Genel Sağlık İlaçlarla greyfurt suyu içerseniz ne olur?

İlaçlarla greyfurt suyu içerseniz ne olur?

16.01.2019 - 14:15 | Son Güncellenme:

Greyfurt suyu ile ilaç tüketmenin birçok yönden zararı bulunuyor. İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ziya Mocan ilaçlarla neden greyfurt suyunun tavsiye edilmediğini anlattı.

İlaçlarla greyfurt suyu içerseniz ne olur

Son zamanlarda ilaçlarla greyfurt suyu içilmemesi konusu yeniden gündeme geldi. Konuyla ilgili İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ziya Mocan açıklamalarda bulundu. İşte ilaçlarla tüketilen greyfurt suyunun zararları...

Haberin Devamı

Gülşah Karaman-PembeNar özel

-Tansiyon ilaçları ile beraber alınmamalı aradan 3 saat geçmelidir. Psikiyatri ilaçları, epilepsi ve uyku ilaçlarının kana hızla karışmasını arttırarak ani etkilerin oluşmasına yol açabilir. Aynı anda tüketilmemelidir.

-Greyfurt kolesterolü de düşürdüğünden kolesterol düşürücü ilaçlara gerek kalmayıp lüzumsuz kullanım olabilir. Kan sulandırıcı etkisi nedeniyle kan sulandırıcı ilaçlar alırken dikkatli olunmalıdır.

-Greyfurt zayıf olup kilo almak isteyen insanlarda pek tüketilmemelidir çünkü metabolizmayı hızlandırdığından daha çok zayıflamaya neden olabilir.

İlaçlarla greyfurt suyu içerseniz ne olur

İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ziya Mocan

-Mide ülseri olanlara greyfurt tavsiye edilmez. Ülser şikayetlerini arttırır ve iyileşmesini engeller.

Haberin Devamı

-Östrojen hormonu bağımlı kanser hastalarında (meme kanseri gibi) greyfurt verilmesinin sakıncalı olduğu belirtilmektedir.

-Greyfurt içinde bulunan CYP 23A4 adlı enzim mide bağırsak sisteminde bazı ilaçlarla etkileşime girerek etkilerini azaltır veya çoğaltır. Özellikle tansiyon ve kolesterol ilaçları ile birlikte aynı zamanda kullanılmamalıdır.

-Bazı ülkelerde satılan ilaçlarda greyfurtla etkileşip etkileşmediğini belirten uyarılar vardır. Bizim ülkemizde henüz bu konuya dikkat çekme yoktur.

-İlaçlarla etkileşim neticesi mide-bağırsak kanamaları, solunum durması ve ani ölümler ortaya çıkabilir.

-İlaçlar karaciğerde yapılan bir enzim (CYP450) tarafından normal şartlarda parçalanır. Greyfurt suyu ise bu enzimi parçalar. Bu nedenle bazı ilaçları parçalanamaz ve etkileri artar vücutta birikirler. Sonuçta ilaç zehirlenmelerine yol açabilir. Bu nedenle tansiyon ilaçları, sara tedavisinde kullanılan ilaçlar, kolesterol düşürücü ilaçlar, alerji tedavi ilaçları, nezle-grip ilaçları, kalp ilaçları kullananlar dikkatli olmalıdır.

-Antibiyotik alanlarda da benzer zararlı etkiler olabilir. Bu ilaç alımlarından ancak 12 saat sonra greyfurt tüketilmelidir.

-İştahsızlığı arttırabileceğinden iştahsız ve zayıf kişilere greyfurt tüketilmesi tavsiye edilmez. Kas gevşetici ve cinsel uyarıcı ilaçlarla tüketilmesi uygun değildir.

Haberin Devamı

- Greyfurt suyundaki bergomottin maddesi de ilaçlarla etkileşimi bozar. İlaçların vücutta parçalanması ve temizlenmesini sağlayan sitokrom P450 enzimini greyfurt suyu engeller.

Yazarlar