• DOLAR 32.473
  • EURO 34.712
  • ALTIN 2436.353
  • ...
TÜRKİYE SEÇİMİNİ YAPTI
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DOĞRUHABER/HABER MERKEZİ

24 Haziran seçimleri ülke genelinde yoğun katılım ile gerçekleşti. Sürpriz sonuçların olduğu seçimde Cumhur İttifakı % 53 alırken Millet İttifakı %33 aldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan % 52 ile Türkiye`nin yeni sistemdeki ilk Cumhurbaşkanı oldu. Sonuçların açıklamasının ardından dünya genelinden Cumhurbaşkanı Erdoğan`a tebrik mesajları geldi. Filistin, Bosna Hersek, Azerbaycan, Sırbistan, Arnavutluk,  Yunanistan, Katar, Özbekistan, Pakistan ve diğer bazı ülke liderleri Cumhurbaşkanı Erdoğan`a tebriklerini iletti.

HÜDA PAR GENEL BAŞKANI ERDOĞAN`I TEBRİK ETTİ

HÜDAPAR Genel Başkanı Mehmet Yavuz, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı arayarak seçimdeki başarısından dolayı kutladı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: TÜRKİYE TÜM DÜNYAYA DEMOKRASİ DERSİ VERMİŞTİR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçim sonuçlarıyla ilgili açıklama yaptı. "24 Haziran seçimlerinin ülkemiz ve milletimiz için hayırlara vesile olmasını Allah'tan diliyorum." diyen Erdoğan, "Seçimlerin gayriresmi sonuçları belli oldu. Buna göre milletimiz şahsımıza cumhurbaşkanlığı vazifesini ve yürütme görevini tevdi etti." ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Sandık güvenliği ve oy kullanma özgürlüğü, Türk demokrasinin gücünün ifadesidir." diyerek, "(Milletimiz) Cumhur İttifakı'na ve AK Parti'ye Meclis çoğunluğunu vermek suretiyle yasama görevi konusunda çok büyük bir sorumluluk yükledi" şeklinde konuştu. "Seçimlerin ülkemizin her yerinde büyük bir olgunlukla tamamlanmış olmasından ayrıca memnuniyet duyuyoruz." ifadelerini kullanan Erdoğan, "Türkiye yüzde 90'lara yaklaşan seçimlere katılım oranıyla tüm dünyaya demokrasi dersi vermiştir." dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Milletimin 24 Haziran demokrasi zaferini bir kez daha tebrik ediyorum." ifadelerini kullandı.

İŞTE CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİM SONUÇLARI

Açılan sandık oranı: Yüzde 99.07

1. RECEP TAYYİP ERDOĞAN:  52.56

2. MUHARREM İNCE:       30.80

3.SELAHATTİN DEMİRTAŞ:    8.07

4. MERAL AKŞENER:      7.45

5. TEMEL KARAMOLLAOĞLU:    0.89

6. DOĞU PERİNÇEK: 0.19

PARTİLERİN OYLARI

AK PARTİ: %42.3

CHP: %22.78

MHP: %11.2

HDP: % 11.35

İYİ PARTİ: 10.8

SAADET PARTİSİ: % 1.36

HÜDA PAR: 0.3

"SEÇİMLERİN REKOR KATILMA SONUÇLANMASI DÜNYAYA ÇOK ÖNEMLİ BİR MESAJ"

"Hiç kimsenin kendi başarısızlığını gizlemek için seçim sistemine ve sonuçlarına gölge düşürerek ülkemiz demokrasisinin bu büyük gücüne zarar vermeyeceğini ümit ediyorum." diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Seçimlerin rekor katılma sonuçlanmış olmasını milletimizin bize ve dünyaya çok önemli bir mesajı olarak görüyorum." şeklinde konuştu. Erdoğan, "Kendi ülkelerindeki seçimlerde yüzde 50'yi bulmayan katılım oranlarıyla ortaya çıkan sonuçları demokratik kabul edip ülkemize hala şaşı bakanları, bu sonuçları çok iyi okumaya davet ediyorum." dedi. "Artık seçim döneminde yaşanan tartışmaları, gerginlikleri, kırgınlıkları geride bırakıp ülkemizin geleceğine yoğunlaşma zamanıdır." ifadelerini kullanan Erdoğan, "Türkiye'nin her alanda daha da ileriye gitmesi için mücadele vermeyi sürdüreceğiz." açıklamasında bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Milletimizin bu seçimde bir kez daha teyit ettiği mesaja uygun şekilde, tüm kurum ve kurallarıyla, demokrasiye olan bağlılığımızı, hak ve özgürlükleri geliştirme konusundaki kararlılığımızı, önümüzdeki dönemde daha da güçlendirerek sürdüreceğiz." dedi.

