Ekonomi Otele uçak kondurdu

Otele uçak kondurdu

12.02.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Türk turizm grubu Corendon Amsterdam’daki otelinin bahçesine büyük bir operasyonla dev bir Boeing 747 uçak kondurdu. Meraklılar ve film ekipleri uçağa akın ediyor...

Otele uçak kondurdu

Türk turizm grubu Corendon, Hollanda’nın başkenti Amsterdam’daki otelinin bahçesine binbir zahmetle dev bir Boeing 747 uçak yerleştirdi. Atılay Uslu ve Yıldıray Karaer’in kurucusu olduğu Corendon, ilginç bir büyüme stratejisi izliyor... 71 metrelik Boeing 747 - 400 model uçağı bütün dünyanın meraklı bakışları altında Corendon Village Hotel’in bahçesine çeken grup aslında sessiz sedasız bir turizm devi haline geldi. Antalya, Bodrum, Çeşme, Ibiza ve Amsterdam’daki otellerinin yanına 10’uncuyu bu yıl Karayipler’de ekleyecek olan Corendon, filosundaki uçak sayısını da 24’e çıkaracak. 1 milyar euro’luk ciroyu aşan Corendon’daki son gelişmeleri görmek için hafta sonu Amsterdam’daydım.

Haberin Devamı

Bir uçak da odada

Öncelikle 30 yıl yolcu taşıdıktan sonra gökyüzündeki hizmet ömrünü tamamlayan Boeing 747’nin Schiphol Havalimanı’ndan otele 12.5 kilometrelik yolculuğunu izledik. Uçağın gece yarısı geçişi sırasında ülkenin işlek A9 otobanı geçici süre trafiğe kapatıldı. Uçağın geçişi için yol üstündeki 16 tarla ve kanalların üzerine geçici yollar ve köprüler kuruldu, bazı aydınlatma direkleri söküldü.

192 tekerlekli ağır nakliye aracı ile taşınan 170 tonluk uçak otelin bahçesine 57 manevrayla yerleştirildi. Pek çok ülkeden gelen binlerce kişi ve internet başındaki milyonlar ile birlikte bu anlara şahitlik ettik.

Daha sonra Yıldıray Karaer ve Atılay Uslu ile Uslu’nun kızkardeşi Corendon Proje Direktörü Günay Uslu ile sohbet ettik. Karaer, “Yeniliklerle rakiplerden ayrılmaya çalışıyoruz. Jumbo jeti müze, kütüphane, toplantı salonu gibi kullanacağız” dedi. Atılay Uslu ise şu bilgiyi verdi:

Haberin Devamı

“Village Hotel aslında Corendon’un içinde uçak bulunan ikinci oteli. Daha önce de Amsterdam’daki Corendon City Hotel’in 7’nci katına gerçek bir Boeing 737 kokpiti yerleştirmiştik.”

Kocaman bir canavar

Projede belki de en önemli rolü üstlenen Günay Uslu da şunları anlattı:

“Ben uçağın bu kadar büyük olduğunu bilmiyordum. Bir baktım 71 metre uzunluğunda, 64 metre genişliğinde kocaman bir canavar. Burada insanlara özel bir deneyim yaşatacağız. Kanatlarda bile yürünecek. Eylülde açılacak. Yılda 500 bin kişi bekliyoruz. Şimdiden bir film teklifi bile geldi. Tarla geçişleri için 16 hissedarla pazarlık yaptık. Arazisi bozulacak diye endişe edenler oldu. Hatta 86 yaşında bir teyze tarlasından geçmemizi istemedi. O yüzden rotayı değiştirdik.”

Yatırım için fırsat kolluyor

Yıldıray Karaer, Hollanda’dan Türkiye’ye giden turist sayısında yüzde 19 artış olduğunu, 2019’da da benzer rakamların yakalanacağını söyledi. Türkiye’de yatırım için fırsat kolladıklarını anlatan Karaer, bankaların turizm sektörüne kredilerde zorluk çıkardığını söyledi. Karaer, devletin Eximbank ve Kalkınma Bankası üzerinden yeni kredi sağlamaya çalıştığı bilgisini verdi.

Haberin Devamı

Tesla’nın devi

Corendon Village Hotel’in bir özelliği de bahçesinde dev bir Tesla şarj istasyonunu bulundurması. 32 şarj istasyonu hiç boş kalmıyor.

Atılay Uslu, “Burası Tesla’nın ‘benzin istasyonu’ gibi oldu. Dünyanın en çok şarj yapılan istasyonu. Günde ortalama 365 Tesla aracı şarj ediliyor. Tesla Türkiye’ye yatırım yapmak istiyor. ‘Orada otellerimiz var, size yardımcı oluruz’ dedik. Ibiza’da da yardımcı olacağız. Tesla 3’ün tanıtımı burada olacak” diyor.

Otele uçak kondurdu

Terzi turizmi...

Corendon yöneticilerinden Tuğba Özkan Güner’in verdiği bilgilere göre Türkiye’ye futbol kampları ve sağlık turları da düzenleyen Corendon, bir dönem terzi turizmi bile yapmış. 2004’te Amsterdam’da elbise diktirmenin maliyeti 2 bin euro iken Hollandalılar Corendon ile bu fiyattan ucuza İstanbul’da tatil yapmış ve üstüne elbise diktirmiş.