Dünya Son dakika: Almanya'daki kriz, Avrupa'yı korkuttu

Son dakika: Almanya'daki kriz, Avrupa'yı korkuttu

20.11.2017 - 15:44 | Son Güncellenme:

Almanya’da üçlü koalisyon görüşmeleri başarısızlığa uğrayınca ufukta erken seçim göründü. Fransa ve Hollanda koalisyon görüşmelerinden sonuç çıkmamasından endişeli.

Son dakika: Almanyadaki kriz, Avrupayı korkuttu

Almanya’da Hristiyan Demokratlar, Hür Demokratlar ve Yeşiller arasındaki koalisyon müzakerelerinin sonuçsuz kalmasının yankıları sürüyor. Seçimlerde ilk kez meclise girmeyi başaran sağ popülist Almanya için Alternatif (AfD) partisi, Merkel'in artık başbakanlık yapmaması gerektiğini söyledi. Endişelenen Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, "Bu çıkarımıza değil" derken, Hollanda'dan "kötü haber" değerlendirmesi geldi.

Haberin Devamı

AfD Meclis Grup Başkanı Alexander Gauland, partilerin renklerinden adını alan Jamaika koalisyonunun kurulmamasının iyi bir gelişme olduğunu söyledi. Gauland, "Etkili olduğumuzu görüyorum. Sayın Merkel başarısız oldu, başbakanlıktan gitmesinin de zamanı geldi” dedi.

AfD Eş Başkanı Alice Weidel da koalisyon müzakereleriyle seçmenin aldatıldığını, üç partinin siyasi pozisyonlarının en başından beri farklı olduğunu söyledi.

Almanya'da haftalardır süren koalisyon görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlanması, Avrupa'da da endişeyle karşılandı. Fransa ve Hollanda'dan yapılan açıklamalarda Almanya'da hükümetin geç kurulmasının Avrupa için kötü haber olduğu belirtildi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron endişeli olduklarını ifade etti. Fransa Cumhurbaşkanı, "görüşmelerin çıkmaza girmesinin, Fransa'nın çıkarına olmadığını" kaydetti.

Haberin Devamı

Macron'un endişesini pazar akşamı Almanya Başbakanı Angela Merkel ile yaptığı telefon görüşmesinde ilettiği bildirildi. Macron, Avrupa Birliği'nde reforma gidilmesinden yana. Bunun istikrarlı bir Almanya'ya bağlı olduğu görüşündeki Macron'un pazartesi ve salı günü Fransız siyasi parti liderleriyle bir araya gelerek Avrupa politikalarını görüşmesi bekleniyor.

"AVRUPA İÇİN KÖTÜ HABER"

Hollanda Dışişleri Bakanı Halbe Ziljstra da Brüksel'de düzenlenen AB dışişleri bakanları toplantısında yaptığı açıklamada, "Hükümet kurma çalışmalarının biraz uzun sürecek olması, Avrupa için kötü bir haber" dedi.

Almanya'da Jamaika koalisyonu Hristiyan Birlik partileri (CDU/CSU), liberal Hür Demokrat Parti (FDP) ve Yeşiller Partisi arasında yürütülüyordu. Hür Demokrat Parti FDP, birçok noktada uzlaşma sağlanamayan koalisyon görüşmelerini pazar gece yarısı sonlandırdıklarını açıklamıştı. FDP Genel Başkanı Christian Lindner, "Yanlış yönetmektense hiç yönetmemek daha iyidir" demişti.

SCHULZ: ERKEN SEÇİMDEN ÇEKİNMİYORUZ

Almanya’da Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkanı Martin Schulz, erken seçimden çekinmediklerini söyledi.

Schulz, Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partilerinin, Hür Demokrat Parti (FDP) ve Yeşiller arasındaki koalisyon kurma çabalarının başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından parti yönetimiyle bu yeni durumu değerlendirdi.

Haberin Devamı

Ardından SPD Genel Merkezi’nde basın toplantısı düzenleyen Schulz, söz konusu 4 partinin koalisyon görüşmelerinde başarısız olduklarına işaret ederek, bu partilerin genel seçimlerden 2 ay sonra Almanya'yı zor duruma düşürdüklerini söyledi.

"Büyük koalisyon" olarak adlandırılan CDU/CSU-SPD hükümetine yeniden girmeyeceklerini ve erken seçimden yana olduklarını yineleyen Schulz, "Vatandaşlarımızın durumu yeniden değerlendirmelerini önemli buluyoruz. Erken seçimden çekinmiyoruz." ifadesini kullandı.

Schulz, genel seçimlerde halkın büyük koalisyona kırmızı kart gösterdiğini de söyledi.

STEINMEIER: ŞU AN İÇİN ERKEN SEÇİM SÖZ KONUSU DEĞİL

Almanya'da koalisyon görüşmelerinden sonuç çıkmaması üzerine Cumhurbaşkanı Steinmeier, partilere diyaloğa açık olma çağrısı yaparak, şu an için erken seçimin söz konusu olmadığını belirtti.

Son dakika: Almanyadaki kriz, Avrupayı korkuttu

Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, haftalardır süren koalisyon görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlandığının açıklanmasının ardından partilere diyaloğa açık olmaları çağrısı yaptı. Steinmeier, "Görüşmelerde yer alan partiler bir kez daha etraflıca düşünmeli" diyerek, şu an için erken seçim ilan etmesinin sözkonusu olmadığını belirtti.

Haberin Devamı

Frank-Walter Steinmeier, Jamaika koalisyonu için müzakerelerde bulunan Hristiyan Demokratlar, Hür Demokratlar ve Yeşiller'e hükümet kurulması yönündeki sorumluluklarını hatırlatarak, tüm partilerden diyaloğa açık olmalarını istedi. Steinmeier, "Seçimlerde siyasi sorumluluk almak için aday olan, sorumluluğu eline aldığında bundan caymamalı" diyerek, bu sorumluluğun seçmenlere "geri verilemeyeceğine" dikkat çekti. Almanya Cumhurbaşkanı bu bağlamda, siyaset ve hukuk alanlarından temsilcilerle de görüşeceğini kaydetti.

Almanya'da Jamaika koalisyonu ön görüşmeleri Hristiyan Birlik partileri (CDU/CSU), liberal Hür Demokrat Parti (FDP) ve Yeşiller partisi arasında yürütülüyordu.

Haberin Devamı

Hür Demokrat Parti (FDP), birçok noktada uzlaşma sağlanamayan koalisyon görüşmelerini pazar gece yarısı sonlandırdıklarını açıklamıştı. FDP Genel Başkanı Christian Lindner, "Yanlış yönetmektense hiç yönetmemek daha iyidir" demişti.

Almanya'da genel seçimler 24 Eylül'de yapıldı. Seçim sonuçlarına göre, hiçbir parti tek başına hükümeti kurabilecek çoğunluğa sahip değil. Sandıktan ikinci parti olarak çıkan Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) Genel Başkanı Martin Schulz'un seçim akşamı muhalefette kalacaklarını açıklaması, Jamaika olarak adlandırılan Hristiyan Birlik Partileri (CDUS/CSU), Hür Demokrat Parti (FDP) ve Yeşiller arasında koalisyon ihtimalini gündeme getirmişti.

Kaynak: Deutsche Welle Türkçe