BAŞBAKAN YILDIRIM: TÜRKİYE YENİ HEDEFLERE İSTİKRAR VE GÜVENLE İLERLEYECEK

Başbakan Binali Yıldırım, Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için oyunu Karabağlar ilçesinde çocuklarının bağışıyla yaptırılan Bahar Yıldırım İlkokulunda kullandı. Okul bahçesindeki vatandaşların alkışlarıyla karşılanan Başbakan Binali Yıldırım, onlarla sohbet edip fotoğraf çektirdi. Yıldırım, "Yeni sistemle Türkiye yeni hedeflere, yeni ufuklara istikrar ve güven içerisinde ilerlemeye devam edecek. Seçimlerin bütün milletimize huzur, barış kardeşliğe vesile olmasını diliyorum. Gayet demokratik bir bayram havasında güzel bir seçim ortamı geçiriyoruz. İnsanlar akın akın oylarını kullanmaya geliyorlar." diye konuştu.

HÜDA PAR GENEL BAŞKANI YAVUZ: ALLAH-U TEALA HAYIRLARA VESİLE KILSIN İNŞALLAH

Cumhurbaşkanı ve 27'nci Dönem Milletvekili Genel Seçimleri için oyunu İstanbul'da kullanan HÜDA PAR Genel Başkanı Mehmet Yavuz, seçim sonuçlarının hayırlara vesile olmasını diledi. İstanbul ikinci bölge milletvekili adayı olan Yavuz, Sultangazi ilçesi İsmetpaşa Mahallesi'nde bulunan Fevzi Kutlu Kalkancı İlkokulunda oyunu kullandı. Oyunu kullandıktan sonra açıklamalarda bulunan Yavuz, "Allah-u Teala hayırlara vesile kılsın inşallah. 24 Haziran seçimlerinin sonuçlarıyla birlikte ülkemize, milletimize, memleketimize, İslam âlemine hayırlar, uğurlar ve bereket getirmesini Rabbimizden niyaz ediyorum. Seçim sonuçlarının bütün siyasi partiler ve milletimiz tarafından siyasi olgunlukla karşılanmasını bir kez daha vurgulamak istiyorum." dedi.

YAPICIOĞLU: SEÇİM SONUCUNUN MEMLEKET VE MİLLET İÇİN HAYIRLI OLMASINI DİLİYORUM

Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Adayı Avukat Zekeriya Yapıcıoğlu, Cumhurbaşkanlığı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri için oyunu, merkez Kayapınar ilçesinde kullandı. Mezopotamya Mahallesi Kayapınar 2 Adnan Menderes Anadolu Lisesi`nde oy kullanan Yapıcıoğlu`na sevenleri ve dostları da eşlik etti.

DR. GÖK: BU SEÇİM ÜLKEMİZ VE İNSANLIK İÇİN HAYIRLARA VESİLE OLSUN

Batman Bağımsız Milletvekili Adayı Dr. Aydın Gök, beraberindeki heyetle okulları dolaşarak, sandık başına giden vatandaşları ve sandık görevlilerini ziyaret etti. Sandık görevlileriyle selamlaşıp, kendilerine kolaylıklar dileyen Gök, oy kullanan vatandaşlarla da selamlaştı. Yaptığı ziyaretlerin ardından açıklamalarda bulunan Gök, huzur ve sükûnet içinde seçimin sonuçlanmasını temenni etti.

