Uyuz Vakalarına Dikkat!

Sağlık 15.11.2023 - 11:48, Güncelleme: 26.12.2023 - 01:14 1622+ kez okundu.
 

Uyuz Vakalarına Dikkat!

Son günlerde hem dünyada hem de Türkiye’de artan uyuz vakaları ile ilgili uzmanlar uyarıyor
Son günlerde hem dünyada hem de Türkiye’de artan uyuz vakaları ile ilgili uzmanlar uyarıyor.   Özellikle gece saatlerinde vücutta yaşanan kaşıntılar uyuz belirtisi olabilirken mağazada kıyafet denerken de bulaş riski yüksek olduğu için dikkatli olmamız gerektiğini belirtti.   Her geçen gün Uyuz hastalığı yüzünden hastanelere yapılan başvuru artışı geçen yıla oranla yüzde 7 artmış olsa da Sağlık bakanı Fahrettin Koca “ Salgın söz konusu değil, endişeye sebep olacak bir artış yok” dedi.  Uyuz Hastalığı Nedir? Uyuz hastalığı, uyuz böceği olarak bilinen sarcoptes scabiei von hominis adlı gözle görülmesi pek mümkün olmayan  akarın neden olduğu bulaşıcı bir deri hastalığıdır. Uyuz hastalığı, akarın cilde girmesi ile oluşur. Cildin üst katmanlarında tüneller açarak ilerleyen akar, yaklaşık 4 ile 8 hafta kadar yaşar. Ancak bu süre boyunca açtığı tünellere yumurta ve dışkı bırakır. Belirtileri Nelerdir? • Geceleri artan şiddetli kaşıntı, • Cilt yüzeyinde, parmak aralarında, akarın yol açtığı beyaz ya da gri renkli 1-10 mm uzunluğunda çizgiler, • Sıcak banyo ile artış gösteren kaşıntı, • Akarın neden olduğu tünellerin üst kısmında kir birikimi, siyah nokta benzeri oluşumlar, • Cilt yüzeyinde inci tanesine benzeyen, içi sıvı dolu lezyonlar, • Yaygın şekilde kızarıklık, döküntü ve yara varlığı Uyuz Hastalığı Tedavisi Nedir, Ne kadar Sürer? Uyuz hastalığı kendiliğinden geçmez çünkü uyuz akarları kendiliklerinden bulundukları vücudu terk etmezler. Uyuz hastalığı sadece akarları öldüren reçeteli ilaçlarla tedavi edilebilir. En yaygın tedavi, bir krem veya losyonun boyundan aşağıya tüm vücuda uygulanmasıdır. Bu krem ya da losyon vücut üzerinde 8 - 14 saat bekletilir ve sonrasında yıkanılır. Bazı durumlarda uyuz tedavisi için hap reçete edilebilir. Kullanılan ilaca bağlı olarak tedavi üç güne kadar sürer. Uyuz Hastalığı Nasıl Bulaşır?  Uyuz, son derece kolay bulaşan bir hastalıktır. Hastalığın görülme sıklığı sonbahar ve kış aylarında artış gösterir. Okul, hastane, bakım evi ve kışla gibi yerlerde çok daha sık rastlanır.  Uyuz, aile bireyleri arasında da sıklıkla bulaşır. Uyuz akarı insan vücudu dışında 1-2 gün kadar yaşayabildiği için hastalığın bulaşma şekli, direkt ten teması ile olabileceği gibi ortak kullanılan yatak, çarşaf, havlu ve kıyafetler de hastalığı taşıyabilir. Her yaş ve cinsiyetten kişide görülen uyuz hastalığının kişisel hijyenine özen göstermeyen insanlarda görüldüğüne inanılsa da bu doğru değildir. Uyuz hastalığının kişisel hijyen ile direkt olarak alakası bulunmaz. 
Son günlerde hem dünyada hem de Türkiye’de artan uyuz vakaları ile ilgili uzmanlar uyarıyor

Son günlerde hem dünyada hem de Türkiye’de artan uyuz vakaları ile ilgili uzmanlar uyarıyor.

 

Özellikle gece saatlerinde vücutta yaşanan kaşıntılar uyuz belirtisi olabilirken mağazada kıyafet denerken de bulaş riski yüksek olduğu için dikkatli olmamız gerektiğini belirtti.

 

Her geçen gün Uyuz hastalığı yüzünden hastanelere yapılan başvuru artışı geçen yıla oranla yüzde 7 artmış olsa da Sağlık bakanı Fahrettin Koca “ Salgın söz konusu değil, endişeye sebep olacak bir artış yok” dedi. 

Uyuz Hastalığı Nedir?

Uyuz hastalığı, uyuz böceği olarak bilinen sarcoptes scabiei von hominis adlı gözle görülmesi pek mümkün olmayan  akarın neden olduğu bulaşıcı bir deri hastalığıdır. Uyuz hastalığı, akarın cilde girmesi ile oluşur. Cildin üst katmanlarında tüneller açarak ilerleyen akar, yaklaşık 4 ile 8 hafta kadar yaşar. Ancak bu süre boyunca açtığı tünellere yumurta ve dışkı bırakır.

Belirtileri Nelerdir?

• Geceleri artan şiddetli kaşıntı,
• Cilt yüzeyinde, parmak aralarında, akarın yol açtığı beyaz ya da gri renkli 1-10 mm uzunluğunda çizgiler,
• Sıcak banyo ile artış gösteren kaşıntı,
• Akarın neden olduğu tünellerin üst kısmında kir birikimi, siyah nokta benzeri oluşumlar,
• Cilt yüzeyinde inci tanesine benzeyen, içi sıvı dolu lezyonlar,
• Yaygın şekilde kızarıklık, döküntü ve yara varlığı

Uyuz Hastalığı Tedavisi Nedir, Ne kadar Sürer?

Uyuz hastalığı kendiliğinden geçmez çünkü uyuz akarları kendiliklerinden bulundukları vücudu terk etmezler. Uyuz hastalığı sadece akarları öldüren reçeteli ilaçlarla tedavi edilebilir.

En yaygın tedavi, bir krem veya losyonun boyundan aşağıya tüm vücuda uygulanmasıdır. Bu krem ya da losyon vücut üzerinde 8 - 14 saat bekletilir ve sonrasında yıkanılır. Bazı durumlarda uyuz tedavisi için hap reçete edilebilir. Kullanılan ilaca bağlı olarak tedavi üç güne kadar sürer.

Uyuz Hastalığı Nasıl Bulaşır? 

Uyuz, son derece kolay bulaşan bir hastalıktır. Hastalığın görülme sıklığı sonbahar ve kış aylarında artış gösterir. Okul, hastane, bakım evi ve kışla gibi yerlerde çok daha sık rastlanır. 
Uyuz, aile bireyleri arasında da sıklıkla bulaşır. Uyuz akarı insan vücudu dışında 1-2 gün kadar yaşayabildiği için hastalığın bulaşma şekli, direkt ten teması ile olabileceği gibi ortak kullanılan yatak, çarşaf, havlu ve kıyafetler de hastalığı taşıyabilir. Her yaş ve cinsiyetten kişide görülen uyuz hastalığının kişisel hijyenine özen göstermeyen insanlarda görüldüğüne inanılsa da bu doğru değildir. Uyuz hastalığının kişisel hijyen ile direkt olarak alakası bulunmaz. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve vezirkopruozlem.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.