öğrencilerle de yani paydaşlarla da konuşmayı düşünüyoruz” yanıtını verdi.