CHP'NİN CUMHURBAŞKANI ADAYI İNCE OYUNU KULLANDI

CHP'nin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, Cumhurbaşkanlığı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için oyunu merkezdeki Saffet Çam Ortaokulunda kullandı. İnce, "Hayırlı olsun" diyerek oyunu ile 1118 numaralı sandıkta kullandı. İnce, oyunu kullandıktan sonra okulun bahçesinde basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Hepinize çok teşekkür ederim. Şimdi buradan Ankara'ya gidiyorum, YSK'nin önüne. Siz burada sandıkların başında durun. Ben YSK'nin başında duracağım. Allah'ın izniyle bu iş olacak. Cumhuriyet'in kuruluşunda da Yalova, Atatürk'ün karargahıydı. 1929`dan 1 Şubat 1938'e kadar burası karargahtı. İşte bak, karargah olmaya başladı da." dedi.

CHP LİDERİ KILIÇDAROĞLU OYUNU KULLANDI

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, seçimde görevi dışında hiç kimsenin başka bir iş yapmasını istemediklerini belirterek "Sandıktaki arkadaşlarımız, görevlerini yaptıkları sürece demokrasi konusunda da bir kaygımız, tasamız olmayacaktır." dedi. Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için oyunu kullanmak üzere Çukurambar Arjantin İlkokuluna geldi. Okul bahçesinin girişinde vatandaşların alkışlarıyla karşılanan Kılıçdaroğlu, oyunu, eşi Selvi ve oğlu Kerem Kılıçdaroğlu ile 4173 numaralı sandıkta kullandı.

BAHÇELİ: SAĞLIKLI BİR SEÇİM ORTAYA ÇIKACAKTIR

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için Anıttepe Ortaokulundaki 1297 numaralı sandıkta oyunu kullandı. Bahçeli, çıkışta yaptığı açıklamada, "Devletimize, milletimize ve Cumhuriyetimize hayırlı uğurlu olmasını Cenabı Allah'tan niyaz ediyorum. 24 Haziran 2018, milletimiz açısından önemli bir gündür." ifadesini kullandı.

AKŞENER: SEÇMENİN HÜR İRADESİYLE YAPTIĞI TERCİH TARTIŞILMAZ

İstanbul Beylerbeyi Sabancı İlköğretim Okulu'nda gelen İYİ Parti Genel Başkanı ve cumhurbaşkanı adayı Meral Akşener, 2119 numaralı sandıkta oyunu kullandı. Meral Akşener, çıkışta basın mensuplarına yaptığı açıklamada, çok farklı bir seçime gidildiğini, hem partili Cumhurbaşkanlığı hem de milletvekili seçiminin yapıldığını anımsattı. Seçimin hayırlı olması temennisinde bulunan Akşener, "Demokrasilerde her şey tartışılabilir. Ama bir tek şey tartışılamaz. Hür iradeyle seçmenin verdiği, yaptığı tercihin sandık sonuçlarına itiraz edemezsiniz." diye konuştu.

CUMHURBAŞKANI ADAYI KARAMOLLAOĞLU, OYUNU ANKARA'DA KULLANDI

Saadet Partisi Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Adayı Temel Karamollaoğlu, Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için Ankara'daki Çankaya Lisesi'ne gelerek, görevlilerin belgelerini kontrol etmesinin ardından 1067 numaralı sandıkta oyunu kullandı. Oy kullanma işlemini tamamladıktan sonra sandık görevlilerine teşekkür eden Karamollaoğlu, okul çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Karamollaoğlu, seçim sonuçlarının hayırlı olması temennisinde bulunarak, "Seçimler çok önemli. Çünkü önümüzdeki 5 yıl bu ülkenin menfaatine yönelik kararlar alacak cumhurbaşkanı ve milletvekilleri seçilecek." diye konuştu.

10 YABANCI UYRUKLU HAKKINDA YASAL İŞLEM YAPILDI

Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'ne ilişkin akreditasyonu bulunmadığı ve AGİT gözlemcisi olmadığı halde kendisini gözlemci olarak tanıtarak seçimlere müdahale girişiminde bulundukları belirlenen 10 yabancı hakkında yasal işlem başlatıldı. İçişleri Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, Ağrı'da 3 Fransız, Şırnak'ta 3 Alman, Batman'da bir ve Diyarbakır'da 3 İtalyan olmak üzere 10 yabancı uyruklu kişi hakkında seçimlere müdahale girişiminde bulundukları gerekçesiyle yasal işlem başlatıldı. Söz konusu kişilerin seçimlere ilişkin akreditasyonlarının bulunmadığı ve AGİT gözlemcisi olmadıkları halde kendilerini yabancı gözlemci olarak tanıttıkları tespit edildi.

AĞRI VALİLİĞİNDEN AÇIKLAMA

Ağrı Valiliğinden yapılan açıklamada, Ağrı ili Merkez İlçe Cumaçay köyü bölgesinde Fransız uyruklu 3 kişinin AGİT listesinde olmadıkları halde kendilerini gözlemci olarak tanıttıklarının belirlendiği vurgulandı. Açıklamada, Ağrı İl Jandarma Komutanlığınca yürütülen istihbari çalışmalar neticesinde Cumaçay köyü bölgesinde 3 Fransız uyruklunun AGİT listesinde olmadıkları halde kendilerini gözlemci olarak tanıttıkları ve vatandaşlarla seçimle ilgili görüşme yaptıkları bilgisinin alındığı, Cumhuriyet Başsavcılığının talimatıyla söz konusu kişilerin ifadelerine başvurulmak üzere İl Jandarma Komutanlığına getirildiği bilgisi paylaşıldı.

DİYARBAKIR VE BATMAN'DA 14'Ü YABANCI UYRUKLU 17 KİŞİ TESPİT EDİLDİ

Diyarbakır'ın Lice, Hani, Kocaköy ve Dicle ilçeleri ile Batman'ın Gercüş ilçesinde Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'ne ilişkin akreditasyonu bulunmadığı ve AGİT gözlemcisi olmadığı halde kendisini gözlemci olarak tanıtarak seçimlere müdahale girişiminde bulunan 14'ü yabancı uyruklu 17 kişi tespit edildi. Lice'de HDP üyeleri ile oy kullanılan okulları ziyaret etmek isteyen ve üzerlerinde herhangi bir akreditasyon kartı bulunmayan İtalyan uyruklu Carmıne E, Paolo Z. ve Emanuela I. ile yanlarında rehber olarak bulunduğunu ifade eden Robin P'nin İlçe Seçim Kurulu Başkanının talimatıyla oy kullanılan binalara girişi engellendi.

HANİ

Hani ilçesinde de HDP'lilerle kendilerini AGİT gözlemcisi olarak tanıtarak, oy kullanılan okullara ziyaretler gerçekleştirmek isteyen ancak yapılan incelemede herhangi bir akreditasyon kartı bulunmadığı, AGİT görevlisi olmadıkları tespit edilen Fransız uyruklu Hamili S.L.R, Gülistan A. ve Maryvonne C.P.M isimli 3 kadın ile yanlarında bulunan avukat Ümit Y'nin oy kullanılan binalara girişlerine izin verilmedi. Söz konusu kişilerin HDP üyeleri ile HDP seçim bürosunu ziyaret ettikleri belirlendi. Hani Kaymakamı Şaban Arda Yazıcı, yapılan incelemede gözlemci olduklarını iddia ederek, HDP üyeleri ile ilçede gözlem yapmak isteyen şahısların akreditasyonları bulunmadığı için oy kullanılan yerlere alınmadıklarını aktardı.

DİCLE

Dicle ilçesinde de gözlemci olarak okullara ziyaretler gerçekleştirmek isteyen 2 Alman ve bir İzlanda uyruklu 3 kişinin oy kullanılan binalara girmesine İlçe Seçim Kurulu başkanı tarafından izin verilmedi. Dicle Kaymakamı Alparslan Kılıç, ilçede seçim güvenliğiyle ilgili bir sıkıntı bulunmadığını, tüm vatandaşların özgür iradeleri ile sandık başına gittiğini, oyunu kullandığını belirtti. Kılıç, bazı sosyal medya hesaplarına yansıyan, kolluk kuvvetlerinin seçmenlere baskı yaptığına ilişkin paylaşımların gerçeği yansıtmadığını, bunların belirli bir amaca yönelik provokatif, algı operasyonuna yönelik olduğunu aktardı.

KOCAKÖY

İlçede bir grup avukatla Tepecik Mahallesi'nde bulunan Tepecik Ortaokulu'na gelerek gözlemci akreditasyon kartı bulunmadığı halde okula girmek isteyen 4'ü Alman uyruklu 5 kişiye İlçe Seçim Kurulu başkanının talimatıyla izin verilmedi. Kaymakam Yusuf Turhan, sandık güvenliği ve seçmenlerin huzurlu bir ortamda oy kullanması için gerekli güvenlik tedbirlerinin alındığını ve gereken takibin yapıldığını dile getirdi.

BATMAN

Batman'ın Gercüş ilçesinde de İtalyan uyruklu Chistina Elisa C. isimli kadının okullara girmesine müsaade edilmedi.

BATMAN`DA USULSÜZ OY KULLANILDI İDDİASI

Batman merkez Akoba (Aquba) köyünde 1452 nolu sandıkta açıktan usulsüz kuralsız bir şekilde oy kullandırıldığı belirtildi. Yaşananlara duyarsız kalmayan bir vatandaş cep telefonuyla fotoğraf ve video çekmeye çalıştı. Olayla ilgili elimize ulaşan görüntülerde sandık görevlileri, müşahitler yaşananlara sesiz kaldıkları görüntülendi. Görüntülerde oy kullanma kabinden iki kişi çıktığı ve bazıları ise açıktan usulsüz ve kuralsız bir şekilde kullanırken kimi sandık görevlileri de görev yerlerinde cep telefonuyla uğraştıkları görülüyor. İLKHA WhatsApp İhbar Hattına görüntü gönderen ve ismini vermek istemeyen vatandaş, yaşanan duruma tepki göstererek açıktan oyun HDP`lilerin lehine kullanıldığını belirtti. Batman`da oy kullanma işlemleri yoğun bir şeklide sürüyor.

SİİRT`TE HDP`NİN SANDIK HİLESİ

Siirt'de görevli olduğu başka sandıkta oy kullanan bir HDP`li suçüstü yakalandı. Edinilen bilgilere göre, Siirt Merkez Sancaklar Ortaokulunda görevli ve HDP olduğu belirtilen bir kişi, Siirt Merkez İMKB Gazi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesine gelerek 1028 Nolu sandıkta oy kullanmak istedi. Sandık başkanı tarafından durumun fark edilmesi üzerine müdahale edildi. Sandık başkanının, görevli olduğu sandıkta oy kullanması gerektiğini hatırlatması üzerine, hile yapan HDP'li görev kâğıdını kaybettiğini iddia etti. Bunun üzerine HDP'li kişinin evet mührünü bastığı zarf, sandık başkanı tarafından imha edildi. Sandık başında bulunan görevlilerin zarfı açıp baktıklarında söz konusu şahsın HDP`ye oy verdiği görüldü. Yaşanan bu hile karşısında sandık başkanının ise tutanak tutmadığı ileri sürüldü.

KÖYDE BİR KİŞİ İÇİN SANDIK KURULDU

Batman'ın merkeze bağlı Yolveren (Çınérya) köyü, Türkiye'de ve Batman'da en erken oy kullanılan köy durumunda. Yolveren'de eşiyle yaşayan Muhtar Mehmet Alcu (80), kurulan sandıkta oyunu kullandı. Alcu, resmi bina olmadığı için evinin önünde kendisi için kurulan 2252 nolu sandıkta Cumhurbaşkanı ve 27'nci Dönem Milletvekili Genel Seçimleri için oy verme işlemini gerçekleştirdi. Sandık Kurulu Başkanı Mehmet Güneş, Ezidilerin yaşadığı Yolveren köyünde 21 seçmen bulunduğunu ancak köyde Alcu'nun tek başına oy kullandığını belirtti. Güneş, "Devlet, en ücra köyde bile vatandaşı için sandığı ayağına götürüyor. Burada 2252 nolu sandığı getirdik. Burada Muhtar Mehmet Alcu oyunu kullandı." dedi.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir